Istoria Asigurarilor la Nivel Mondial

Extras din referat Cum descarc?

Oamenii luati ca indivizi, precum si societatea in ansamblul ei, in decursul existentei lor sunt supusi unor multitudini de riscuri. Procesul de identificare, cuantificare, cercetare a reactiei la riscuri, reducerea probabilitatii de a produce un risc, implementarea unor masuri si decizii de limitare a producerii pagubelor este definit astazi ca un transfer al riscului.
Prin intermediul unor societati specializate, asigurarea transfera riscul de la o persoana la un grup de persoane si, astfel, pot fi mai usor compensate financiar daunele suferite. In consecinta,asigurarea realizeaza transferul riscului , de la persoanele fizice si juridice catre societatile de asigurare care isi asuma riscul. Asigurarea se bazeaza pe impartirea riscului, prin participarea cu sume mici(cote minime), la acoperirea daunelor suferite de catre asigurati.
De fapt, activitatea de asigurare reprezinta impartirea, respectiv dispersia riscului.
Inca din antichitate istoria consemneaza actiuni de solidarizare a oamenilor in fataunor evenimente nedorite, dar greu de controlat si prevenit, actiuni concretizate in form esimple de asociere.
Originile asigurarilor se pierd in negura timpurilor, neputand fi stabilite decat cu o mare aproximatie. Cel mai vechi document scris, cunoscut pana acum despre asigurari dateaza de circa 6500 de ani cand mestesugarii taietori de piatra din Egiptul de jos au constituit un fond de intrajutorare, format anticipat, prin contributia tuturor , pentru acoperirea pagubelor provocate de diverse nenorociri ce loveau pe membrii colectivitatii.
Se spune ca negustorii chinezi isi distribuiau marfa in mai multe vase ce urmau sa o transporte pe raurile si fluviile tumultoase si perculoase ale Chinei, reducand astfel riscul ca intreaga cantitate de marfa ce urma sa ajunga la destinatie sa fie supusa pierderii. Este deci doar o forma de dispersie a riscului, nu si o protectie. Alte dovezi se refera la babilonieni, care in jurul anului 3000 i.e.n, perioada caracterizata printr-o civilizatie unica infloritoare, au conceput si practicat un sistem de asa-zise credite (imprumuturi) maritime, care il scuteau pe debitor de a le returna in cazul in care marfa sau nava sufereau avarii. Primele dovezi se refera la Codul lui Hammurabi, descoperit in anul 1902. Acest cod, inscris pe un bloc de diorit negru, cuprindea 282 clauze si a fost compilat, dupa cum ii este si numele, de Hammurabi, Rege al Babilonului, aproximativ in anul 2250 i.e.n. 
Existenta acestui cod demonstreaza ca babilonienii erau foarte buni comercianti si ca aveau idei clare legate de natura unui contract, de valoarea banilor si inmultirea lor prin imprumuturi pe camata cu dobanda simpla si compusa. Aceasta se poate demonstra cu usurinta prin referire la situatiile in care populatiile antice au perfectionat si au practicat contractele comerciale, care mai tarziu au fost utilizate si cunoscute in intreaga lume sub denumirea de ,,contract de imprumut". Acesta era un contract prin care banii (sau marfurile) erau dati in avans spre comercializare fie sub forma de credit la o anumita rata a dobanzii pentru care creditorul nu avea dreptul sa primeasca nici o cota din profitul tranzactiei comerciale, fie drept credite mixte si parteneriat in care, alaturi de plata unei anumite dobanzisi indiferent de rezultatul contractului, creditorul era indreptatit sa primeasca o parte din profit, daca acesta depasea o anumita suma. Aceasta insemna ca debitorul nu avea raspundere in caz de accident, daca marfurile nu ajungeau la destinatie. 
Daca marfurile ajungeau, atunci debitorul trebuia sa plateasca imprumutul si dobanda.
Babilonienii erau, desigur, mari comercianti la vremea repectiva, dar nu numai atat, deoarece erau vecini cu fenicienii, vestiti pentru comertul maritim pe care il faceau. Era deci normal ca babilionenii, in cautarea lor de noi piete, sa intre in contact cu fenicienii si sacoopereze cu ei; fenicienii au adoptat si au adaptat contractul comercial al babilonienilor.
Acest sistem a fost preluat si dezvoltat ulterior de greci prin emiterea unor hartii de valoare. In secolul al IX-lea i.e.n., legile Rhodosului au devenit baza teoretica si, mai ales, practica a uzantelor maritimee privind avaria comuna; mai tarziu, romanii au aderat la acela si sistem. Iata cum descrie unul dintre istoricii asigurarilor, care arata ca, in faza initiala, ideea de protectie s-a bazat de la inceput pe reciprocitate, lucru demonstrat de functionarea acestui sistem si in prezent:
,,Oamenii primitivi nu au descoperit nevoia de asigurare considerand ca erau protejati de familie sau trib unde mutualitatea insasi, ca si in asigurari, era o realitate.Acest lucru nu era adevarat la civilizatiile antice ale Egiptului, Feniciei, Greciei si Romei in care individul se vedea expus la multe riscuri fara protectia comunitatii familiale."
Urmatoarea etapa in evolutia contractului de imprumut a fost adoptarea contractului de catre greci, ca rezultat al extinderii comertului fenicienilor in zona litoralului grecesc in sec.X-IX i.e.n., precum si cresterea dominatiei comerciantilor greci in Marea Egee dupa anul 800i.e.n.
Dar, ca si in cazul fenicienilor, nici acum contractul nu a fost adoptat in aceeasi forma,ci a fost adaptat, perfectionat astfel incat mai multi juristi recunoscuti in domeniul dreptului
maritim din secolul al XIX- lea au considerat contractele de imprumut ca fiind grecesti,asemanatoare cu cele amintite de Demostene intr -o cuvantare in fata lui Lacrius. Ele erau identice ca natura cu cele moderne, utilizate in Londra in anul 1860, si ca atare puteau fi folosite la acea data.
Stadiul final al practicarii contractelor de imprumut in antichitate l-a reprezentat
adoptarea vamii de catre romani, aproximativ in anul 300 i.e.n., si odata cu aceasta se poate afirma ca se intra in etapa in care unii autori considera ca principiile contractului de imprumut au fost ,,translatate" in asigurari, asa cum le intelegem astazi.
Profesorul C.F. Trenerry considera ca aceste elemente necesare se gaseau si in acordurile incheiate in acele vremuri. In sprijinul afirmatiei sale, el citeaza trei surse separate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Asigurarilor la Nivel Mondial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!