Indicatori Privind Sănătatea

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1. STAREA DE SANATATE A POPULATIEI 4
1.1. Sanatatea 4
1.2. Starea de sanatate a populatiei 4
1.3. Cauze ale deceselor la nivel mondial 7
1.4. Rata mortalitatii infantile la nivel mondial 8
CAPITOLUL 2. SERVICII DE SANATATE SI RESURSE 12 
1.5. Sistemul de sanatate publica din Romania 12
1.6. Asigurarile de sanatate 13
1.6.1. Asistenta medicala primara 14
1.6.2. Descrierea sistemului 15
1.6.3. Accesibilitate 16
1.6.4. Calitatea 16
1.6.5. Viabilitatea pe termen lung 17
1.6.6. Spitalele 17
1.6.7. Medicii si asistentele medicale 18
1.7. Principiile asigurarilor sociale pentru sanatate 19
1.8. Piata medicamentelor 20
1.9. Analiza SWOT 21
CAPITOLUL 3. INDICATORI DE NUTRITIE 25
1.10. Bolile de nutritie si ingrijirea corpului 25
1.11. Sanatatea si mediul inconjurator 25
1.12. Sanatatea si imbatranirea 26
1.13. Boala si sanatatea in tarile dezvoltate 26
1.14. Boala ca stigmat: impactul S.I.D.A. 27
CONCLUZIE 28 
BIBLIOGRAFIE 29


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Indicatorii de sanatate in Romania au inregistrat o imbunatatire constanta in ultimul deceniu. Este important, insa ca acest proces sa continue, iar pentru aceasta factorii de elaborare a politicii in domeniul sanatatii vor trebui sa realizeze patru obiective fundamentale: (1) asigurarea unui acces sporit; (2) reducerea poverii cheltuielilor de sanatate pentru populatie; (3) orientarea cheltuielilor indeosebi asupra masurilor preventive si asistentei primare si (4) imbunatatirea performantei spitalelor si a calitatii serviciilor de asistenta medicala. In prezent cheltuielile pentru sanatate sunt cu precadere orientate spre asistenta pe baza spitalizarii, care este costisitoare. Corectarea acestui dezechilibru este un pas deosebit de important pe care Romania il poate face pentru atingerea acestor obiective in vederea imbunatatirii indicatorilor de sanatate si a cresterii beneficiilor de pe urma investitiilor publice in domeniul sanatatii. Nota de fata dezvolta constatarile si concluziile celor mai recente lucrari in domeniul sanatatii ale Bancii Mondiale utilizate in cadrul programului Bancii de sprijinire a sectorului de sanatate din Romania in urmatorii trei ani.
CAPITOLUL 1
1. STAREA DE SANATATE A POPULATIEI
1.1. Sanatatea
Documentele Agendei 21 arata ca: ,,Anual mor cel putin 15 milioane de copii din cauze evitabile cum ar fi: traume si asfixie, infectii respiratorii acute, subnutritie si diaree, iar tineretul este tot mai vulnerabil la consumul de droguri, la sarcina nedorita si la boli transmisibile pe cale sexula."
Indicatorii de sanatate sunt reprezentativi pentru evaluarea bunatarii sociale. In acest sens, ei exprima ameliorarea sau degradarea starii de sanatate a unei comunitati.
La nivel mondial, problemele cauzate de insuficienta apei, salubrizarea inadecvata si igiena precara sunt principalii factori responsabili pentru izbucnirea epidemiilor de holera si dizenterie, care afecteza 3 milioane de oameni in fiecare an (WHO, 1997).
Malaria, bine cunoscuta ca boala transmisibila, este declarata number one de catre OMS, deoarece, anual, acesta cauzeaza un numar de 500 milioane de imbonaviri in 90 de tari ale lumii si determina moartea a 1, 5-2, 7 milioane de oameni (WHO,1997).
Tuberculoza, cea mai raspandita cauza a mortalitatii din cauza bolilor infectioase la adulti, a fost ,,responsabila" pentru 3 milioane de decese in 1996, 95% dintre acestea inregistrandu-se in tarile in curs de dezvoltare.
Pericolul pe care-l reprezinta aproximativ 30 boli, printre care SIDA, reprezinta in ultimii douazeci de ani o problema de sanatate publica.
1.2. Starea de sanatate a populatiei
Starea de sanatate a populatiei este determinata de accesul la sanatate, pe de o parte, si de accesul la servicii de sanatate, pe de alta parte. 
Tarile nordice, ca Norvegia, Suedia si Finlanda, sunt considerate de catre EMU ( Economist Intelligence Unit) ca avand cea mai buna stare de sanatate din Europa. Aprecierea a fost facuta luand in considerare 35 de tari ale Europei, pentru care au fost analizati 14 indicatori care se refera la : speranta de viata, rata mortalitatii infantile, vaccinarea populatiei, numarul cazurilor de SIDA, rata mortalitatii prin cancer, boli de inima, boli respiratorii, infectioase si tabagismul. Valorile cele mai mici inregistrate au clasat tarile respective ca fiind printre cele a caror stare de sanatate este corespunzatoare. 
Unii indicatori de sanatate ca, de exemplu speranta de viata la barbati si ratele standardizate ale mortalitatii (SDR), s-au deterioarat la jumatatea anilor nouazeci, in timp ce altii au continuat sa se amelioreze. Mortalitatea materna si cea infantila sunt acum la cel mai scazut nivel in 1970. Rata mortalitatii infantile se situeaza sub media tarilor cu niveluri de venit asemanatoare, in timp ce mortalitatea materna este cu putin peste medie. Aceste rate sunt, insa, mai ridicate decat ale oricarei alte tari din Uniunea Europeana, si decat ale altor candidate la aderare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Indicatori Privind Sanatatea.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!