Indicatori de eficienta

Extras din referat Cum descarc?

Indicatorii de eficienta
Pentru a avea o imagine corecta asupra eficientei activitatii de asigurare, este necesar sa cunoastem raportul dintre efectul obtinut si efortul depus in legatura cu aceasta activitate, si rezutatele financiare obtinute de asigurator.
Pentru stabilirea si aprecierea resultatelor financiare obtinute de asigurator se utilizeaza urmatorii indicatori :
1. Volumul primelor incasate - el arata in ce raport se afla despagubirile sau sumele asigurate platite de asigurator, fata de primele de asigurare incasate. Rauta daunei se exprima in procente si poate fi mai mica, egala sau mai mare de suta la suta. Cu cat rata daunei inregistreaza valori mai mici decat 100, cu atat situatia financiara este mai favorabila pentru asigurator.
2. Nivelul protectiei prin asigurare a riscurilor din societate - Acest indicator apare ca un raport intre totalul bunurilor (persoanelor ) aigurate si totalul bunurilor asiggurabile. Marimea gradului de cuprindere in asigurare influenteaza direct rezultatele obtinute la asigurarile facultative.
3. Productivitatea muncii in domeniul asigurarilor - se obtine raportand incasarile din primele de asigurare la numarul total de lucratori. Acest indicator se poate calcula atat la nivelul unui trimestru, cat si annual.
4. Suma medie asigurata ce revine pe un contract de asigurare - se calculeaza ca raport intre totalul sumelor asigurate si numarul total al contractelor de asigurare incheiate. Suma medie asigurata se utilizeaza ca indicator pentru aprecierea rezultatelor numai in cadrul asigurarilor facultative de viata.
5. Prima medie incasata pe un contract de asigurare - se obtine raportand totalul incasarilor din prime, la numarul contractelor de asigurare incheiate. Acest indicator se poate calcula atat in cazul asigurarilor de bunuri si persoane, cat si in cazul asigurarilor de raspundere civila.
6. Prima medie pe locuitor - Numarul mediu de asigurari contractate de un lucrator din domeniul muncii de achizitie se calculeaza ca un raport intre numarul total al asigurarilor facultative contractate intr-o anumita perioada de timp si numarul lucratorilor care se ocupa cu incheierea de asigurari.
7. Gradul de acoperire prin asigurare - se calculeaza ca un raport intre suma asigurata si valoarea reala a bunului asigurat. Acest indicator ne arata, in procente, in ce raport se afla suma asigurata fata de valoarea rala a bunului asigurat.
8. Gradul de acoperire a daunei - arata in ce procente, in ce raport se afla despagubirea fata de paguba produsa. Acest indicator se poate urmari separate, pe feluri de bunuri cuprinse in asigurare.
9. Costul relative al activitatii de asigurare - acest indicator isi justifica existent datorita manifestarii si altor cheltuieli decat cele cu plata despagubirilor si sumelor asigurate. Acest indicator se obtine prin raportarea totalului cheltuielilor ocazionate de activitatea de asigurare, la totalul incasarilor obtinute din primele de asigurare si din alte surse.


Fisiere in arhiva (1):

  • Indicatori de eficienta.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!