Forme și fonduri de protecție a oamenilor împotriva calamităților naturii și accidentelor - bazele asigurărilor

Extras din referat Cum descarc?

Aproape zilnic mijloacele de informare in masa contin relatari privitoare la efectele tragice ale unor fenomene naturale. In cateva minute un cutremur poate transforma un mare oras in ruine, eruptiile vulcanice acopera case si oameni cu o patura de cenusa arzatoare, furtunile ciclonice, inundatiile, secetele, lovesc din timp in timp, diferite regiuni de pe Terra, lasand in urma lor numeroase victime omenesti si imense pagube materiale.
Aceste catastrofe (in acest context intelegem orice modificare survenita in mediul inconjurator care afecteaza viata si activitatea oamenilor intr-un mod neasteptat si nedorit) sunt favorizate de faptul ca oamenii au construit si si-au dezvoltat asezarile in regiuni expuse diferitelor riscuri, atrasi de solurile bogate, de apropierea surselor de apa, au ocupat vaile raurilor, pantele vulcanilor activi, acoperite cu soluri deosebit de fertile sau campiile aluvionare in care efectele vibratiilor seismice sunt mult mai grave. Astfel, in timpul inundatiilor, al eruptiilor vulcanice sau cutremurelor au pierit multi oameni, nenumarate case au fost distruse, dar de fiecare data asezarile au renascut, viata reintrand pe fagasul normal. Experienta a aratat ca reamplasarea localitatilor lovite de diferite calamitati naturale este foarte greu de realizat.
Se pare ca alaturi de factorii economico-sociali sau strategici, considerente de ordin afectiv si de traditie determina oamenii sa nu paraseasca usor locurile natale si de multe ori pretul acestui atasament il constituie insasi viata.
Dezvoltarea accelerata a stiintei a dus la descoperirea originii si cauzelor multor fenomene naturale, a permis intelegerea modului lor de manifestare si a contribuit la elaborarea mijloacelor de protectie impotriva efectelor lor distrugatoare. Dar, cu toata tehnica si tehnologia sofisticata de care dispune, societatea contemporana se afla inca la discretia fortelor dezlantuite ale naturii.
Mai mult, s-a constatat ca unele fenomene, desi se produc acum la fel ca si in trecut, sunt din ce in ce mai distrugatoare. Acest lucru se datoreaza cresterii demografice, care determina aparitia unor localitati in zone anterior nelocuite si extinderii zonelor urbane, dezvoltarii facute uneori neplanificat si necontrolat.
Utilizarea tehnicilor de calcul in conducerea economiei, in fabrici si uzine, in transporturi, ridica si mai mult gradul de vulnerabilitate a marilor aglomerari urbane si centre industriale.
Activitatea umana poate crea uneori conditii favorabile producerii sau amplificarii efectelor unor fenomene naturale. 
Extinderea asezarilor omenesti in zone colinare, expuse alunecarilor, intensificarea exploatarii substantelor minerale utile in cariere si galerii, construirea marilor baraje si lacuri de acumulare, construirea cailor de comunicatie, a sistemelor de irigatii s-au facut uneori fara a tine seama de conditiile geologice nefavorabile pentru astfel de lucrari. Si astfel, multe catastrofe, considerate a fi fost provocate de fenomene naturale s-au datorat aproape in intregime interventiei omului, chiar daca au fost declansate de un proces natural (ploi abundente, cutremure etc.).
Natura a 'corectat' eroarea umana, dar 'nota de plata' achitata de societatea omeneasca a fost de fiecare data foarte ridicata.
I. Cutremurele de pamant
Cutremurele detin un loc aparte in randul fenomenelor natural aflate la originea marilor castrofe. Acest fapt s-a datorat pe de o parte potentialului foarte mare de distrugere al cutremurelor, iar pe de alta parte efectelor psihologice pe care miscarile seismic le au asupra oamenilor.
Cauzele cutremurelor
Printre cauzele reale ale cutremurelor de pamant sunt considerate miscarile tectonice, eruptiile vulcanice, prabusirea pesterilor, grotelor sau minelor parasite, alunecarile massive, iar unele seisme pot fi provocate si de activitatea omeneasca, prin cutremure declansate de explozii nucleare sau de activitatea tectonica superficial in zona marilor lacuri de acumulare.
Predictia cutremurelor
In cazul cutremurelor, o predictie reusita presupune prognoza concomitenta a datei, locului si magnitudinii acestora, mai ales pe un interval de timp foarte scurt (zile, cel mult saptamani). Cunoasterea prealabila a acestor elemente poate spori considerabil sansele de salvare a populatiei prin evacuarea din timp a zonelor periclitate si prin adoptarea unor masuri preventive, in scopul reducerii pierderilor material.
Mari dezastre produse de cutremure 
1. Lisabona, Portugalia, 1755
2. San Francisco, S.U.A., 1906
3. Messina, Italia, 1908
4. Tokyo, Japonia, 1923
5. Vrancea, Romania, 1977
Cutremurul din 4 martie 1977 a avut o arie macroseismica vasta, alungita pe directia NE-SV. Au fost consemnate importante pagube material pe un teritoriu reprezentand o treime din suprafata Romaniei.
In timpul vibratiilor seismic s-au produs importante deformari permanente ale terenului precum alunecari, lichefieri, crapaturi si fisuri etc.
II. Valurile marine
Cunoscute sub denumirea japoneza 'tsunami' (tsu-port ; nami-val), sunt produse atat de cutremure, cat si de exploziile vulcanice sau alunecarile submarine. Pentru localitatile aflate la tarmul marilor si oceanelor, valurile marine sunt deosebit de periculoase.


Fisiere in arhiva (1):

  • Forme si Fonduri de Protectie a Oamenilor Impotriva Calamitatilor Naturii si Accidentelor - Bazele Asigurarilor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!