Evoluția conceptului de bancassurance la nivel internațional

Cuprins referat Cum descarc?

1. Conceptul de "bancassurance" 3
2. Evolutia fenomenului bancassurance 6
3. Evolutia bancassurance pe glob 7
4. Evoultia bancassurance in Europa 11
4.1. Bancassurance in Franta 12
4.2. Bancassurance in Portugalia 15
4.3. Bancassurance in Italia 17
4.4. Bancassurance in in Belgia 19
4.5. Bancassurance in Germania 21
4.6. Bancassurance in Romania 22
5. Bancassurance si recesiunea 24
6. Bibliografie 27


Extras din referat Cum descarc?

1. Conceptul de bancassurance
Aparitia fenomenului de bancassurance nu poate fi atribuita in primul rand nici bancilor, nici institutiilor de asigurari. Apropierea celor doua sectoare s-a produs ca urmare a mutatiilor survenite in cererea si oferta de servicii financiare.
Convergenta bancherilor si a asiguratorilor catre platforme comune este determinata in cazul fiecarei tari de specificul local, de influenta exercitata de autoritatile de supraveghere si de reformele de la nivel central.
Introducerea monedei Euro si proliferarea canalelor de distributie avand ca vector Internetul, determina presiuni asupra pretului de vanzare al serviciilor financiare. Astfel, asocierea bancilor si a companiilor de asigurari vizeaza in primul rand eficacitatea si reducerea costurilor activitatilor acestora.
Conform dictionarului financiar al prestigiosului cotidian economic online laTribune.fr, bancassurance este un model de dezvoltare al sectorului financiar in voga din anii 90. Modelul se bazeaza pe apropierea dintre banci si companiile de asigurari in scopul constituirii de poluri financiare puternice. 
Definirea conceptului de bancassurance are un aspect functional si unul institutional. Primul aspect defineste conceptul de bancassurance ca pe un set de produse bancare si de asigurari. Cel de-al doilea vizeaza modul in care este organizata colaborarea dintre banci si companiile de asigurari.
Pentru client, bancassurance semnifica un pachet de produse financiare ce merg dincolo de vanzarile incrucisate intre cele doua sectoare. 
Interactiunea financiara reprezinta o structura foarte complicata. Exista trei tipuri de cooperare reciproc avantajoasa intre banci si companii de asigurari: 
1. Furnizarea serviciilor de catre banci prin intermediul companiilor. 
2. Furnizarea serviciilor de catre companii prin intermediul bancilor. 
3. Furnizarea mixta a serviciilor de asigurari si celor bancare. 
S-ar parea ca o astfel de cooperare este benefica pentru ambele parti. Datorita companiilor de asigurari, bancile vor avea clienti noi care doresc sa obtina un imprumut, creste cererea pentru produsele de cartela, de asemenea, banca primeste maximum de beneficii in baza depunerilor efectuate de catre clientii sai. 
Compania de asigurari, de asemenea, dispune de anumite avantaje in urma unei astfel de cooperari, si anume: cresterea numarului de clienti din cauza clientelei bancii. 
In ceea ce priveste cea de-a treia categorie, ea reprezinta o modalitate noua, simpla de a vinde produse si programele tehnologiei avansate, dezvoltate in comun de catre banca si companiile de asigurari, care au menirea sa atraga mai multi clienti pentru fiecare dintre participantii la procesul dat cu scopul de a obtine profituri mari.
In plus, prezenta unei baze unice de clienti va reduce costurile ambelor parti. Drept rezultat, complementaritatea bancii si companiilor de asigurarii ar trebui sa conduca la cresterea veniturilor, atragerea noilor clienti si extinderea domeniului de aplicare a serviciilor oferite, dar, in realitate lucrurile sunt destul de diferite. Clientul care solicita un credit bancar, este de acord sa asigure imobilul ipotecat, in conformitate cu cerintele bancii si incepe sa coopereze cu societatea de asigurare, care ofera cele mai bune conditii. Aici apare problema: banca nu va lucra cu societatea de asigurari care nu a fost acreditata. Compania de asigurari, la randul sau, ar fi de acord sa primeasca acreditarea bancii, dar este foarte dificil de a realiza acest lucru. Indiferent daca compania dispune de licenta, de toate permisele si respecta toate normele de drept, decizia finala este luata de catre administratia bancii. De fapt, banca isi asuma functiile institutiei care decide daca sa coopereze cu o societate de asigurari sau nu, in ciuda faptului ca toate autorizatiile din partea companiei de asigurare sunt prezente.
Chiar si in caz de atitudine favorabila pentru compania de asigurare, banca va incepe sa dicteze propriile conditii de lucru cu clientii, inclusiv taxele. Si nu fiecare companie va fi de acord sa accepte aceste conditii. In tari precum Franta, Belgia, Portugalia, care au o legislatie flexibila,o piata serioasa a serviciilor bancare, incredere ridicata fata de clientii sai, bancassurance a primit o raspandire de la 50 la 88%. Dar asigurarile bancare nu au succes in toate tarile. In Marea Britanie, Olanda, Belgia, din cauza legilor stricte, brokerii continua sa domine. 
In cazul relatiilor tripartite - client - banca - asigurator - in cazul nostru, mult doritul "win -win -win" care este arhitectul de facto al succesului, se realizeaza mai natural, mai firesc, echilibrul relatiei asezandu-se pe trei suporti de baza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Conceptului de Bancassurance la Nivel International.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!