Evaluatorii de risc, actuarii, fraudă și inspecția de risc

Extras din referat Cum descarc?

EVALUATORII DE RISC : Evaluatorii de dauna sunt specialisti impartiali in daune, care investigheaza daunele din partea asiguratului/ broker-ului sau companiilor de asigurare. 
Ei investigheaza cauzele daunelor, confirma daca sunt acoperite de polita de asigurare si decid daca dauna este valida.
ACTUARII : Profesia de actuar a aparut si s-a dezvoltat mai intai in domeniul asigurarilor de viata, la origine actuarii desprinzandu-se din bransa statisticienilor specializati in teoria probabilitatilor. De-a lungul timpului atributiile precum si domeniile de activitate ale actuarilor s-au diversificat, consecinta a dezvoltarii sectorului financiar si al asigurarilor. 
Un actuar este o persoana preocupata de managementul riscului. Actuarul este cel care aplica analize si teorii matematice, statistice, economice si financiare pentru a genera solutii de control a riscurilor financiare sau a expunerilor viitoare. 
In perceptia moderna actuarii sunt expertii acreditati in analizarea, modelarea si evaluarea problemelor ce implica un risc financiar si evenimente probabilistice.
Domeniile traditionale in care lucreaza un actuar sunt: asigurarile de viata si asigurarile generale, pensiile, sistemul bancar, consultanta, investitiile.
O mare parte din raspunderea unui actuar se refera la stabilirea sumelor de investit in asigurari, pensii, piete de capital sau alte servicii financiare. De aceea, actuarul este una dintre profesiile cu cea mai mare influenta in lumea financiara.
Formarea profesionala a actuarilor este conceputa astfel incat sa-i ajute sa se implice in managementul de risc si financiar al institutiilor financiare (asigurari de viata, asigurari non-viata, fonduri de pensii, banci comerciale). Acestia sunt responsabili cu consultanta consiliului de administratie in privinta urmatoarelor aspecte: stabilirea preturilor produselor, rezerve, solvabilitate, managementul capitalului, profitabilitate, managementul riscului financiar etc.
Pregatirea tehnica, competentele actuariale precum si experienta profesionala sunt piese esentiale in procesul de solutionare a problemelor financiare ce implica o mare diversitate de riscuri. Metodele fundamentale aplicate de actuari constau in optimizarea informatiilor din trecut in scopul proiectarii evenimentelor viitoare. 
Actuarul este cel care, in mod ,,traditional", calculeaza nivelul primelor de asigurare (suficient de mare pentru a acoperi o anumita marja de rentabilitate, dar indeajuns de scazuta pentru a fi competitiva si acceptata de consumatori) si nivelul rezervelor necesare companiei pentru a respecta marja de solvabilitate. 
Pe langa aceasta, actuarul este cel care cuantifica probabilitatea de a aparitie a unei pierderi (frecventa) si nivelul pierderii ( severitatea) pentru evenimente cum ar fi decesul, imbolnavirea, invaliditatea sau pierderile materiale. 
Nu in ultimul rand, actuarul este responsabil de raportarea financiara a activelor si pasivelor companiei, tinand cont de valorile prezente dar mai ales de cele viitoare ale patrimoniului. Pentru toate acestea, actuarul are nevoie de cunostinte detaliate de matematica, statistica, finante, economie (de fapt cunostinte legate administrarea afacerilor). Astfel, am putea afirma ca actuarul este un ,,matematician business" si nu un simplu matematician care foloseste doar formule pentru a-si indeplini sarcinile.
Simplificat, Indatoririle unui actuar sunt urmatoarele:
o determinarea valorii rezervelor tehnice;
o controlul activelor admise sa acopere rezervele tehnice si/sau matematice;
o calculul primelor de asigurare.
o calculul marjei de solvabilitate minime;
o calculul marjei de solvabilitate de care dispune asiguratorul;
o calculul beneficiilor obtinute din fructificarea activelor admise sa acopere rezervele tehnice pentru asigurarile de viata
o elaborarea, certificarea si transmiterea catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a raportului actuarial anual, al carui continut si forma sunt stabilite prin norme.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluatorii de Risc, Actuarii, Frauda si Inspectia de Risc.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!