Evaluarea Fondurilor de Pensii

Cuprins referat Cum descarc?

CAP.I. SISTEMUL DE PENSII IN ROMANIA 3
1.1. Particularitati ale sistemului de pensii in perioada actuala 3
1.2. Fondul de pensii administrat privat 5
1.2.1 Aderarea la un fond de pensii private 5
1.2.2. Agentul de marketing, administratorul si depozitarul unui fond de pensii administrat privat 6
1.2.3. Constituirea unui fond de pensii administrat privat 9
1.3. Pensia administrata privat 10
CAP. II. REGULILE DE EVALUARE A ACTIVELOR FONDURILOR DE PENSII FACULTATIVE, REGULILE DE CALCUL AL VALORII ACTIVULUI NET SI AL VALORII UNITATILOR DE FOND 13
2.1. Reguli de evaluare a intrumentelor financiare 13
2.2. Reguli de calcul al activelor fondului de pensii facultative 17
CAP.III. CALCULUL RENTABILITATII FONDURILOR DE PENSII 19
3.1. Mecanismul de calcul al ratelor de rentabilitate ale fondurilor de pensii facultative 19
Concluzii 23
Bibliografie 24


Extras din referat Cum descarc?

CAP.I. SISTEMUL DE PENSII IN ROMANIA
1.1. Particularitati ale sistemului de pensii in perioada actuala
Reforma pensiilor in Romania este necesara datorita faptului ca actualul sistem de pensii de stat, elaborat la inceputul sec. XX, se bazeaza pe principiul solidaritatii sociale si consta in redistribuirea contributiilor colectate de la angajati catre pensionari (Sistemul PAYG - Pay As You Go="Platesti pe masura ce esti platit"). 
Raportul dintre angajati si pensionari este in 2007 de 1:1, iar pensia reprezinta aprox. 30% din salariu. Sistemul de pensii de stat este nesustenabil in viitor: natalitatea scade, populatia imbatraneste accentuat, speranta de viata creste, forta de munca este in declin. Deci, pensiile facultative si pensiile obligatorii administrate privat sunt o completare a pensiei sociale. 
Aceasta reforma consta in: introducerea sistemului de pensii bazat pe 3 piloni: 
Pilonul I - Sistemul actual de pensii de stat (reglementat de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale); Ca urmare a scaderii in ultimii 17 ani a numarului angajatilor care lucreaza si isi platesc contributiile sociale (CAS) de la 8.1 milioane (1990) la 4.6 milioane (2006), in acest moment pensia de stat are o valoare medie de numai 380 RON pe luna. In prezent, in momentul pensionarii se realizeaza doar o reducere a venitului, insa nivelul cheltuielilor nu scade aproape deloc, ceea ce face dificila mentinerea unui standard de viata cu care fiecare este obisnuit.
Pilonul II - Sistemul de pensii private obligatorii (reglementat de Legea nr. 23/2007 si Legea nr. 411/2004 privind pensiile administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare); Pentru imbunatatirea situatiei finainciare dupa pensionare, salariatii cu varste de pana la 35 de ani au fost nevoiti, din 17 septembrie 2007, sa aleaga un fond de pensii obligatoriu, administrat privat. Participarea la un fond de pensii administrate privat, este obligatorie pentru tinerii sub 35 de ani si optionala pentru cei aflati intre 36 si 45 de ani (acestia din urma avand o singura sansa de a participa la aceasta pensie privata inscriindu-se in perioada 17 septembrie 2007 - 16 ianuarie 2008). Aderarea la un fond de pensii administrat privat este o optiune individuala a participantului si se face din propria initiativa a acestuia sau in urma repartizarii aleatorii de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).
Pilonul III - Sistemul de pensii facultative (reglementat de Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare). Ca si completare a pensiei de stat si a celei private obligatorii, mai exista solutia oferita de o pensie privata facultativa. Acest sistem a intrat in vigoare de la 1 mai 2007 si va fi finantat din contributiile suplimentare, fiind deschis persoanelor de pana la 52 ani. O persoana poate contribui la acest sistem cu cel mult 15% din venitul brut si poate beneficia de pensie cand implineste 60 de ani. In momentul cotizarii la acest tip de pensie benefiaciaza de deductibilitate fiscala atat angajatul cat si angajatorul (in limitele a 200 euro anual pentru fiecare).
Scopul sistemului de pensii private obligatorii consta in majorarea veniturilor pensionarilor in viitor, simultan cu diminuarea constrangerilor asupra bugetului de stat. Totodata se va trece de la sistemul bazat pe administrarea in comun a fondurilor colectate, la un sistem bazat pe economisire personala, deoarece fiecare participant va cunoaste care este valoarea fondului acumulat. 
Fig.1 Sistemul de pensii in Romania
2007 Din 2008
O pensie administrata privat "reprezinta suma platita lunar, pe viata, unui participant sau beneficiarului desemnat de acesta, dupa caz, in mod suplimentar si distinct de cea acordata de sistemul public" 
Avantajele pensiei private sunt reprezentate de:
- Pentru pensiile private Pilon 2 nu se plateste nimic in plus drept contributie deoarece banii necesari acestui pilon provin doar prin directionarea unui procent (crescator de la un an la altul) de la asigurarile sociale (C.A.S.) 
- Sumele de bani adunate treptat in timp sunt mai mari decat cele din Pilonul I deoarece banii sunt investiti in instrumente financiare aducatoare de venit suplimentar (titluri de stat, obligatiuni, certificate si depozite bancare, o mica parte si in actiuni ale celor mai profitabile companii listate la Bursa)


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Fondurilor de Pensii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!