Elemente tehnice ale asigurarilor cuprinse in contractul de asigurare

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1 ASIGURARILE IN SOCIETATE
         1.1Conceptul de asigurare

Capitolul 2 CONTRACTUL DE ASIGURARE
         2.1 Trasaturi ale contractului de asigurare 
         2.2 Incheierea contractului de asigurare
         2.3 Derularea contractului de asigurare
         2.4 Modalitati de incetare a contractului de asigurare

Capitolul 3 ELEMENTE TEHNICE ALE ASIGURARILOR CUPRINSE IN CONTRACTUL DE ASIGURARE
Concluzii
Bibliografie 


Extras din referat Cum descarc?

1.1Conceptul de asigurare 
,,Daca ar fi dupa mine, as scrie cuvantul ,,asigurare" pe usa fiecarei case si pe fruntea fiecarui om pentru ca sunt convins ca pentru sacrificii neconceput de mici, familii intregi pot fi protejate impotriva catastrofelor care le-ar putea distruge pentru totdeauna Abia atunci as putea fi multumit, caci asigurarea protejeaza familia in cazul ivirii unei nenorociri si a unor pagube ireparabile " (Winston Churchill)
Asigurarea apare sub forma unui ansamblu de relatii economice ce necesita aportul unui numar mare de persoane fizice, dar si juridice in instituirea unui fond banesc, in situatiile in care fiind amenintati de pericole, indivizii concep si identifica oportunitatea evitarii si anularea pe baza mutualitatii a daunelor provocate de producerea unor evenimente viitoare, potentiale, posibile, dar nesigure. 
Intr-o alta maniera, putem spune ca asigurarea reprezinta modalitatea prin care persoana fizica sau persoana juridica, in calitate de asigurati, este despagubita de catre societatea de asigurare, in calitate de asigurator, intr-o proportie mai mare sau mai mica in cazul in care asupra acestora se produce un eveniment cauzator de pagube, asiguratul platind in schimb o prima de asigurare. Aparitia acestei forme de protectie este legata de necesitatea ca persoanele sa se protejeze reciproc atunci cand daunele sunt in permanenta crestere. Asadar, activitatea de asigurare este strans legata de existenta unor evenimente posibile ce reflecta un pericol pentru viata oamenilor, integritatea corporala si chiar pentru bunurile pe care le poseda.
In Romania, asigurarile au aparut inca dinaintea secolului al XIX lea, sub forma unei intrajutorari reciproce a membrilor aceleiasi comunitati la decesul vitelor, purtand denumirea de hopsa. Astfel, atunci cand vitele erau accidentate, proprietarul recurgea la sacrificarea lor, iar carnea era distribuita la toti locuitorii comunitatii, urmand ca fiecare sa plateasca o suma de bani pentru cantitatea ce-i revenea. In acest fel, persoana sinistrata era despagubita partial sau total de paguba suferita. O alta forma de asigurare a fost asigurarea de viata potrivit careia oricare membru al comunitatii era supus la plata unei taxe de inscriere , urmand sa mai contribuie cu unele cotizatii periodice. Aceste sume constituite erau utilizate pentru a acoperi cheltuielile de inmormantare ale membrilor saraci din cadrul breslei. Primele organizatii care au aplicat forme de asigurare bazate pe principiul intrajutorarii si mutualitatii au fost breslele din Transilvania. 
De-a lungul anilor, au aparut numeroase societati de asigurare cum ar fi: Transilvania (1866), Dacia (1871), Romania (1873), Urania, Patria, Banca Generala de Asigurare (1911). In 1923 s-a infiintat societatea de asigurari Asigurarea Romaneasca, care a capatat o avansare accelerata prin inglobarea asigurarilor populare de viata fara cercetare medicala. De altfel, in 1949 a fost intemeiata Intreprinderea de Stat pentru Reasigurari, prin restructurarea Regiei Autonome a Asigurarilor. Mai tarziu, in 1952, s-a produs instituirea Administratiei Asigurarilor de Stat (ADAS), care a receptionat ocupatia Intreprinderii de Stat pentru Reasigurari si a implementat pe piata asigurarea prin efectul legii. Pana in 1991 cand portofoliul de activitati a fost preluat de Asigurarea Romaneasca, Astra si Carom, aceasta a efectuat activitati de asigurare facultativa, obligatorie si activitati de reasigurare. 
 
CAPITOLUL 2
CONTRACTUL DE ASIGURARE 
2.1 Trasaturi ale contractului de asigurare
Contractul de asigurare poate fi definit drept actul juridic incheiat intre asigurat (persoana fizica sau juridica) si asigurator (persoana juridica specializata in domeniul asigurarilor) care prevede angajamentul asiguratului de a plati o prima catre asigurator si obligatia societatii de asigurare de a prelua asupra sa riscul producerii unui fenomen cauzator de pagube, platind asiguratului sau beneficiarului indemnizatia prevazuta.
Particularitati ale contractului de asigurare:


Fisiere in arhiva (1):

 • Elemente tehnice ale asigurarilor cuprinse in contractul de asigurare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Vacarel I., Bercea F. - ,,Asigurari si reasigurari", Editura Expert, Bucuresti, 2002
Felicia Alexandru, Daniel Armeanu - ,,Asigurari de bunuri si persoane", Editura Economica, 2003
Alte surse:
http://conspecte.com/Asigurari/contractul-de-asigurare.html
http://documents.tips/documents/elemente-tehnice-ale-asigurarilor.html
http://conspecte.com/Asigurari/elementele-tehnice-si-clasificarea-asigurarilor.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!