Efectele si Riscurile Reasigurarii

Cuprins referat Cum descarc?

Cap.1 Asigurarea - reasigurarea. Scopurile reasigurarii
1.1 Aparitia si necesitatea reasigurarii. Functiile reasigurarii
1.2 Continutul contractului de reasigurare
1.2.1 Obligatiile principale ale partilor contractante 
1.2.2 Clauzele contractului de reasigurare
Cap.2 Principalele efecte ale reasigurarii
2.1 Reasigurarea cota-parte
2.2 Reasigurarea excedent de suma asigurata
2.3 Reasigurarea mixta si poolurile de reasigurare
2.4 Reasigurarea excedent de dauna
2.5 Reasigurarea oprire de dauna
Cap.3 Efectele financiar-valutare ale reasigurarii
3.1 Riscul valutar al reasigurarii
3.2 Riscurile cesibile


Extras din referat Cum descarc?

Cap.1 Asigurarea - reasigurarea. Scopurile reasigurarii
Pentru a intelege mai bine esenta reasigurarii, se impune o delimitare a acestei activitati de cea de asigurari directe. In primul rand, un asigurator (companie de asigurari) poate incheia un contract de asigurare cu o persoana fizica sau persoana juridica (in calitate de asigurat), in timp ce la un contract de reasigurare nu pot fi decat doua companii specializate de asigurari sau o companie de reasigurari (ca reasigurator) si o companie de asigurari (ca reasigurat), deci acest contract se incheie numai intre persoane juridice. 
In al doilea rand, subiectul unei asigurari poate fi o proprietate, o persoana sau un profit expuse pierderilor sau avariilor pe care le poate suporta asiguratul in afara activitatii intreprinse de el insusi sau de agentii sau functionarii sai, reasiguratorul este indirect interesat in pierderile suportate de asiguratul original, el compensand partial sumele platite de reasiguratul sau. Subiectul asigurat este parte a raspunderii contractuale pe care reasiguratul a acceptat-o conform politei de asigurare semnata de el in contractul initial. In al treilea rand, nu toate contractele de asigurare sunt supuse principiului indemnizarii (compensarii, despagubirii), cu exceptia politelor de viata, accidente si boala, in timp ce toate contractele de reasigurare, inclusiv cele pentru reasigurari de viata sunt contracte de despagubire, fiind limitate la platile facute de reasigurat conform asigurarilor la care a subscris. In practica, cele mai multe reasigurari prevad numai compensatii partiale, reasiguratul suportand el insusi o parte a oricarei pierderi. 
In al patrulea rand, contractul de asigurare imbraca forma unei polite de asigurare, in timp ce contractul de reasigurare imbraca forme diferite in functie de tipul reasigurarii.
In fine, in timp ce aproape toate asigurarile directe (cu exceptia celor maritime si de aviatie) sunt in principal interne, reasigurarea este prin natura sa o activitate internationala. De reusita afacerilor de reasigurari depinde orice activitate, iar reusita asigurarilor, la randul lor, depinde de oameni, de personalitatea lor, de pregatirea profesionala si de experienta pe care o au. Multi considera reasigurarea ca un mister, dar fara reasigurare, multe categorii de asigurari nu ar putea avea loc, asiguratorii fiind astfel lipsiti de protectia pe care o ofera reasigurarea. Pe de alta parte, este necesara mobili-zarea intregii capacitati de asigurare la nivel international pentru a oferi protectie impotriva riscurilor foarte mari in transporturi si industrie, precum si pentru pierderile deosebit de mari determinate de catastrofele naturale. Fara reasigurari chiar stabilitatea economica internationala ar putea fi compromisa. Reasigurarea are ca scop satisfacerea multor nevoi ale asiguratorului direct, cum ar fii urmatoarele: 1. Protejeaza asiguratorii directi de pierderile determinate de producerea riscurilor ce pot pune in pericol solvabilitatea lor. Reasigurarea face posibila cresterea capacitatii asiguratorului de a primi mai multe riscuri decat ar fi altfel capabil sa accepte. Asadar, el isi poate reduce obligatia fata de asigurat trecand excesul de expunere la risc asupra reasiguratorului (prin ceea ce se numeste "dispersia riscului" sau "pulverizarea riscului"). O dauna de proportii mari care ar putea duce la insolvabilitatea companiei de asigurari este distribuita asupra unui numar mai mare de reasiguratori, in functie de proportia in care fiecare dintre ei s-a angajat initial. De exemplu, unele tari, in mare parte dintre cele slab dezvoltate, sunt in mod particular expuse riscurilor naturale (cutremure, inundatii, uragane, secete, etc) care pot produce mari pagube intregii economii nationale si populatiei. Prin reasigurare apare posibilitatea ca asiguratorii interni sa transfere o parte din pierderi asupra reasiguratorilor internationali. Reasigurarea inzestreaza astfel pe asiguratorii directi cu capacitatea complementara de a accepta riscuri mai mari, acestia putand retine pe contul lor numai partea de risc pe care o pot suporta fara a le afecta substantial situatia financiara. 2. Ajuta asiguratorul sa obtina un anumit grad de stabilitate a ratei pierderilor prin dispersarea pierderilor mai mari pe o perioada mai indelungata (de obicei, cativa ani) prin contractele de protectie contra catastrofelor (catastrophe reinsurance coverages); 
3. Se realizeaza o dispersie mare a riscurilor si prin practica reciprocitatii prin care asiguratorii primari isi plaseaza contractul de reasigurare pe o baza reciproca, unul altuia, in asa fel incat, compania cedenta va oferi o parte dintr-un contract al sau unui reasigurator capabil sa-i ofere altul in schimb. In acest fel, fiecare reasigurator isi mareste numarul de riscuri pe care le asigura
4. Creste flexibilitatea asiguratorului privind dimensiunile si tipurile de riscuri.
5. Sprijina finantarea operatiunilor de asigurari pentru compania cedenta, facand posibil in acelasi timp ca aceasta sa-si poata creste volumul activitatii mai rapid 6. Permite societatii cedente sa se retraga dintr-o categorie de afaceri sau o zona geografica pentru o anumita perioada de timp prin cedarea integrala a riscului (riscurilor) inreasigurare; 
7. Permite companiei cedente sa intre rapid intr-o categorie de afaceri sau o noua zona geografica prin infiintarea unei reprezentante si dezvoltarea unui anumit volum al afacerilor sau prin negocierea si preluarea unor contracte de reasigurare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele si Riscurile Reasigurarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!