Efectele si Riscurile Asigurarii

Extras din referat Cum descarc?

Definirea conceptului de asigurare 
Istoria atesta faptul ca, inca din timpuri stravechi, oamenii au fost preocupati de prevenirea, si mai ales, de a suporta in comun pagubele generate de producerea unor evenimente incerte, nedorite cum sunt calamitatile naturale si accidentele. Desigur, o compensare a prejudiciilor este posibila dupa cum urmeaza:
- prin efortul individual al fiecarei persoane care isi poate constitui rezerve proprii cu destinatie speciala (acoperirea pagubelor in caz de producere a pagubei);
- prin efortul comun de constituire a unui fond bazat pe aportul unui numar mare de persoane amenintate de acelasi pericol.
Ambele solutii au in vedere constituirea unor fonduri cu destinatie speciala, si anume, acoperirea unor pagube pricinuite de calamitati naturale sau accidente. Dar, a doua solutie s-a impus in timp. Aceasta se bazeaza pe principiul comunitatii de risc si al mutualitatii, in virtutea caruia fiecare contribuabil participa cu sume mici pentru a fi sprijiniti, despagubiti cei care au suferit prejudicii in urma evenimentelor care au generat unirea lor. Acest principiu sta la baza conceptului de asigurare.
Asigurarea, reprezinta, asa cum o numea Gh.Bistriceanu ,,un sistem de relatii economico-sociale, un proces obiectiv necesar dezvoltarii economice si sociale, izvorate din actiunea legilor economice obiective care consta in crearea in comun, de catre persoanele fizice sau juridice amenintate de anumite riscuri, a unui fond din care se compenseaza daunele si se satisfac si alte cerinte economico-financiare, posibile, imprevizibile".
O alta definitie a conceptului de asigurare apartine lui I. Purcaru, conform careia asigurarea reprezinta ,,un acord de vointa (contract) intre asigurator si asigurat, prin care asiguratorul ofera asiguratului contravaloarea daunelor (suma asigurata) in caz de producere a acestor riscuri, in schimbul platii de asigurat, a sumei de bani, numita prima de asigurare"
In sens larg, conceptul de asigurare poate fi definit astfel:
Asigurarea este o operatiune financiara prin care o parte (sau partener), denumita asigurator, despagubeste in cazul producerii unui sinistru, o alta parte, denumita asigurat in schimbul unei remuneratii (prima sau cotizatie) . 
Efectele asigurarilor
Efectele scontate ale asigurarilor sunt ilustrate prin functiile pe care le indeplinesc, explicitand de asemenea si rolul, menirea sociala, directiile si modalitatile de actiune.
Asigurarea indeplineste, in principiu, doua functii: de repartitie (redistribuire) si de control. 
1.Functia de repartitie este explicata prin procesul de redistribuire a unei parti din Produsul Intern Brut. Aceasta functie se manifesta in doua cazuri:
- in procesul de formare a fondului de asigurare pe seama primelor de asigurare;
- in procesul de dirijare a fondului de asigurare catre destinatiile sale legale: plata indemnizatiei de asigurare, finantarea unor activitati cu caracter preventiv, acoperirea cheltuielilor administrativ-gospodaresti ale organizatiilor de asigurare si constituirea unor fonduri de rezerva.
2.Functia de control, ca functie complementara a asigurarilor, urmareste modul cum se incaseaza: primele de asigurare si alte venituri ale organizatiilor de asigurare, cum se efectueaza: platile cu titlu de indemnizatii de asigurare, cheltuielile de prevenire a riscurilor, cheltuielile administativ-gospodaresti, determinarea corecta a drepturilor asiguratilor, gospodarirea judicioasa a fondului de asigurare si a rezervelor legale constituite, precum si indeplinirea integrala si la termen a obligatiilor financiare ale asiguratorului fata de stat si de terti.
Pe langa aceste doua functii, de baza, mai exista si altele, si anume: functia de acoperire a pagubelor, functia de prevenire a pagubelor si functia financiara.
Functia de acoperire a pagubelor prezinta interes atat pentru asigurat, cat si pentru economia unei tari, dupa cum urmeaza:
- pentru asigurat, asigurarea da o marja de siguranta cu privire la protectia bunurilor si a vietii, iar 
- pentru ansamblul economiei nationale, asigurarea nu poate preintampina pagubele dar, prin acordarea operativa de despagubiri, poate sa realizeze, intr-un termen relativ rezonabil, refacerea conditiilor pentru desfasurarea activitatii productive sau a capacitatii de munca pentru persoanele vatamate. Ea este o frana a franelor ce intervine permanent in diferite domenii ale activitatii economice ca urmare evenimentelor prin asigurare.
Functia de prevenire a pagubelor se realizeaza, in principal, pe doua cai:
- prin finantarea unor activitati de prevenire a calamitatilor si accidentelor;
- prin formularea unor asemenea conditii de asigurare care sa-i constranga pe asigurati sa promoveze actiuni de prevenire a evenimentelor si sa ii cointereseze in mentinerea in buna stare a bunurilor asigurate.
Functia financiara rezida in aceea ca asigurarea este apreciata ca fiind una din parghiile sistemului financiar. Incasarea primelor de asigurare are loc pe parcursul exercitiului financiar si scadenta la inceputul anului de referinta. Plata despagubirilor si a sumelor asigurate cuvenite se face treptat, pe tot parcursul anului, pe masura aparitiei si argumentarii necesitatii platilor. Diferenta dintre incasari si plati poate fi utilizata ca sursa generala de creditare in economie, fiind constituita in depozite sau in disponibilitati curente la banci. In contextul economiei de piata, societatile de asigurare pot acorda credite pe termen scurt sau pot efectua diverse operatiuni pe seama resurselor mobilizate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele si Riscurile Asigurarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!