Efectele Contractului de Asigurare

Cuprins referat Cum descarc?

Contractul de asigurare
1.1 Caracteristicile contractului de asigurare.
1.2 Partile contractului de asigurare de bunuri
2.Conditiile de validare a contractului de asigurare
3 Efectele contractului de asigurare
4.Incetarea contractului


Extras din referat Cum descarc?

1 Contractul de asigurare.
1.1Caracteristicile contractului de asigurare
Definitie :Contractul de asigurare este actul juridic prin care o persoana,numita asigurat se obliga sa plateasca o suma de bani (prima de asigurare)unei persoane juridice specializate,denumita asigurator,in schimbul careia acesta din urma preia asupra sa riscul producerii unui anumit eveniment determinat ,prin plata ce o va face asiguratului sau benificiarului asigurarii cu titlu de despagubire,in limitele si termenele convenite . 
Asiguratul se obliga prin contract sa plateasca primele de asigurare la anumite termene,iar asiguratorul isi asuma obligatia sa acorde asiguratului sau beneficiarului asigurarii,la producerea cazului asigurat, despagubiri-pentru bunurile asigurate si sumele asigurate-in asigurarile de persoane. 
Contractul de asigurare exprima acordul de vointa al partilor.El este alcatuit din polita de asigurare,conditiile principale si aditionale si anexele, care pot sa extinda sau da limiteze conditiile impuse de standardizare.Unele contracte sunt alcatuite din polita de baza si un formular care adapteaza polita la nevoile specifice ale clientului sau pentru un anumit tip de polita.Polita de asigurare reprezinta manifestarea materiala a contractului de asigurare. 
Contractul de asigurare prezinta anumite trasaturi caracteristice :
*Caracterele juridice ale contractului de asigurare sunt :
1.Caracterul consensual al contractului de asigurare implica consimtamantul partilor si forma scrisa.In acest context putem aprecia ca forma scrisa a contractului de asigurare,ceruta de art 10 alin.1 din Legea nr.136/1995,nu e o conditie 'ad validitatem' ci numai 'ad probationem',cum de altfel se poate deduce din interpretarea aliniatului ultim al aceluiasi articol.
2.Caracterul sinalagmatic-partile se obliga reciproc una fata de cealalta,respective una sa plateasca prima de asigurare,iar cealalta sa acorde despagubirea sau suma asigurata,la ivirea cazului asigurat.O analiza a tuturor drepturilor si obligatiilor va fi facuta in cadrul sectiunii ce priveste efectele contractului de asigurare de bunuri.
3.Caracterul oneros consta in aceea ca fiecare parte urmareste un anumit avantaj,o contraprestatie in schimbul aceleia pe care o face,ori se oblige a o face in favoarea celeilalte parti.
4.Caracterul de unicitate este dat de faptul ca pe intreaga sa durata contractul de asigurare este unic.Unicitatea contractului exista chiar si atunci cand ar suferi o impartire pe termene periodice,deoarece aceste termene vizeaza numai modul de esalonare al platii primei de asigurare si nucontractul in sine.
5.Caracterul succesiv-asiguratul este obligat sa plateasca primele la termenele stabilite, iar asiguratorul sa acorde continuu protectie asiguratului, prin acoperirea riscului.
6.Caracterul aleatoriu consta in faptul ca efectele acestui contract,pentru parti,depind de un eveniment viitor,nesigur,incert.La incheierea contractului nu se poate sti daca,si masura in care,fiecare dintre parti va avea un avantaj sau o pierdere,ca rezultat al contractului.
7.Caracterul de adeziune -formalizarea clauzelor din contract apartine societatii de asigurare,asiguratii avand latitudinea de a le accepta,sau nu, in totalitate.
8.Contractul de asigurare implica buna credinta;pe de o parte,din partea asiguratului,cu ocazia perfectarii asigurarii,apoi in legatura cu realitatea pagubelor reclamate, penrtu stabilirea despagubirii;pe de alta parte,din parte societatii de asigurare, in legatura cu clauzele impuse,raspunderea asumata,modul de evaluare a pagubelor si stabilirea despagubirii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Contractului de Asigurare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!