Efectele Contractului de Asigurare

Extras din referat Cum descarc?

Relatiile sociale dintre oameni se realizeaza pe baza unor intelegeri verbale sau scrise, pe baza contractelor.
Art. 942 din Codul civil roman defineste contractul in felul urmator: "acordul intre doua sau mai multe persoane spre a constitui sau a stinge intre dansii un raport juridic".
Contractul de asigurare este un contract cu caracter civil.Orice asigurare este o activitate comerciala pentru societatea de asigurari si foarte adesea si pentru asigurat.Contractul de asigurare este strict bilateral si nu se poate incheia cu titlul gratuit.
Din punct de vedere juridic, contractul de asigurare face parte din categoria contractelor aleatorii.
Codul civil prevede la art. 1365: " contractul aleatoriu este conventia reciproca ale carei efecte, in privinta beneficiilor si a pierderilor pentru toate partile, sau pentru una sau mai multe dintre ele, depinde de un eveniment incert". 
Contractul de asigurare este actul incheiat intre asigurator si asigurat, la asigurarile facultative, care prevede obligatia asiguratului de a plati o prima asiguratorului si obligatia acestuia din urma de a prelua asupra sa riscul producerii unui eveniment, platind asiguratului sau beneficiarului indemnizatia prevazuta in acest caz. 
Dupa cum precizeaza unii autori,contractul de asigurare are doua functii :
o introducerea riscului intr-o mutualitate, in sensul ca, desi ramane individual, riscul este contopit intr-un ansamblu, in simbioza cu celelalte riscuri admise;
o stabilirea unei legaturi individuale intre societatea de asigurare si purtatorul riscului, prin acordul de vointa dintre ei.
Contractul de asigurare are o serie de particularitati fata de contractele ce vizeaza alte domenii de activitate:
o Contractul de asigurare are caracter sinalagmatic, aceasta insemnand ca partile contractante isi asuma obligatiile si drepturi reciproce si interdependente ( art. 943 din Codul civil roman ). Asiguratul se obliga sa declare exact bunurile si riscurile, sa platesca prima de asigurare, iar societatea de asigurari sa ofere protectia pentru riscul asigurat, fapt care se concretizeaza in despagubirea sau suma asigurata platite pentru pagubele produse de riscul asigurat.
o Este un contract cu titlu onoros, ceea ce insemna ca fiecare parte urmareste sa obtina un folos, un avantaj, o contraprestatie in schimbul obligatiei ce-si asuma ( art. 945 din Codul civil roman ) .
o Contractul de asigurare este un contract cu executare succesiva, deoarece prestatiile prevazute in contract din partea participantilor nu se efectueaza dintr-o data, ci in mod treptat si in timp, pana la expirarea valabilitatii sale.
o Este un contract cu caracter aleatoriu, deoarece efectele sale depinde de un eveniment incert, producerea riscului. Existenta sau marimea obligatiei de plata a asiguratorului nu se cunosc dinainte, ele depinzand de producerea si de amploarea efectelor riscului. Este totusi de remarcat ca, daca evenimentul acoperit prin el confera contractului caracter aleatoriu, garantia protectiei oferita prin contract asiguratului este sigura si, in acelasi timp, permanenta, pe intreaga durata a contractului.
o Contractul de asigurare este un contract de adeziune, deoarece clauzele contractului sunt stabilite de asigurator, cealalta parte ( asiguratul ) putand numai sa le accepte, sau sa nu contracteze.
o Este un contract de buna credinta. Increderea intre parti sta la baza relatiilor dintre diferite institutii financiare ( banci, fonduri, etc. ) si clientii lor. Raporturile contractuale din asigurari sunt fundamentate pe principiul denumit al celei mai mari bune credinte. 
o Este un contract personal intrucat obiectul asigurarii poate fi o proprietate, un bun sau un interes; prin contractul de asigurare se asigura persoana sau persoanele si proprietatea.
o Este un contract consensual, ceea ce inseamna ca se incheie valabil prin simplul consimtamant al partilor, fara sa fie nevoie de vreo forma speciala de exprimare a vointei acestora
o Contractul de asigurare este unic pentru intreaga sa durata.Unicitatea contractului de asigurare se mentine pe toata durata prevazuta a contractului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Contractului de Asigurare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!