Directive Europene in Domeniul Asigurarilor de Viata

Extras din referat Cum descarc?

Cap 1. Directive europene in domeniul asigurarilor de viata
1.1 Despre piata europeana a asigurarilor 
Pornind de la conceptul ce defineste piata in general, piata asigurarilor reprezinta totalitatea tranzactiilor care se realizeaza in domeniul activitatilor de asigurare de catre societatile specializate, respectand anumite norme si reglementari specifice. 
Daca ne raportam la nivel international piata asigurarilor se caracterizeaza printr-un grad ridicat de eterogenitate ca urmare a diversitatii evenimentelor cauzatoare de pagube si a activitatilor pe care le poate afecta. Ca urmare a acestui fapt, practic, nu se poate delimita o singura piata a asigurarilor si reasigurarilor, fiecare dintre ele fiind caracterizate prin preponderenta anumitor categorii de asigurari, existenta anumitor societati de asigurari si reasigurari, norme si reglementari specifice, acoperiri mai mari sau excluderi mai extinse. 
La nivel european se poate preciza ca lumea asigurarilor a cunoscut o evolutie de ansamblu, cu anumite caracteristici comune, dar si cu apreciabile diferentieri de la o tara la alta.
Asistam, in prezent, la un proces de maturizare a pietei unice europene a asigurarilor, cu realizari, dar si cu dificultatile sale, inca nedepasite.
Dezvoltarea unei piete europene unice a asigurarilor a fost un proces gradual ce a durat mai multi ani. 
Pentru a realiza un cadru de activitate similar unei piete interne,au fost necesare mai bine de trei decenii si trei generatii de directive europene in domeniul asigurarilor.Procesul de inchegare a pietei unice a demarat in anii 60,intrarea in vigoare a celui de-al treilea set de directive europene in 1994,marcand nasterea oficiala a pietei europene unice a asigurarilor.
Dimensiunile pietei unice s-au largit considerabil in timp.Constituita la origine intre cei sase semnatari ai Tratatului de la Roma (1958) piata unica europeana integreaza in prezent optsprezece piete nationale,urmand a se extinde in viitor prin cuprinderea tarilor din Europa Centrala si de Est .
Piata unica europeana a devenit cel mai mare spatiu integrat al asigurarilor,detinand aproximativ 25% din piata mondiala a asigurarilor de viata si aproape 30% din ansamblul asigurarilor non-viata:pe aceasta piata exista 280 de milioane de consumatori si functioneaza 5000 de organizatii de asigurare,utilizand in mod direct peste 900.000 de angajati .
Obiectivele pietei unice a asigurarilor,derivate din cele ale Comunitatii Economice Europene sunt asigurarea ,in spatiul sau,a libertatii de stabilire,a libertatii prestarilor de servicii ,a liberei circulatii a capitalurilor.Aplicarea acestor principii a fost franata de o seama de dificultati ,de altfel ,previzibile :statele membre aveau legislatii privind serviciile-si in special pe cele din asigurare-inspirate din filozofii ,traditii si norme de drept diferite ,unele mai restrictive,altele mai liberale.
Initial,se avea in vedere realizarea unei piete unificate,prin armonizarea legislatiilor nationale intr-un interval de doisprezece ani.Calendarul propus pentru adoptarea unor directive europene in acest sens prevedea:punerea in practica a libertatii de stabilire si a celei de prestare de servicii pentru reasigurari ,in 1964;libertatea de stabilire trebuia obtinuta in 1966 pentru asigurarile non-viata si in 1968 pentru cele de viata;libera prestare de servicii pentru aceste doua sectoare trebuia realizata in 1968,respectiv 1970.
Realitatea a demonstrat ca aceste previziuni au fost excesiv de optimiste.Prima realizare importanta a fost consemnata abia in 1964.Atunci a fost adoptata o directiva-publicata ca si urmatoarele in Journal Officiel des Communautes Europeennes(JOCE)-privind suprimarea restrictiilor de stabilire si de prestare libera de servicii in reasigurari si retrocesiuni.De altfel,aceste libertati existau deja de facto datorita caracterului international al reasigurarilor.
Fig 1.Volumul subscrierilor in 2007,in euro
Sursa:articol publicat in revista Risques in nr.79,septembrie 2009
1.2. Prezentare generala a directivelor
Directivele Uniunii Europene referitoare la asigurari reprezinta principiile general acceptate la nivelul Comunitatii Europene cu scopul de a uniformiza normele de asigurari si de a facilita comertul international. Directivele se refera in primul rand la activitatea de asigurare , dar si la cea de reasigurare.
In prezent nu exista cu adevarat o piata paneuropeana omogena a asigurarilor, desi Franta, Germania si Anglia continua sa detina acest sector atat din punct de vedere al numarului de companii de asigurare, cat si al veniturilor obtinute din prime de asigurare. Nu se poate vorbi de o uniformizare a cadrului legislativ la nivelul Uniunii Europene, deoarece tarile membre, cat si cele care adera isi mentin unele legi cu caracter national, care depind de cultura si de pietele financiare ale tarii respective.
Unele progrese partiale s-au inregistrat intre anii 1957 - 1992. Incepand cu anul 1973 pentru asigurarile non-viata, si cu anul 1979, pentru asigurarile de viata, piata europeana a asigurarilor a inceput sa se contureze. Dupa douazeci de ani de constructie a pietei unice, in 1992 s-a permis intrarea in era totalei libertati a companiilor de asigurari de viata si a titularilor politelor.
Este de mentionat ca prin directivele comunitare au fost stabilite norme minimale, aceasta inseamna ca statul membru de origine poate adopta reguli mai stricte referitoare la societatile de asigurari agreate de autoritatile sale competente.
In linii mari solutiile adoptate in directivele referitoare la asigurarile altele decat cele de viata se regasesc si in directivele privind asigurarile de viata.
In cele ce urmeaza, ne vom referi la cateva dintre prevederile acestor directive care prezinta o importanta deosebita sau sunt specifice asigurarilor de viata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Directive Europene in Domeniul Asigurarilor de Viata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!