Coordonatele Majore ale Reformei Sistemului de Pensii in Romania

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Sistemele de pensii traverseaza in intreaga lume o perioada de criza. Multe dintre tarile Uniunii Europene, dar nu numai, au costuri impresionante - in general peste 8-10% din PIB, doar pentru a mentine pe linia de plutire o componenta a sistemului de asigurari sociale , respectiv, aceea de acordare a venitului necesar dupa iesirea de pe piata muncii. Situatia este insa mult mai dificila, mai complexa, mai ales in perspectiva, in conditiile ,,particularitatilor sistemului de pensii mostenit" si a factorilor ce afecteaza inevitabil secolul pe care il parcurgem (imbatranirea populatiei, reducerea populatiei active, problemele macroeconomice in principal ale tarilor in tranzitie, etc.); bugetul necesar asigurarii platii pensiilor ca pondere din PIB se anticipeaza ca se va dubla peste 40-50 de ani.
Majoritatea tarilor au demarat deja procese de reforma a pensiilor sau cel putin isi proiecteaza astfel de schimbari / pentru perioadele imediat urmatoare. Cu toate ca aparent problemele sunt aceleasi, directiile de schimbare, chiar daca uneori convergente, sunt diferite, in urma cu 10 ani de zile, principala cale de reforma discutata si implementata era in general, cea parametrica (modificarea varstelor de pensionare, a ratelor de inlocuire, etc.). in momentul de fata exista un consens aproape explicit in lumea capitalista occidentala: trecerea cel putin partiala la sectorul privat reprezinta cheia viabilitatii sistemelor de pensii.
Cap. I REFORMA SISTEMULUI DE PENSII IN ROMANIA
Discutiile despre reforma pensiilor au inceput in 1992, cand a fost publicata prima Carte Alba. In orice caz, prima mare revizuire a sistemului a fost adusa de Legea 19/2000, care a intrat in vigoare in aprilie 2001, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale:
- introduce reforme majore in sistemul pensiilor de stat, tip PAYG (Pilon I);
- ofera protectie sociala imbunatatita pentru aproximativ 6 milioane de pensionari;
- aduce schimbari semnificative in domeniul finantarii pensiilor pentru unele categorii profesionale.
1.1 Problemele majore ale sistemului de pensii din Romania
Sistemul de pensii din Romania s-a confruntat dupa 1989 cu probleme extrem de grave:
Inechitatea calcularii pensiei pentru persoane pensionate in perioade diferite 
Calculul pensiei a fost complet inechitabil pana in 2001, fiind diferit pentru cei pensionati in perioade distincte si fiind dependent doar de contributia celor mai buni 5 ani consecutivi din ultimii 10 ani lucrati. Aceasta situatie a condus la pensii ,,uriase" bazate pe contributii foarte mari doar timp de 5 ani si pensii extrem de reduse din cauza unor salarii mici la sfarsitul carierei sau din cauza pensionarii inainte de 1989. 
Lipsa de vointa politica pentru a generaliza cat mai rapid noua modalitate de calcul la toti pensionarii (inclusiv la cei pensionati inainte de 1 aprilie 2001) creeaza o grava inechitate intre cei pensionati inainte si dupa implementarea legii. 
Amanarea reformei si instabilitatea legislatiei
Discutii despre reforma pensiilor au inceput in 1992, cand a fost publicata prima Carte Alba. In orice caz , prima mare revizuire a sistemului a fost adusa de Legea 19/2000, care a intrat in vigoare in aprilie 2001. Legea reformeaza pensiile de stat - asa numitul pilon unu al proiectatului sistem de pensii. Aceasta componenta presupune a fi completata de pilonul doi - contributiile obligatorii la pensii, administrate de fonduri de pensii private si pilonul al treilea - pensia privata optionala. Introducerea pilonilor doi si trei a intampinat opozitii, inclusiv din partea sindicatelor care vor sa aiba un cuvant de spus in conceperea sistemului. Aceste impotriviri au intarziat trecerea legii prin Parlament . In sfarsit, reforma a fost legiferata prin OG 230/2000. Ordonanta a fost apoi imediat anulata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Coordonatele Majore ale Reformei Sistemului de Pensii in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!