Controlul in Asigurari

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Asigurarile comerciale au un continut complex. Ele ni se releva ca: sistem de relatii banesti dintre purtatorii de risc si asiguratori, activitatea prestatoare de servicii integrata in sectorul tertiar, intermediar pe piata financiara al fluxurilor banesti dintre detinatorii de bani, investitori, in calitate de asigurati, si solicitanti de resurse banesti, prin intermediul creditului, plasamentelor, participatiilor, activ financiar, generat de calitatea politei de asigurare, adica titlul de creanta pentru asigurat.
Acest continut coplex al asigurarilor se reflecta in mod specific in arealul si in mecanismele de functionare ale pietei. Piata asigurarilor reprezinta cadrul organizatoric si metodologic in care se deruleaza tranzactiile de asigurare. O piata ale carei mecanisme devin functionabile prin intermediul operatorilor specifici (asiguratori, asigurati, contractanti, intermediari, beneficiari, entitatea de supraveghere), care se implica, dupa caz, convergent, divergent, concurential etc., in raport cu rolul fiecaruia, pentru a facilita functionarea acesteia.
Caile si tehnicile prin care fiecare operator al pietei isi promoveaza interesele sunt diverse. Evident, asiguratorii reprezentanti de societatile de asigurare prin asumarea de protectie de riscuri nu renunta la principiul de baza pe care se fondeaza activitatea lor - prifitul. Asiguratii, pe de alta parte, solicita/accepta transferul riscurilor pe care nu le pot retine, cu condintia ca transferul de risc sa fie eficient din punct de vedere financiar (pierderea probabila sa devanseze costul asigurarii). Autoritatea statala este interesata ca riscurile ce pot afecta bunurile, activitatile economice si sociale, viata si integritatea personelor sa fie gestionate pe baza unor raporturi corecte intre parti. Iata de ce controlul costituie o componenta majora a bunei functionari a pietei asigurarilor.
CAPITOLUL I
PIATA ASIGURARILOR - AREAL DE MANIFESTARE A CONTROLULUI
1.1 Particularitatile pietei de asigurari.
Istoria asigurarilor arata ca la inceput omul a suportat singur pagubele.
Remarcabile sunt primele documente scrise, ce consemneaza asocieri in vederea asigurarii, gasite in Egipt. Tabelele au fost scrise in urma cu peste 6.500 de ani, de catre categoria sociala cea mai expusa la riscuri de accidente, cioplitorii in piatra. Acestea au constituit un fond mutual de intrajutoare, anticipat, pentru a acoperi pagubele pe care membrii ai coloctivitatii le aveau.
Popoarele arabe, din antichitate, care practicau comertul si traversau zone periculoase in desert cu caravanele, se constituiau in asociatii menite sa suporte in comun pagubele produse in urma jefuirii unora dintre ei.
Romanii, au avut parte de forme de organizare pentru solidaritate. Astfel, Regulamentul Colegiului funerar din Lavinium, grupa membri acestui colegiu intr-o asociatie de inmormintare care asigura pe fiecare membru, contra unei prime de asigurare.
Unii autori, remarca dezvoltarea unor forme incipiente ale societatilor de asigurare in Grecia antica, cind inteleptul Solon, legislator atenian (640-558 i.e.n), a obligat societatile politice si mestesugaresti sa constitue un fond comun de intrajutoare pentru a repara prejudiciile avute de unul dintre membrii colectivitatii.
Formele primare de asigurare se regasesc in Islanda, in sec. XII, pentru acoperirea pagubelor la pieirea animalelor, asociatiile constituite fiind de cite douazeci de familii.
Franta si ulterior Olanda, Germania si Anglia, cunosc in sec. al XVII-lea, dezvoltarea asociatiilor mutuale privind acordarea rentelor viagere. Mecanismul permitea membrilor cotizati sa primeasca in locul dobinzelor rente viagere. Remarcam faptul ca asigurarile din domeniul maritim, atit CARGO, cit si CASCO s-au dezvoltat intr-un ritm accelerat, fiind practic motorul dezvoltarii asigurarilor comerciale.
La inceputuri, pierderile rezultate ca urmare a furturilor de pe mare se suportau in mod egal de catre fiecare comerciant. In anul 916 i.e.n., mecanismul este descris in legislatia maritima a vremii din insula Rhodos. Observindu-se ca sistemul functioneaza, regulile nescrise dar respectate de toti, au fost cuprinse in colectia York-Anvers, editata in anul 1890, care functioneaza si azi, cu unele modificari din 1924 si 1950. Unii cercetatori, au aprofundat coordonatele istorice ale asigurarilor evidentiind mai multe evenimente importante in acest domeniu. Astfel, inceputurile asigurarilor de foc si apa sunt pozitionate in anul 1678, cind Gottfried Wilhelm Leibniz a elaborat planul de constituire a Casei de asigurare pentru riscurile respective.


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul in Asigurari.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!