Contractul de Reasigurare

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Reasigurarile au aparut din necesitatea obiectiva a acoperirii riscurilor pe care asiguratorul direct trebuie sa le suporte, aceasta(activitatea) avand ca efect "pulverizarea riscului". Astfel de operatii de impartire a riscului dateaza din aceeasi perioada cu aparitia primelor intreprinderi comerciale. O prima forma in care se realizau reasigurari a fost cea a reasigurarilor facultative adica o reasigurare a unor riscuri individuale oferite altei companii de asigurari care era libera sa accepte sau sa respinga oferta propusa.
In timp, din nevoia de a acoperi mai multe riscuri, ca urmare a cresterii volumului asigurarilor directe, au reaparut metode de asigurare care sa ofere mai multa certitudine asiguratorilor originari precum si unele facilitati din partea reasiguratorilor. Astfel a aparut reasigurarea contractuala care a devenit un mijloc prin care asiguratorii directi pot cere o acoperire obligatorie pe o baza solida, certa.
In ultimii ani, reasigurarile ocupa un rol foarte important in viata economica datorita cererii crescute de asigurari directe, a volumului si capacitatii industriale pentru care se cer acoperiri de riscuri. In afara cresteri cantitative a numarului tranzactiilor, au loc si substantiale imbunatatiri calitative privind natura si caracteristicile reasigurarilor, aspectele tehnice, precum si sistemul de comunicatii intre asiguratorii directi, reasiguratori si brokeri de asigurari.
Esenta economica a reasigurarilor
Rolul tehnic al reasigurarilor este de a proteja pe asiguratorii directi in fata pericolului insolvabilitatii sau a reducerii capacitatilor financiare conferind asiguratorilor o mai mare stabilitate.
Reasigurare reprezinta un acord incheiat intre doua parti numite companie cedenta(sau reasigurat sau reasigurator direct) si reasiguratorul prin care prima consimte sa cedeze iar cea de-a doua sa preia o anumita parte a riscului, uneori intregul risc conform conditiilor stabilite in acord, in schimbul partii de catre compania cedenta a unei sume denumita prima de asigurare ce reprezinta o cota din prima originara de asigurare.
Obs. :
1. contractul de reasigurare se incheie numai intre doua companii specializate in asigurari si reasigurari, numai intre doua persoane juridice;
2. in practica cele mai multe reasigurari prevad numai compensari partiale, reasiguratorul suportand el insusi o parte a oricarei pierderi;
3. reasigurarea este prin natura sa o activitate internationala.
Conceptul de reasigurare
Reasigurarea este o forma de asigurare a asiguratorilor denumita si "asigurarea asigurarii". De fapt, si analiza etimologica a termenului de reasigurare inseamna "a asigura din nou".
Desi obiectul de activitate al asiguratorului este preluarea riscurilor tertelor persoane, societatile de asigurare, indiferent de marimea lor, cedeaza o parte din aceste riscuri din motive prudentiale. 
Este important de mentionat faptul ca desi reasiguratorul va acoperi o parte din despagubirile platite asiguratului, intre asigurat si reasigurator nu exista nici o relatie contractuala. 
In contractul de reasigurare se utilizeaza anumiti termeni specifici, cum sunt: retinere, limita de reasigurare, comision de reasigurare.
In majoritatea cazurilor de reasigurare, nici una dintre partile contractante nu este dispusa sa preia, respectiv sa cedeze riscurile in totalitate. Partea acoperita de reasigurat poarta denumirea de "retinere". Pe de alta parte, pentru a se proteja in eventualitatea producerii unor daune foarte mari reasiguratorul stabileste o anumita "limita de reasigurare", care reprezinta limita raspunderii acestuia pentru daunele acoperite pe baza contractului de reasigurare. Partea care depaseste aceasta limita va fi suportata de catre asigurator. Pentru acoperirea unei parti din cheltuielile inregistrate de asigurator la subscrierea asigurarii, reasiguratorul trebuie sa plateasca un comision de reasigurare. Acesta se exprima, de regula, ca procent din prime de reasigurare. 
Cand un contract de reasigurare prevede plata unui comision de reasigurare, valoarea datorata reasiguratorului se va reduce cu valoarea comisionului, obtinandu-se prime de reasigurare nete.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Reasigurare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!