Contractul de Asigurare

Cuprins referat Cum descarc?

1 GENERALITATI 1
1.1 SCURT ISTORIC 1
1.2 DEFINITIE SI TRASATURI 2
2 PRINCIPIILE CONTRACTULUI DE ASIGURARE 4
3 INTERESUL ASIGURABIL 8
3.1 CONCEPT SI TRASATURI 8
3.2 TITULARUL INTERESULUI ASIGURABIL 9
3.3 INTERESUL ASIGURAT SI NATURA SA JURIDICA 11
3.4 INTERESUL ASIGURABIL FATA DE UN LUCRU VIITOR 12


Extras din referat Cum descarc?

1 Generalitati
1.1 Scurt istoric
Primele contracte de asigurare au fost incheiate in orasele italiene Genova, Pisa, Florenta si Venetia. Comerciantii din aceste orase au dominat comertul la distanta in secolul al XIV-lea. La acel moment exista o combinatie a activitatilor de asigurare cu alte activitati de comert, practicata si aducatoare de profit pentru persoane care dispuneau de o avere considerabila, care sa le permita suportarea riscului.
Cel mai vechi contract de asigurare (document pastrat in arhivele genoveze) care s-a conservat a fost semnat in 1347 la Genova. Arhivele din Florenta pastreaza dovezi ca, in primii 20 de ani ai secolului al XIV-lea asigurarile constituiau tranzactii comerciale obisnuite. Contractele in care era evaluat, la pretul pietei, factorul de risc erau contractele de imprumut comercial, in cadrul carora un loc aparte il ocupau riscurile pe care le presupunea transportul (in general cel efectuat pe mare). Faptul ca nu exista unul mai vechi se datoreaza obiceiului de distrugere fizica a ,,politei" in momentul constatarii sosirii cu bine a navei la destinatie. Actul de distrugere marca sfarsitul garantiei.
La Genova s-au pus bazele primei companii de asigurare maritima in 1424. astfel la aparitia sa ca si contract independent, contractul de asigurare a fost modelat dupa contractul de imprumut maritim care, la randu-i a evoluat ca un contract de ,,imprumut pe garantia cu corpul vasului sau cu incarcatura acestuia" .
Acest tip de contract, numit in literatura britanica ,,contract of bottomry" este un contract de imprumut, imprumutul fiind obtinut de comandantul unui vas cand acesta, avand nevoie de bani pentru calatorie si neobtinand prin nici un mijloc resursele financiare necesare, garanta cu vasul sau cu vasul si marfa transportata. Imprumutul nu se mai rambursa in cazul pierderii vasului si a marfii aceasta a constituit o forma timpurie a transferului riscului, creditorul achizitionand un interes asigurabil prin imprumut. 
Spre sfarsitul secolului al XIV-lea forma contractului de asigurare s-a schimbat, modelul constituindu-l contractul de vanzare. 
Termenul ,,polita" utilizat azi pentru a desemna un contract de asigurare, vine de la cuvantul italian ,,polizza" care inseamna certificat, atestat. In Franta, se pastreaza o ploita emisa la Marsilia in 1437, de catre asiguratorii genovezi.
Nasterea asigurarilor terestre este mai tarzie (secolul al XVIII-lea), deoarece nevoia de securitate era asigurata in cadrul familial. Asigurarea a aparut ca un fenomen de civilizatie, legat de noile conditii de viata din tarile industrializate in cursul ultimelor doua secole 
Contractul de asigurare a fost introdus in comert prin insasi natura lucrurilor si din dorinta pe care oamenii au avut-o din totdeauna de a se pune la adapost de capriciile sortii.
1.2 Definitie si trasaturi
In Romania activitatea de asigurare este definita prin art. 2 al Legii nr. 32/2000, ca fiind ,,activitatea exercitata in sau din Romania, care desemneaza, in principal, oferirea, intermedierea, negocierea de contracte de asigurare si reasigurare, incasarea de prime, lichidarea de daune, activitatea de regres si de recuperare, precum si investirea sau fructificarea fondurilor proprii, atrase prin activitatea desfasurata".
Contractul de asigurare este un act incheiat intre asigurat si asigurator care reglementeaza relatiile lor reciproce in functie de tipul asigurarii. Asiguratul se obliga sa plateasca primele de asigurare, iar asiguratorul isi asuma obligatia sa acorde asiguratului sau beneficiarului asigurarii despagubiri la producerea riscului.
Codul comercial roman defineste un contract de asigurare ca fiind contractul prin care asiguratorul se obliga ca in schimbul primei de asigurare sa plateasca despagubirea catre asigurat.
Pe langa trasaturile comune tuturor contractelor, contractul de asigurare prezinta cateva trasaturi specifice:


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Asigurare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!