Contractul de Asigurare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Contractul de asigurare este actul juridic incheiat intre asigurat si asigurator care reglementeaza drepturile si obligatiile lor reciproce in functie de felul asigurarii.

Asiguratul se obliga prin contract sa plateasca primele de asigurare la anumite termene, iar asiguratorul isi asuma obligatia sa acorde asiguratului sau beneficiarului asigurarii, la producerea cazului asigurat, despagubiri pentru bunurile asigurate si sumele asigurate.

Contractul de asigurare exprima acordul de vointa al partilor. El este alcatuit din polita de asigurare, conditiile principale si aditionale si anexele, care pot sa extinda sau sa limiteze conditiile impuse de standardizare. Unele contracte sunt alcatuite din polita de baza si un formular care adapteaza polita la nevoile specifice ale clientului sau pentru un anumit tip de polita. Polita de asigurare reprezinta manifestarea materiala a contractului de asigurare.

Contractul de asigurare prezinta anumite trasaturi caracteristice dupa cum se poate observa si in figura1.

1.Caracterul consensual al contractului de asigurare implica consimtamantul partilor.

2.Caracterul sinalagmatic - partile se obliga reciproc una fata de cealalta, respectiv una sa plateasca prima de asigurare, iar cealalta sa acorde despagubirea sau suma asigurata la ivirea cazului asigurat.

3.Caracterul oneros consta in aceea ca fiecare parte urmareste un anumit avantaj, o contraprestatie in schimbul aceleia pe care o face

4.Caracterul unic

5.Caracterul succesiv - asiguratul este obligat sa plateasca primele la termenele stabilite, iar asiguratorul sa acorde continuu protectie asiguratului, prin acoperirea riscului.

6.Caracterul aleatoriu consta in faptul ca efectele acestui contract, depind de un eveniment viitor, nesigur, incert. La incheierea contractului nu se poate sti daca, si masura in care, fiecare dintre parti va avea un avantaj sau o pierdere, ca rezultat al contractului.

7.Caracterul de adeziune - formalizarea clauzelor din contract apartine societatii de asigurare, asiguratii avand

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul de Asigurare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 188 cuvinte
Nr caractere:
12 097 caractere
Marime:
16.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Asigurări
Tag-uri:
societate, contracte, caracter de adeziune
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Profesorului:
Doinita Popescu
Sus!