Contractul de Asigurare

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definitia si caracteristicile juridice ale contractului de asigurare 3
2. Conditiile de validare ale contractului de asigurare 7
3. Principiile care stau la baza contractului de asigurare 10
4. Formarea contractului de asigurare 17
5. Efectele contractului de asigurare 30
6. Incetarea contractului de asigurare 34
7. Legislatia romaneasca privind contractul de asigurare 36


Extras din referat Cum descarc?

1.Definitia si caracteristicile juridice ale contractului de asigurare
Relatiile sociale dintre oameni se realizeaza pe baza unor 
intelegeri verbale sau scrise, pe baza contractelor.
Codul Civil roman , in art. 942, defineste contractul ca 
fiind acordul intre doua sau mai multe persoane spre a constitui 
sau stinge intre dansii un raport juridic:Y Contracul de asigurare 
este un contract cu caracter civil. Asigurarea este o activitate
comerciala pentru asigurator si, deseori, si pentru asigurat. El este
strict bilateral si, de regula, nu se poate incheia cu titlu gratuit. 
Contractul de asigurare, din punct de vedere juridic, face parte din categoria contractelor aleatorii. Conform art. 1635 din Codul Civil roman, Y contractul aleatoriu este conventia reciproca ale carei efecte, in privinta beneficiilor si a pierderiloe pentru toate partile, sau pentru una sau mai multe dintre ele, depinde de un eveniment necertY. Contractul de asigurare este primul enumerat ca facand parte din aceasta grupa. 
Contractul de asigurare este actul juridic consensual, aleatoriu, sinalagmatic, cu titlu oneros si cu executare succesiva, prin care asiguratul se obliga sa plateasca o anumita suma de lei numita prima de asigurare, in schimbul careia asiguratorul isi asuma obligatia ca la producerea evenimentului ( riscul asigurat ) sa plateasca asiguratului sau beneficiarului despagubirea de asigurare sau suma asigurata in limitele cuvenite, precum si onorarea obligatiilor de raspundere civila ce revin asiguratilor fata de terti.
Contractul de asigurare este reglementat de normele generale cuprinse in acte normative - legi, decrete, ordonante, hotarari - care se aplica oricarui contract de asigurare si prin norme speciale corespunzatoare fiecarei ramuri de asigurare, de persoane, de bunuri, de raspundere civila.
Fig. 1 - Cadrul legislativ si sistemul asigurarilor 
Din definitia contractului de asigurare se pot desprinde caracterele juridice ale acestuia. El este un contract personal, consensual, sinalgmatic, unic, oneros, cu executare succesiva, aleatoriu si de adeziune.
Fig. 2 - Caracterele juridice ale contractului de asigurare 
a) Este un contract personal deoarece desi obiectul asigurarii poate fi o proprietate, un bun sau un interes, prin contractul de asigurare se asigura persoana sau persoanele si nu proprietatea. In cazul in care asiguratul vinde propritatea asigurata, noul proprietar nu este asigurat in baza aceluiasi contract decat daca asiguratorul accepta acest lucru. Identitatea noului proprietar este deasemenea esentiala in decizia asiguratorului de a prelua asigurarea in noile conditii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Asigurare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!