Conceptul de asigurare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Productia bunurilor materiale a constituit dintotdeauna baza existentei si dezvoltarii societatii omenesti. Ca produs permanent si neintrerupt, productia de bunuri materiale presupune in mod sumar si obiectiv raporturi permanente de interconditionare intre om si natura prin intermediul carora anumite obiecte sunt desprinse din mediul lor natural si sunt apoi preluate in conformitate cu necesitatile oamenilor.

Desi omul a reusit sa patrunda tot mai adanc in tainele naturii, pe masura dezvoltarii stiintei si tehnicii activitatea sa economica, patrimoniul intreprinderii creata de aceasta si chiar integritatea sa fizica, existenta sa ca persoana, sunt amenintate de o multitudine de elemente, de o multitudine de fenomene ale naturii cum sunt cutremurele, inundatiile, alunecarile de teneren, grindina, inghetul si alte catastrofe.

Un eveniment sau o mie de evenimente de aceasta natura poate provoca pagube substantiale intr-o perioada scurta de timp. Importante pagube materiale pot fi provocate si prin activitatile oamenilor in mod premeditat sau independent de vointa lor, cum ar fi: pagube determinate de incendii, furturi, explozii, greve sau conflicte militare locale.

Agentii economici au cautat sa descopere si sa aplice diverse mijloace de protectie impotriva riscurilor generatoare de pagube, potentiale la care au fost expuse activitatile lor de productie si comercializare precum si persoanele care exercita asemenea activitati, omul in general. Mijloace menite sa asigure protectia impotriva riscurilor generate de fortele independente de vointa omului, de fapta altuia sau de insasi fapta lui se bazeaza pe :

- Prevenire

- Asistenta

- Prevedere

Prevenirea - apare ca cel mai bun mijloc de protectie, daca permite suprimarea riscurilor. In societate s-a dovedit ca are destul de rar un efect radical, indeosebi cand riscurile sunt generate de fortele naturii.

Asistenta - este actiunea altuia si face parte din primele moduri de reparatie a daunelor. Asistenta este in general incerta si de cele mai multe ori insuficienta si nu poate repara decat partial si momentan punandu-l pe cel asistat pe o pozitie de inferioritate.

Prevederea - caracteristica persoanelor amenintate implica prelevarea de resurse actuale pentru nevoi viitoare.

Asigurarea este forma cea mai reusita si mai eficienta a prevederii. Potrivit legii, 32 din 2000, asigurarea este operatiunea prin care un asigurator constituie pe principiul mutualitatii, un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati, expusi la producerea anumitor riscuri si ii indemnizeaza pe cei care sufera un prejudiciu pe seama fondului alcatuit din primele incasate, precum si pe seama celorlalte venituri rezultate ca urmare a activitatii desfasurate.

De cele mai multe ori riscul asigurat nu se produce in perioada de asigurare si paguba nu se materializeaza, cel care a asigurat protectia riscului este capabil sa acopere paguba si atunci cand aceasta s-a produs. Invers administrand riscul, prin intermediul asigurarii, orice paguba este suportata in comun de mai multe persoane neexecutandu-si impactul asupra unei singure pesoane, fizica sau juridica.

Implementarea in practica a principiului mutualitatii explica dezvoltarea dinamica a asigurarilor pe plan national si international in zilele noastre.

Asigurarea poate fi definita ca un acord de vointa (contract) intre asigurator si asigurat, prin care asiguratorul ofera asiguratului protectia pentru riscurile ce si le-a asumat obligandu-se sa acopere asiguratului contravaloarea daunelor in caz de producere a acestor riscuri in schimbul platii de asigurat a unor sume de bani numita prima de asigurare.

Protectia riscului se constituie astfel intr-o marfa (un serviciu) care se vinde si se cumpara ca orice alta marfa pe o piata specifica numita piata mondiala a asigurarilor. Aceasta piata este formata din totalitatea pietelor nationale ale asigurarilor privite in interdependenta superioara a legaturilor lor.

O alta forma de protectie care se apropie de institutia asigurarii din zilele noastre este "Autoasigurarea" care presupune creearea de catre fiecare persoana fizica sau juridica in parte a unor rezerve proprii care sa fie utilizate numai in cazul producerii evenimentelor generatoare de pagube pentru acoperirea acestora

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conceptul de asigurare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 731 cuvinte
Nr caractere:
20 373 caractere
Marime:
35.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Asigurări
Tag-uri:
asigurari, bunuri, riscuri, beneficii
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Profesorului:
Lungu Gheorghe
Sus!