Comisia de Supraveghere a Asigurarilor

Cuprins referat Cum descarc?

1. Inroducere 2
2. Infiintarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor 4
3. Atributiile CSA 5
4. Membrii CSA 7
5. Obiectivele CSA 8
Concluzie 9
Bibliografie 10


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) este singura autoritate imputernicita prin lege cu atributii de autorizare, supraveghere prudentiala si control a activitatii de asigurare/intermediere in asigurari in Romania.
De asemenea, CSA are si atributia de emitere a normelor de aplicare a legilor din domeniul asigurarilor.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor isi desfasoara activitatea in baza Legii nr.32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
Aceasta lege reglementeaza organizarea si functionarea societatilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare si de reasigurare, precum si a intermediarilor in asigurari, organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, supravegherea asiguratorilor si reasiguratorilor care desfasoara activitatea in sau din Romania, supravegherea activitatii intermediarilor in asigurari si reasigurari, precum si a altor activitati in legatura cu acestea.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor are statut de autoritate administrativa autonoma de specialitate, independenta, cu personalitate juridica si cu sediul central in municipiul Bucuresti. Potrivit legii, CSA este o autoritate finantata integral din venituri proprii, sursa de venit fiind contributiile societatilor de asigurare si intermediarilor in asigurari.
Scopul intregii activitati a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor este apararea drepturilor asiguratilor si promovarea stabilitatii activitatii de asigurare in Romania. Acest scop este atins prin exercitarea permanenta a principalelor atributii conferite de lege (autorizare, reglementare, supraveghere prudentiala si control), precum si a activitatii de solutionare a reclamatiilor asiguratilor si pagubitilor impotriva societatilor din domeniul asigurarilor, a actiunilor de perfectionare profesionala si de informare publica.
Misiunea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor este de a pune in aplicare legislatia din domeniul asigurarilor impartial, cu onestitate si promptitudine; de a proteja, in temeiul legii, consumatorii de produse de asigurari; de a incuraja mentinerea unei piete sanatoase a asigurarilor; de a promova necesitatea unei mai bune serviri a interesului public. In acest scop, vor fi impuse si respectate cele mai inalte standarde de etica, profesionale si de calitate a muncii in toate relatiile, formale si informale, cu persoanele, companiile si alte institutii asupra carora au efecte politicile si actiunile Comisiei.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor mentine Registrul asiguratorilor si brokerilor de asigurare, Registrul intermediarilor in asigurari, precum si Registrul actuarilor (urmati link-urile pentru a accesa informatiile cuprinse in aceste registre). Anual, CSA redacteaza un raport care reflecta activitatea desfasurata si evolutia pietei de asigurari pe parcursul unui an calendaristic, document care este prezentat Parlamentului Romaniei. In sectiunea Centrul media/Rapoarte anuale puteti sa descarcati rapoartele anuale ale CSA incepand cu anul 2001.
Avand in vedere Strategia proprie pentru perioada 2007 - 2011, care prevede implicarea in pregatirea personalului din piata asigurarilor, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a infiintat Institutul de Management in Asigurari (IMA) in anul 2009. IMA are ca membru fondator unic CSA si are ca principal obiectiv asigurarea in mod unitar a pregatirii, perfectionarii si specializarii profesionale a persoanelor care lucreaza in domeniul asigurarilor, cat si a intermediarilor in asigurari.
De asemenea, in conformitate cu prevederile Legii nr.32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor indeplineste si calitatea de administrator al Fondului de Garantare - fond care asigura protectia asiguratilor si pagubitilor prin preluarea obligatiilor de plata fata de acestia ale societatilor de asigurare declarate in insolventa.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor pe plan extern
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor reprezinta Romania in organismele internationale de specialitate in domeniul asigurarilor, din perspectiva aportului tehnic de specialitate la elaborarea si amendarea reglementarilor europene specifice asigurarilor.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor este, astfel, membru cu drepturi depline al Autoritatii Europene de Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA), institutie care a substituit CEIOPS de la 1 ianuarie 2011, al Comitetului European pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPC), precum si al Asociatiei Internationale a Supraveghetorilor in Asigurari (IAIS).
2. Infiintarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor
Dat fiind specificul activitatii de asigurare, in practica internationala au fost create organisme guvernamentale care sa supravegheze aplicarea intocmai a dispozitiilor legale cu privire la activitatea de asigurare si reasigurare, pentru prevenirea insolvabilitatii societatilor comerciale din acest domeniu si pentru apararea drepturilor asiguratilor. In Romania s-a infiintat Oficiul de supraveghere a activitatilor de asigurare si reasigurare subordonat Ministerului Finantelor care a functionat pana in anul 2000.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!