Cerințele privind investirea și plasarea rezervelor de asigurare

Extras din referat Cum descarc?

Rezervele tehnice de asigurare, reprezinta obligatiuni de plata existente la data intocmirii situatiilor financiare ale asiguratorului. Informatia cu privire la rezervele tehnice de asigurare se prezinta in bilantul contabil al asiguratorului in calitate de datorie care nu este specificata si nu are termene de rambursare. La stabilitatea financiara a asiguratorului influenteaza, in mare masura, eficienta utilizarii fluxurilor de numerar obtinute in urma formarii rezervelor tehnice de asigurare in calitate de sursa. Soldul acestora prezinta datorie pe obligatiile asiguratorului neindeplinite fata de asigurati conform contractelor de asigurare in vigoare la sfarsitul perioadei de raportare. 
Conform prevederilor Regulamentului privind rezervele tehnice de asigurare aprobat prin Hotararea nr. 1/5 din 11.01.2011 a Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF) din Republica Moldova, precum si art. 34. al Legii nr. 407-XVI din 21.12.2006 cu privire la asigurari, asiguratorul trebuie sa formeze si sa mentina, suficiente rezerve tehnice, pentru a-si onora obligatiile ce rezulta din contractele de asigurare. Calcularea rezervelor tehnice se realizeaza prudential, fiabil si obiectiv, reiesind din riscul de subscriere, conform abordarii realiste.
Asiguratorul este obligat sa colecteze si sa pastreze la un nivel adecvat informatia necesara crearii de rezerve.
Asiguratorul care desfasoara activitate in categoria ,,asigurare generala" are obligatia sa formeze si sa mentina urmatoarele rezerve tehnice:
1. Rezerva de prime necastigate- se calculeaza prin insumarea cotelorparti din primele brute subscrise, aferente perioadelor neexpirate ale contractelor de asigurare, astfel incat diferenta dintre volumul primelor brute subscrise si aceasta rezerva sa reflecte primele brute alocate partii din riscurile expirate la data calcularii.
2. Rezerva de daune nesolutionate, care include:
a) rezerva de daune declarate, dar nesolutionate- se creeaza si se actualizeaza in baza estimarilor pentru avizarile de daune primite de asigurator, astfel incat fondul creat sa fie suficient pentru acoperirea acestor daune.
b) rezerva de daune neavizate- se creeaza si se ajusteaza cel putin la incheierea anului financiar in baza estimarilor asiguratorului, a datelor statistice sau a calculelor actuariale, pentru daunele intamplate, dar neavizate, daca reglementarile autoritatii de supraveghere nu prevad altfel.
3. Rezerva riscurilor neexpirate- se calculeaza in baza estimarii daunelor ce vor aparea dupa incheierea anului financiar, aferente contractelor de asigurare incheiate inainte de acea data -  in marimea in care valoarea lor estimata depaseste rezerva de prime necastigate.
Asiguratorul care desfasoara activitate in categoria ,,asigurare de viata" are obligatia sa constituie si se mentina urmatoarele rezerve tehnice:
1) Rezerva matematica;
2) Rezerva matematica aditionala;
3) Rezerva pentru beneficii suplimentare;
4) Rezervele specificate pentru categoria ,,asigurare generala", dupa caz.
Rezerva matematica se calculeaza in baza evaluarii actuariale necesare, luandu-se in considerare viitoarele obligatii ale asiguratorului rezultate din contractele de asigurare individuale. Asiguratorul este obligat sa prezinte autoritatii de supraveghere explicatii, in anexele la situatiile financiare anuale, privind baza si metodele aplicate la calcularea rezervei matematice. 
Marimea rezervelor tehnice constituite si mentinute de catre asigurator nu poate fi mai mica decit marimea obtinuta prin calculul acestor rezerve potrivit metodelor stabilite de Regulamentul privind rezervele tehnice de asigurarea
Asiguratorul este obligat sa calculeze la orice data impreuna cu rezervele tehnice brute si cota din rezervele tehnice brute aferente contractelor cedate in reasigurare.
Rezervele tehnice vor fi evidentiate in contabilitate distinct, potrivit tipurilor de rezerve prevazute.
In cazurile in care contractul de asigurare prevede incasarea primelor si plata despagubirilor in valuta straina, rezervele tehnice aferente sunt constituite si mentinute in valuta straina, calculul rezervei de prime se efectueaza in valuta in care s-a incheiat contractul de asigurare, iar calculul rezervei de dauna se efectueaza in valuta in care urmeaza sa se plateasca despagubirea. Rezervele tehnice in valuta straina sunt recunoscute si inregistrate in contabilitate in lei moldovenesti, la cursul oficial al leului moldovenesc valabil la data calcularii rezervelor.
Rezervele tehnice se inventariaza si evalueaza cel putin anual, precum si la sfirsitul fiecarei perioade gestionare conform legislatiei in vigoare.
Metodele de evaluare si determinare a rezervelor tehnice adoptate de asigurator trebuie sa fie aceleasi pe tot parcursul anului financiar, precum si de la un an financiar la altul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cerintele privind investirea si plasarea rezervelor de asigurare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

I. Acte normative:
1) Legii nr. 407-XVI din 21.12.2006 cu privire la asigurari, Publicat : 06.04.2007 in Monitorul Oficial Nr. 47-49, art Nr : 213
2) Regulamentului privind rezervele tehnice de asigurare aprobat prin Hotararea nr. 1/5 din 11.01.2011 a Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF) din Republica Moldova
II. Lucrari stiintifice:
1) Cristina DOLGHI, Vladimir DOLGHI ,,Contabilitatea societatilor de asigurari, politici contabile conform IFRS", Chisinau -  2016.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!