Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate

Extras din referat Cum descarc?

Ce este Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate
O data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana avem dreptul de a primi Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS). Acest card ne permite sa primim asistenta medicala necesara in timpul sederii temporare in orice tara a Uniunii Europene.
Inainte de a planui sa calatoriti fie in vacanta, cu afaceri sau la studii asigurati-va ca veti primi CEASS de la Casa de Asigurari de Sanatate.
Inainte ca Romania sa adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, cetatenii romani trebuiau sa incheie o asigurare privata de sanatate atunci cand calatoreau in strainatate, in cazul in care tara pe care planuiau sa o viziteze nu a incheiat un acord bilateral cu Romania. Acest lucru era valabil pentru toti cetatenii asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Totusi, acea asigurare privata de sanatate acoperea doar ingrijirile de urgenta. 
Vestea buna este ca dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana - daca suntem asigurat in sistemul romanesc de asigurari sociale de sanatate - vom avea dreptul sa primim Cardul European de Asigurari de Sociale de Sanatate (CEASS). Acesta ofera dreptul de a primi servicii medicale necesare in timpul sederii intr-o tara membra a Uniunii Europene. Cardul va permite accesul la serviciile medicale furnizate in majoritatea cazurilor in sistemul public si vom fi tratati la fel ca o persoana "asigurata" care locuieste in tara pe care o vizitam.
Totusi, facilitatea ce va fi pusa de CNAS la dispozitia asiguratilor in conformitate cu directivele Comisiei Europene nu va acoperi si tratamentul in strainatate a afectiunilor pre-existente calatoriei respective, ci numai a problemelor de sanatate care apar in timpul sejurului.
Este posibil, de asemenea, ca acesta sa nu acopere toate prestatiile pe care asteptam sa le primim gratuit de la Sistemul de Asigurari Sociale de Sanatate din Romania. S-ar putea sa trebuiasca sa contribuim la costul ingrijirilor medicale. (De exemplu, in Germania, daca rezidentii germani trebuie sa co-plateasca 10 Euro pentru fiecare zi de spitalizare pentru primele 20 zile de spitalizare pe an, rezidentii romani vor trebui sa plateasca aceeasi suma daca se intampla ca ei sa fie spitalizati in Germania in timpul sederii lor temporare).
De asemenea in anumite state membre, prestatiile medicale se platesc de catre cetatenii romani si cererea de rambursare a banilor o vom face catre casa locala de asigurari de sanatate. Totusi, doar furnizorii de servicii medicale care au incheiat contracte cu sistemul lor de asigurari sociale de sanatate recunosc CEASS. Daca apelam la serviciile unui medic privat, vom plati, dar s-ar putea sa avem dreptul la o rambursare partiala a cheltuielilor.
Acest card este eliberat de catre Casa de Asigurari de Sanatate la care suntem asigurati. Pentru a primi CEASS trebuie sa facem o cerere catre asigurator (CAS). Acesta va analiza cererea si daca suntem asigurat vom primi cardul in 7 zile de la data depunerii cererii. Cardul este valabil sase luni si nu se elibereaza gratuit. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a stabilit o taxa de eliberare a cardului in valoare de 2,1 RON. In circumstante exceptionale, daca CEASS nu este disponibil si trebuie sa calatorim in una din tarile Uniunii Europene, in cazul in care vom avea nevoie de asistenta medicala pe perioada sederii temporare, CAS la care suntem asigurati va va elibera un certificat inlocuitor provizoriu valabil pe perioada sederii temporare in statul membru.
CEASS se elibereaza individual, pentru fiecare membru al familiei in parte.
Puteti solicita eliberarea Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate daca:
- Planuiti sa mergeti in vacanta intr-un stat membru UE; 
- Vizitati periodic oricare dintre aceste tari, de exemplu, in timpul liber, cu afaceri sau ca lucrator in transporturi internationale; 
- Planuiti sa mergeti in oricare dintre aceste tari sa cautati de lucru; 
- Angajatorul dumneavoastra va trimite sa lucrati temporar in oricare dintre aceste tari, dar veti continua sa platiti contributia la asigurarile de sanatate in Romania; 
- Intentionati sa va urmati studiile in oricare din aceste tari, dar sunteti considerat in continuare rezident in Romania; 
- Intentionati sa sedeti temporar in oricare dintre aceste tari din oricare alt motiv, exceptand sederea temporara a carei scop este obtinerea asistentei medicale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!