Calitatea Vietii

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere
2. Notiuni centrale si aspecte definitorii privind calitatea vietii
3. Managementul calitatii vietii: concept si principii
4. Calitatea vietii
4.1. Calitatea perceputa a vietii in Romania ultimilor 25 de ani
5. Valori asociate cu modernizarea
6. Concluzii 
7. Referinte bibliografice


Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Paradigma calitatii vietii se constituie prin evaluarea starilor de fapt (actiuni, evenimente) ce afecteaza intr-un fel sau altul una sau mai multe persoane, eventual grupuri si categorii sociale, pana la intreaga populatie a unei tari, si nu numai, de catre populatia respectiva.
Se identifica 7 clase ierarhizate de calitate a vietii percepute: 
o Privilegiile
o Relatiile umane de suport
o Succesul profesional
o Timpul liber
o Patologia sociala
o Supravietuirea 
o Presiunea fiscala
Precum si pe anumite subpopulatii (grupuri specifice constituite pe criterii de sex, varsta, mediu rezidential, pregatire scolara si statut ocupational, uzand de trei categorii de analiza a distantei sociale: concordanta, alternanta si opozitia - ceea ce ne determina sa conchidem ca exista mai multe surse de variatie sistematica a calitatii vietii percepute).
Daca ar fi sa facem o apreciere globala cu privire la evolutia indicatorilor de calitate a vietii pe parcursul ultimului deceniu al secolului trecut, aceasta ar fi urmatoarea: 
,,Calitatea vietii populatiei in Romania este perceputa a fi in cel mai bun caz una modesta, cu putine elemente de suport si cu multe zone critice." 
Schimbarile inregistrate la nivelul calitatii percepute a vietii cunosc preponderent o semnificatie negativa, reflectand in principal insatisfactiile resimtite de populatie cu privire la conditiile materiale de existenta.
2. Notiuni centrale si aspecte definitorii privind calitatea vietii
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), calitatea vietii depinde de: calitatea mediului inconjurator (CMI), de calitatea mediului comunitar (CMC) si de respectarea tuturor cerintelor definitorii pentru conditia umana (CU).
Calitatea reprezinta caracterul unui lucru prin care acesta satisface in mod specific si adaptat cerintele absolut particulare ale utilizatorului.
Viata este totalitatea necesitatilor si cerintelor ce trebuie indeplinite pentru ca natura individuala a unei anumite fiinte sa se poata exprima plenar in mediul sau specific de existenta conform conditiei cosmice si ecologice proprii acelei specii.
Am vazut insa Aurelian & Alexandru Burcu Educatia ecologica, dezvoltarea durabila si calitatea vietii ca pentru fiinta umana, exprimarea plenara a naturii sale individuale se realizeaza printr-un proces mult mai complex decat cel intalnit la celelalte specii, proces ce presupune interventia unei serii intregi de factori si conditii, toate acestea incluse in notiunea fundamentala a implinirii de sine.
Calitatea vietii, reprezinta aptitudinea unui mediu existential de a oferi unei fiinte posibilitatea realizarii implinirii de sine. Pentru fiinta umana insa acest concept suporta doua conotatii, derivate din specificul aparte al acesteia. Spre deosebire de reprezentantii tuturor celorlalte specii care depind fundamental in existenta lor de mediul de viata extern si de resursele acestuia, fiinta umana in schimb, pe parcursul evolutiei sale dobandeste grade tot mai inalte de emancipare de sub tutela factorilor externi.
Prin conditia sa cosmica fiinta umana participa la doua procese concomitente de transformare a mediului existential: primul vizeaza modificarile realizate asupra si in mediul exterior, iar cel de-al doilea posibilitatea ca fiinta umana sa edifice un alt tip de mediu, de data aceasta interior, in realitatea sa subiectiva, apartinatoare propriului sistem psihic. In felul acesta omul descopera misiunea sa de baza specifica pentru conditia sa personala: aceea de a deveni propriul sau creator, adica, altfel exprimat, de a participa activ, constient prin forte proprii la modelarea devenirii individuale, in acord cu procesle evolutiei vietii la nivel cosmic. 
Omul este o fiinta care nu poate trai si nu se poate dezvolta decat in comunitate. Calitatea veitii comunitare, insa, nu reprezinta suma standardului de calitatea a vietii indivizilor ce o compun. Pe de o parte intrucat comunitatea nu este suma membrilor ei, ci rezultanta combinatiei sinergice de factori; si pe de alta intrucat standardul de calitate se determina subiectiv. Aceasta inseamna ca, desi in mod obiectiv ar putea fi indeplinite toate conditiile teroetice pentru ca fiecarui membru sa-i fie satisfacuta intr-un grad semnificativ aceasta cerinta de calitate a vietii, totusi per ansamblu, insa, sa nu se realizeze sinergia necesara la nivelul intregii comunitati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatea Vietii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Educatia ecologica, dezvoltarea durablia si calitatea vietii - Aurelian Burcu, Alexandru Burcu
Calitatea vietii in Romania - Ioan Marginean, Ana Balasa 
Calitatea vietii - Sergiu Baltatescu
www.sergiubaltatescu.info 
www.cartiazi.ro
www.scrigroup.com


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!