Asigurarile Maritime

Extras din referat Cum descarc?

ASIGURAREA MARITIMA
I. Conceptul de avarie
Asigurarea maritima, ca ramura a asigurarilor de bunuri, protejeaza navele maritime si fluviale, celelalte ambarcatiuni si instalatii folosite in porturi, precum si incarcatura acestora impotriva unui complex de riscuri.
Este vorba de o multitudine de riscuri care pot surveni in timpul incarcarii, descarcarii si transbordarii, precum si in timpul transportului, respectiv al stationarilor tntermediare. Riscurile la care ne referim pot fi provocate de forta majora: uragan, furtuna, incendiu s.a.; aici intra, de asemenea, naufragiul navei dintr-un motiv sau altul; esuarea navei; ciocnirea dintre doua nave (abordaj). precum si ciocnirea navei cu un corp fix plutitor, altul decat o nava (coliziune). De exemplu, in timpul navigatiei, o nava care,iIn drumul sau, se ciocneste cu un ghetar, sufera avarii. Alt exemplu: o ambarcatiune fluviala, lacustra sau maritima, navigind pe timp de ceata, se poate lovi de un mol, de un dig, de o epava etc., si se poate avaria. La bordul navei pot sa intervina explozii la masini sau poate sa survina un incendiu, care sa provoace pagube navei si incarcaturii de pe aceasta.
In afara de intamplarile aratate pana aici, provocate de cauze independente de vointa oamenilor (deci de forfa majora), sint, de mentionat pagubele pe care le pot suferi nava si incarcatura din cauza neglijentei echipajului navei precum si actele frauduloase savirsite de comandant sau echipaj cu intentie, spre a prada, a avaria ori a distruge nava si incarcatura acesteia, ca si alte acte ilegale comise fara incuviintarea armatorului.
In sfarsit, pot surveni pagube care sunt determinate de persoane straine de nava respectiva. In urma .acestor intamplari sau riscuri ale transportului, se inregistreaza anumlte pagube,(pierderi), denumite intr-un cuvant avarii.
- Prin avarie (in engleza: average; in franceza: avarie) se intelege o paguba materiaia sau o degradare a unui obiect, indiferent de marimea si de cauza acesteia. Pierderea oblectului considerat poate sa fie: a) totala, ca in cazul scufundarii unei nave sau in cel al aruncarii in mare a incarcaturii, sau b) partiala, ca in cazul deteriorarii unor instalatii de pe nava, al luarii de valuri a unor obiecte aflate la bord, al deteriorarii unor produse facand parte din incarcatura, ca urmare a patrunderii apei de mare in cala sau a izbucnirii unui incendiu pe nava etc.
In notiunea de avarie.se includ si cheltuielile exceptional facute pentru salvarea navei si a incarcaturii. Asadar, se disting avarii - pagube (pierderi) si avarii - cheltuieli. Din punctul de vedere al asigurarilor, se face deosebire intre avaria particulara si avaria comuna sau generala.
Avaria particulara (in engleza: particular average; in franceza: avarie particuliere) se caracterizeaza prin aceea capaguba materiala adusa unor bunuri este consecinta directa a fortei majore (furtuna. incendiu, esuare etc.), a unei greseli de navigatie (abordaj, coliziune etc.), a viciilor proprii bunurilor respective (autoaprindere, degradare in anumite conditii etc.). Pagubele si cheltuielile care se incadreaza in avaria particulara privesc interesul uneia dintre partile care participa la expeditia maritima, adica fie numai interesul navei, fie numai pe cel al incarcaturii. Avaria particulara are un caracter accidental, iar nu deliberat. si este efectul unor riscuri produse in afara vointei oamenilor.
Avaria comuna sau generala (in engleza: general average', in franceza: avarie commune) se.caracterizeaza prin aceea ca paguba (sacrificiul) sau cheltuiala -extraordinara a fost facuta de comandant in mod intentionat si rational pentru salvarea de la pericolul care le ameninta a intereselor tuturor celor care participau la expeditia maritima.
Pentru ca o paguba sau o cheltuiala sa fie acceptata ca avarie comuna, ea trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) paguba (sacrificiul) sau cheltuiala extraordinara sa fie rezultatul unei acatiuni intreprinse cu intentie de catre comandant, iar masura luata sa fie rationala;
b) actiunea sa aiba drept scop salvarea de la o primejdie comuna a navei, aI incarcaturii acesteia, precum si a navlului (cand este cazul). Sacrificiul sa fie neaparat necesar, prin el urmarindu-se salvarea de la pericol a proprietatii aflate in primejdie;


Fisiere in arhiva (2):

  • Asigurarile Maritime.RTF
  • Asigurarile Maritime.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!