Asigurarile la nivel national si international

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Necesitatea aparitiei activitatii de asigurare este legata de existenta unor posibile evenimente, care reprezinta un pericol pentru integritatea bunurilor materiale sau pentru viata oamenilor: calamitati, accidente, incidente etc. 
Aparitia asigurarilor este strins legata de necesitatea ca indivizii sa se ajute reciproc in cazul daunelor in permanenta crestere, iar a reasigurarilor pentru sprijinirea intre ei a celor care administreaza fondurile si activitatile de asigurare. In fata acestor pericole, nevoia oamenilor de a se proteja a condus la solidarizarea acestora in procesul de prevenire a efectelor evenimentelor (riscurile din asigurari).
Astfel, cert este faptul ca prima premisa care a stat la baza asigurarii a fost aparitia conceptului de risc atunci cand omul salbatic incepe sa constientizeze ce este riscul si cat de important este acesta in viata lui. Astfel, ca o prima forma de protectie impotriva riscurilor predecesoare asigurarilor contemporane poate fi considerata practica negustorilor chinezi, care isi distribuiau marfa in mai multe vase ce urmau sa se transporte pe raurile periculoase ale Chinei, reducand astfel riscul ca intreaga cantitate de marfa ce urma sa ajunga la destinatie sa fie supusa pierderii. Aceasta insa nu poate fi considerata asigurare, fiind doar o forma de dispersie a riscului. 
Cea de a doua premisa in aparitia asigurarilor este legata de necesitatea ca oamenii sa se ajute reciproc in cazul daunelor, adica afirmarea principiului mutualitatii pe care e bazata asigurarea si formarea primelor fonduri de asigurari. Oamenii s-au unit pentru a face fata consecintelor evenimentelor nefaste. Altfel spus, este vorba de preluarea pagubelor unui singur individ de mai multe persoane, sau de solidarizare in fata evenimentelor ce apar in viata unei comunitati, care se bazeaza pe contributia fiecarui individ cu sume mici, sub forma unor cotizatii in vederea crearii unui fond banesc utilizat la ajutorarea acelor indivizi care au suferit prejudicii generate de evenimentele ce au motivat unirea comunitatii. Principiile comunitatii de risc si mutualitatii au reprezentat baza conceptului de solidaritate, precum si a celui de asigurare. 
Cea de a treia premisa in aparitia asigurarilor a fost aparitia formei juridice a raporturilor de asigurare. Initial acesta ia forma unui contract de imprumut, in care suma garanta un transport de marfuri la mare distanta; in cazul in care acestea nu ajungeau la destinatie, creditorul pierdea suma imprumutata. 
1.EVOLUTIA ASIGUARILOR LA NIVEL NATIONAL SI INTERNATIONAL
1.1 Istoricul asigurarilor la nivel international
Piata internationala a asigurarilor comporta o dimensiune importanta in ultimii ani observata in special prin concentrarea actorilor acestei piete. Daca ne raportam la nivel international piata asigurarilor se caracterizeaza printr-un grad ridicat de eterogenitate ca urmare a diversitatii evenimentelor cauzatoare de pagube si a activitatilor pe care le poate afecta.
Cu multe secole in urma s-a observat ca asigurarile constituie o tehnica eficienta de a pulveriza pierderile individuale pe o arie cit mai larga, facindu-le mai usor de suportat, prin acoperirea lor de catre un numar mai mare de persoane. Astfel, activitatea de asigurare isi trage radacinile inca din antichitate, in jurul anilor 4500 i.e.n., cind mestesugarii cioplitori in piatra din vechiul Egipt puneau la comun cele necesare, constituind ceea ce numim astazi ca "fond de intrajutorare", in scopul sustinerii membrilor colectivitatii asupra carora se abateau diverse nenorociri.
In China antica, negustorii isi imparteau marfa pe care o transportau pe fluviile interioare pe un numar cit mai mare de vase, pentru ca in caz de naufragiu pierderea sa fie partiala si mai usor de suportat.
Tot in aceeasi perioada asistam la practicarea de catre Babilonieni a unui sistem specific de "imprumuturi maritime", prin care negustorii isi puteau finanta transportul marfurilor pe calea apei. Aceste imprumuturi il indreptateau pe creditor la incasarea ulterioara, pe linga principal, a unei sume suplimentare de circa 20% din valoarea transportului si, in anumite situatii, chiar a unei cote-parti din profitul realizat in urma comercializarii marfurilor, dar il acopereau in schimb pe debitor in cazul distrugerii sau furtului acestora, fiind astfel asigurat, in schimbul unei sume de bani, impotriva eventualelor pierderi. Acest fapt este de altfel redat in Codul lui Hammurabi, redactat in anul 1760 i.e.n., si considerat a fi primul document care legifereaza si reglementeaza statutul asigurarilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarile la nivel national si international.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

I. Acte legislative si normative
1. Legea Republicii Moldova cu privire la asigurari, nr.407-XVI, adoptata de Parlamentul Republicii Moldova la 21.12.2006. In: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.47-49/213
2. Legea privind Comisia Nationala a Pietei Financiare. Hotarirea Comisei Nationale a Pietei Financiare nr. 48/5 din 27.09.2007 cu privire la aprobarea Regulamentului privind organizarea si functionarea Comisiei Nationale a Pietei Financiare, publicata in Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 157-160/587 din 05.10.2007
II. Lucrari stiintifice
1. CIUREL, V. Asigurari si reasigurari: abordari teoretice si practici internationale. Bucuresti: ALL Beck, 2000, p.3-6.
2. Fotescu S., Tugulischi A., - Asigurari si reasigurari: note de curs, Editura ASEM,Chisinau, 2006., p.19-20
3. Dobrin M. - Asigurari si reasigurari, Editura Fundatiei Romania de miine, Bucuresti, 2000. p. 34-40;
4. Hudea O.S. - Asigurari si reasigurari, Editura Pro Universitaria, Bucuresti, 2013., p.9
5. Ionescu R.- Asigurari si reasigurari, Editura Universitara, Bucuresti,2016., p.10-13;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!