Asigurarile la Nivel Mondial

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1 - Introducere in piata asigurarilor
Caracteristicile, dimensiunea si structura pietei asigurarilor
La crearea si dezvoltarea pietei asigurarilor au contribuit amplificarea in timp a activitatilor economico-sociale, diversificarea si aparitia unor noi obiecte ale asigurarilor, intensificarea efectelor riscurilor cunoscute si aparitia unor noi riscuri.
Operatiunile de asigurare, respective de reasigurare au loc intr-un cadru numit piata asigurarilor. In general, piata asigurarilor reprezinta locul unde se intalnesc, in mod reglementat, cererea si oferta de asigurari.
Denumirea de piata este valabila atat pentru tarile in care functioneaza mai multe organizatii de asigurare, fiind o piata concurentiala, dar si pentru tarile unde exista doar o astfel de organizatie, existand o singura oferta de asigurare. O astfel de piata, aparent neconcurentiala, prezinta si cateva elemente de concurenta, in sensul ca singura organizatie de asigurare are menirea de a convinge persoanele fizice si juridice asigurabile sa accepte conditiile oferite de aceasta si aducand in acest fel cererea de asigurare la dimensiunea ofertei. In acest caz, persoanele fizice si juridice asigurabile pot alege intre a accepta oferta de asigurare ce exista pe piata si care este unica sau intre a o refuza, cautand alte alternative.
Cererea de asigurare vine din partea persoanelor fizice si juridice, care doresc sa incheie diverse tipuri de asigurari si constituie astfel un element hotarator in stabilirea dimensiunilor pietei.
Pe piata asigurarilor se intalnesc cererea de asigurare, care vine din partea persoanelor fizice si juridice asigurabile, si oferta de asigurare prezentata de catre organizatii specializate, respectiv autorizate sa functioneze in acest domeniu.
Cererea de asigurare se concretizeaza in contracte de asigurare numai dupa confruntarea ei cu oferta.
Prin prisma criteriilor teoriei economice, cererea de asigurare poate fi privita ca avand o elasticitate redusa atat fata de venitul consumatorului, cat si fata de pretul de vanzare. De asemenea, la asigurarile de bunuri si raspundere civila, cererea de asigurare este considerata, a fi mai putin elastica. Astfel, potentialii asigurati considera asigurarile de bunuri si raspundere civila ca fiind o necesitate pentru care nu exista un produs de substitutie la acelasi pret. De aceea, chiar daca obiecteaza in privinta cresterii preturilor politelor, ei tot vor continua sa incheie asigurari.
Cererea de asigurare tinde sa creasca in functie de numarul bunurilor aflate in proprietatea consumatorilor, precum si in functie de expunerea acestora la riscuri. Valoarea bunurilor asigurate depinde indeosebi de valoarea lor economica si de inflatie si de aceea cererea de asigurare nu este considerata ca fiind perfect stabila.
Oferta de asigurare vine din partea societatilor specializate autorizate sa functioneze in acest domeniu si capabile, din punct de vedere financiar, sa desfasoare o astfel de activitate.
1. Societatile de capital sunt constituite pentru a obtine profit pentru proprietari si includ: 
a) Societatile comerciale pe actiuni si cu raspundere limitata, care isi desfasoara activitatea conform legii si urmaresc realizarea de profit si care sunt obligate sa respecte legislatia in vigoare cu privire la marimea capitalului social minim subscris si varsat;
b) Sindicatele Lloyd's nu reprezinta o societate de asigurari ci se comporta ca o piata. Toate asigurarile sunt subscrise in numele sau de catre anumiti membri, fiind garantate cu intreaga avere personala a acestora. Initial,aceasta piata a fost destinata asigurarilor maritime, dar spre sfarsitul secolului al XIX-lea a inceput si subscrierea riscurilor nemaritime . Piata reasigurarilor reprezinta o mare parte a pietei Lloyd's existand un sindicat specializat in astfel de tranzactii (Syndicate Reinsurance). Activitatea pietei Lloyd's ramane un etalon pentru toate pietele de asigurari si reasigurari, prin continua perfectionare a reasigurarii pe care a inventat-o, "excedent de dauna",dar si prin publicatiile periodice care ofera informatii precise si la zi in cele mai diverse domenii de interes pentru celelalte piete de asigurari si reasigurari;
c) Bursele de asigurari sunt bursele ce apar ca adevarate piete. Fiecare asigurare sau reasigurare achizitionata la bursa este subscrisa de catre membrii acestia putand fi indivizi, asociatii, corporatii;
d) Pool-urile si asociatiile sunt constituite din cativa asiguratori independenti, care coopereaza pentru a acoperi impreuna riscuri pe care membrii nu sunt dispusi sa le acopere singuri. Pool-urile pot functiona ca sindicat sau prin intermediul reasigurarii. Cand functioneaza ca sindicat,el poate emite o polita mixta, care include toti membrii pool-ului si specifica partea din asigurare pentru care este responsabil fiecare membru astfel asiguratul are o relatie contractuala cu fiecare membru al pool-ului. Cand functioneaza pe baza reasigurarii, un membru al pool-ului emite polita, iar ceilalti membri reasigura o anumita parte din riscul asigurat astfel asiguratul are o relatie contractuala numai cu societatea care a emis polita.
2. Societatile cooperatiste nu sunt constituite pentru a obtine profit; proprietarii detin polite cu acoperire prin asigurare la preturi minime.
a) Organizatii de asigurare de tip cooperatist-fiecare membru are dubla calitate: asigurat si asigurator;
b) Tontinele-se constituie pentru o perioada determinata, in timpul careia membrii asociatiei varsa o cotizatie anuala la fondul comun;
c) Organizatii de schimb reciproc riscul asigurarii va fi transferat celorlalti membrii, nu organizatiei;
d) Alte societati cooperatiste asigurarea este disponibila pentru o anumita organizatie dintr-un domeniu de activitate;
e) Organizatii fratesti subscriu in principal asigurari de viata sau medicale.
In unele tari se mai deruleaza inca activitati de asigurare de stat, de exemplu asigurarea fortei de munca a tuturor agentilor economici din tarile respective,purtand denumirea de asiguratori de stat.
In timpul in care, pe piata asigurarilor, cererea de asigurare creste in mod constant, oferta de asigurare este variabila. Aceasta oferta se modifica puternic si rapid din doua motive:
Primul motiv ar fi acela ca oferta se fundamenteaza mai mult pe capitalul financiar decat pe fizic;
Un al doilea motiv pentru care oferta de asigurare se poate modifica rapid este acela ca ea este influentata atat de factori sociali ,cat si de factori psihologici. Oferta reala este reprezentata de valoarea asigurarilor pe care asiguratorii doresc sa le subscrie.
Deoarece modificarile ofertei de asigurare sunt puternice si rapide, iar modificarile cererii de asigurare sunt mici si graduale, schimbarile care au loc in oferta de asigurare sunt cele care au tendinta de a determina cresterea sau reducerea preturilor asigurarilor.
Printre factorii care pot influenta negativ piata asigurarilor se pot include si urmatorii: deprecierea monedei nationale cu impact negativ asupra activelor si pasivelor societatilor de asigurare, cresterea ratei inflatiei, situatia lichiditatii pietei de capital si a unor institutii de credit la care au efectuat plasamente societatile de asigurare.


Fisiere in arhiva (2):

  • Asigurarile la Nivel Mondial.docx
  • Asigurarile la Nivel Mondial.pptx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!