Asigurările în Republica Moldova

Cuprins referat

Introducere 3
1. Evolutia asigurarilor in Republica Moldova 4
2. Piata de asigurari in Republica Moldova 7
Concluzii 13
Bibliografie 15


Extras din referat

Introducere
Activitatea de asigurare a aparut din nevoia fireasca de protectie a omului impotriva calamitatilor naturii, impotriva consecintelor accidentelor, din nevoia unor mijloace de existenta in conditiile pierderii sau limitarii capacitatii de munca in urma bolilor sau batranetii. Dezvoltarea societatii a insemnat o continua stradanie a omului in a gasi cele mai bune forme de protectie. In organizarea si apararea vietii lor, ca si in procesul producerii bunurilor materiale si desfasurarea altor activitati, oamenii s-au aflat intr-o lupta continua cu unele fenomene ale naturii care pot impiedica desfasurarea normala a activitatii umane.
Asigurarea este o activitate economico-sociala care consta in protectia persoanelor fizice si juridice in calitate deasigurati impotriva diverselor riscuri si este realizata de catre societati specializate, in calitate de asiguratori.
Totodata asigurarea reprezinta o operatiune economico-financiara prin care partea denumita asigurator despagubeste, in cazul producerii unui eveniment nefast, partea denumita asigurat, printr-o suma de bani ( indemnizatia de asigurare sau suma asigurata).
Asigurarea are la baza principiul mutualitatii, potrivit caruia fiecare asigurat contribuie cu o suma (prima de asigurare) relativ modesta la crearea fondului de asigurare din care sunt acoperite daunele suferite.
1.Evolutia asigurarilor in lume si in Republica Moldova
Originile asigurarilor sunt atit de indepartate, incit este practic imposibil de a stabili o data exacta de aparitie a acestora. La sf.sec.XIX etnograful, istoricianul si arheologul american L.Morgan (1818-1881) si economistul german F. Enghels (1820-1895), au elaborat periodizarea cultural-istorica, conform careia, societatea umana in dezvoltarea sa a parcurs trei epoci: salbaticia, barbaria, civilizatia, fiecare la rindul sau incluzind trei trepte: inferioara, mijlocie, superioara. Riscul apare la sfirsitul treptei inferioare al salbaticiei, cind omul salbatic incepe sa constientizeze ce este riscul. Doar salbaticul care nu intelege ce e moartea, nu are sentimentul fricii fata de ea. Sarind de pe o stinca pe alta, el nu intelege ca risca cu viata.
Ce priveste Republica Moldova, nu putem sa spunem ca exista careva traditii serioase. Asigurarile pe teritoriul actual al Republicii Moldova incep din anul 1871, prin prezenta in Basarabia a filialelor societatilor de asigurare rusesti. Mai putem mentiona crearea in anul 1923 a societatii cooperatiste de asigurare "Vulturul", care insa a existat destul de putin, trecind cu sediul la Bucuresti. Dupa instalarea regimului sovietic asigurarile s-au aflat in sistemul Gosstrah-ului, un sistem unic de asigurari de stat - sistem rigid de asigurare, care de cele mai multe ori a dus la tipizarea raporturilor de asigurare si limitarea cadrului acestuia, pe prim plan fiind puse interesele statului.
In secolul al XX-lea asistam la o perfectionare continua a mecanismului de asigurare. Una din cele mai importante trasaturi ce caracterizeaza dezvoltarea sistemului mondial de asigurari la ora actuala este globalizarea pietii mondiale de asigurari, care se prezinta printr-un proces de lichidare treptata a barierelor economice si legislative ce separau pietile de asigurari a unor state. Unul din exemplele elocvente ce confirma aceasta tendinta, este crearea unui spatiu de asigurari unic in tarile Uniunii Europene. 
Caracteristic pentru piata mondiala de asigurari este: existenta unui numar important de companii de asigurare ce functioneaza in diverse forme organizational-juridice, concentrarea la ele a unui capital si active enorme, o gama extrem de larga de operatiuni si produse de asigurare oferite, existenta unei legislatii dezvoltate ce tine de domeniul asigurarilor si a unui sistem de supraveghere de stat viabil, existenta diverselor asociatii si uniuni a asiguratorilor si asiguratilor, un sistem dezvoltat al intermediarilor, firme de consultatii si de raiting.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarile in Republica Moldova.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!