Asigurarile de Credit Comercial

Extras din referat Cum descarc?

Procesul de extindere a asigurarilor de credit comercial a cunoscut trei etape principale. In prima etapa, asiguratorii de credit comercial incheiau asigurari doar pentru solicitantii rezidenti. In ce-a de a doua etapa asiguratorii de credite asigurau companiile straine care exportau catre cumparatori rezidenti in tara asiguratorilor. In etapa actuala asiguratorii de credite ofera asigurari pentru export in mai multe tari, ceea ce necesita o mai buna cunoastere a pietelor externe in vederea monotorizarii riscului de credit comercial.
Asigurarea de credit ofera companiilor acoperire pentru creantele detinute de o companie pentru riscul de insolvabilitate a debitorilor. Din punct de vedere al companiei vinzatoare, exista trei avantaje ale incheierii asigurarii de credit:
1. transferul riscului. Vanzatorii transfera ciclul de neplata din partea debitorilor catre companiile de asigurari. Asiguratorii de credite gestioneaza riscurile de credit prin diversificarea portofoliilor si prin acoperirea acestora cu capital, fiind, din aceasta cauza, mai in masura sa isi asume riscurile, decit compania vinzatoare.
2. obtinerea de servicii. Asigurarea de credite include un pachet foarte mare de servicii: supravegherea permanenta a solvabilitatii cumparatorilor, stabilirea conditiilor de plata si livrare, sprijinirea asiguratilor in vederea colectarii creantelor. In Europa, procesul de colaborare a contractului de asigurare poate dura aproape un an.
3. facilitarea obtinerii finantarii. Firmele care beneficiaza de asigurarea de credit pot obtine conditii de creditare mai bune din partea bancilor. Unele banci solicita incheierea asigurarii de credit inainte de a oferi finantarea.
Tipuri de asigurari de credit comercial
Asigurarile pot fi clasificate in asigurari de credit intern si asigurari pentru export. In trecut, asiguratorii de credite erau specializati in vinzarea unui singur tip de asigurari de credit, pentru ca in prezent majoritatea companiilor de asigurari sa ofere ambele tipuri de asigurari. O alta evolutie a asigurarilor de credit o reprezinta reducerea diferentelor dintre cele doua tipuri de asigurari- pentru credit intern si pentru export- pe masura internationalizarii companiilor. In cazul contractelor de asigurare proportionale, asiguratul este despagubit pentru fiecare dauna in parte, valoarea despagubirii fiind dependenta de retinere (partea neasigurata). In cazul contractelor neproportionale (de exemplu, asigurarea de catastrofa tip excedent de dauna), se ofera protectie doar pentru daunele care se situeaza peste un anumit nivel. Acest tip de acoperire este indicat in cazul firmelor care doresc sa se protejeze impotriva unor daune foarte mari.
Substitute ale asigurarii de credit comercial
Serviciile bancare, cum sunt factoringul si scrisorile de credit, reprezinta substitutele traditionale ale asigurarii de credit. Factoringul este un serviciu prin intermediul caruia compania vinzatoare procedeaza la transferul facturilor detinute in portofoliu catre o societate de factoring (denumita factor) in vederea incasarii contravalorii acestora, mai putin un discount. In cazul in care facturile sunt transferate catre o societate de factoring, clientii debitori sunt instiintati ca datoriile lor au fost cedate factorului si sunt rugati sa faca plata direct catre factor. Factoringul prezinta avantajul obtinerii unor sume cash in avans, in timp ce clientul cumparator sau societatea de asigurari se angajeaza sa plateasca numai la scadenta. Companiile mici, care nu dispun de multe surse de finantare si sunt deseori in imposibilitatea de a obtine un credit pot alege factoringul sau pot solicita clientilor sa prezinte scrisori de credit in cazurile in care solutiile oferite de asigurare nu sunt foarte atractive. Chiar daca factoringul este un substitut al asigurarii de credit, companiile de credit isi transfera, la rindul lor, riscul de credit comercial catre asiguratorul


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarile de Credit Comercial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!