Asigurarile Comerciale in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Odata cu trecerea de la economia naturala si autoconsum la schimb si economia de piata, intreprinzatorii, de la micii mestesugari cu atelierele lor din trecut pana la gigantii industriali din vremurile noastre, toti au fost interesati in a rezista cat mai mult in batalia concurentiala, avand ca obiectiv principal maximizarea profitului. Bineinteles ca nu le-a fost usor! ,,Regulile jocului" sunt dure si cel ce greseste sau cel ce nu poate tine pasul cu ceilalti este de cele mai multe ori eliminat, lasand insa altuia posibilitatea de a-i tine locul. Desigur ca au existat si inca exista unii care triseaza si pe care ,,arbitrul" ( statul ) nu-i observa si care nu numai ca fac ca scorul sa se intoarca in favoarea lor ci si scot pe altii din competitie. Viata este prin natura ei nedreapta! Asemanarea cu o jungla o poate regasi oricine, daca priveste mai atent, avand totodata o imaginatie ce-i permite sa faca o astfel de asociere. In batalia concurentiala rezista cel mai puternic. Cel care este atent, cel care isi urmareste adversarul si cel care nu se lasa doborat de actiunile altora. Totul este un joc in care fiecare urmareste actiunile adversarului si actioneaza in consecinta. O astfel de dinamica face dupa parerea mea studiul economiei atat de interesant.
Asigurarea constituie un sistem de relatii economice, care implica aportul unui numar mare de persoane fizice si juridice in constituirea unui fond banesc, in conditiile in care fiind amenintate de aceleasi pericole, in existenta si activitatea lor, concep si recunosc oportunitatea prevenirii si inlaturarii pe baze mutuale a prejudiciilor generate de producerea acestor pericole viitoare, probabile, posibile, dar nesigure.
Asigurarile comerciale sunt realizate prin firme (societati) specializate pe principii economice. Asigurarile comerciale sunt dupa caz, asigurari de bunuri, de persoane si de raspundere civila. Promovarea lor implica societatile de asigurare, in calitate de asiguratori, si persoane fizice ori juridice, in calitate de asigurati, in raporturi oneroase vizand: plata unor prime de asigurare, preluarea protectiei impotriva anumitor riscuri, despagubirea pentru pagube generate de riscurile asigurate etc.
In practica unor tari s-a produs o asemenea extindere, dezvoltare, a sectorului asigurarilor comerciale incat acestea au preluat complementar unele atribute ale asigurarilor sociale (in cadrul asigurarilor de viata si de accidente).
Fondurile de asigurare se constituie din primele de asigurare suportate de asigurati, fiind gestionate autonom de catre societatile de asigurare ce functioneaza in regim comercial.
In Romania asigurarile comerciale s-au realizat, pana in anul 1948, de catre societati de asigurare cu capital de stat si mai ales privat, intern si strain. Intre 1949-1990 asigurarile comerciale comerciale s-au realizat pe principiul monopolului de stat in acest sector de activitate, prin Sovromasigurare (1948-1952) si Intreprinderea de Stat pentru Reasigurari (1949-1952); Administratia Asigurarilor de Stat - A.D.A.S. (1952-1990).
O constatare generala - piata asigurarilor in conditiile monopolului unic al statului in acest sector de activitate a evoluat in crestere sub aspectul incasarilor deprime, a structurii portofoliului de asigurari si a despagubirilor pentru pagube survenite. Dar, aceasta piata a lasat in afara asigurarii intregul patrimoniu al statului, fiind, de fapt, o piata segmentata ai carei parametrii erau fixati in afara criteriilor concurentiale. Sectorul asigurarilor era apreciat ca o activitate derizorie in structura complexului national economic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarile Comerciale in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!