Asigurarile

Extras din referat Cum descarc?

2. ASIGURAREA
Conceptul de asigurare este definita prin mai multe notiuni, fiecare dintre acestea incercand sa sublinieze cele mai esentiale si importante caracteristici ale acestui serviciu financiar.
Asigurarea in sesns larg reprezinta un serviciu prin care un individ este in siguranta in cazul in care apar unele riscuri,necunoscute si independente de vointa lui. Aceasta are in vedere constituirea in prealabil a unui fond de asigurare prin contributia acestora cu o suma de bani, numita prima de asigurare, pentru acoperirea eventualelor pagube viitoare numite riscuri( calamitati naturale, accidente etc).
Necesitatea aparitiei asigurarilor are un aspect esential in viata si evolutia omului, inca din cele mai vechi timpuri deoarece s-a constituit grija fata de viitor.
2.1 APARITIA ASIGURARII
Putem spune, intr-un fel, ca asigurarea a aparut odata cu aparitia societatii umane. Avem cunostinta de doua tipuri de economii care au caracterizat societatea de-a lungul timpului: economiile de schimb (realizate cu elemente corespunzatoare: piete de schimb, bani, instrumente financiare diverse) si economiile naturale, in lipsa acestor elemente, acestea datand din timpuri mult mai vechi decat primele.
Intr-o astfel de economie naturala, putem privi conceptul de asigurare ca pe o forma de ajutorare intre indivizii din societate. De exemplu, transferul riscului prin distribuire a fost determinat in atichitate de catre navigatorii si transportatori ai bunurilor pe apa prin impartirea marfurilor pe mai multe nave, acestea fiind un mod de protective. Metodele de asigurare s-au dezvoltat o data cu nevoile de protectie existente la un moment dat pentru oamenii si afacerile acestora.Astfel oamenii de afaceri au inteles sa foloseasca asigurarea pentru a micsora riscurile ce pot aparea in tranzactiile comerciale. 
In ceea ce priveste riscul, ca element de baza de la care porneste asigurarea, viata oamenilor a fost si este in continuare amenintata de cele mai imprevizibile fenomene pe care le manifesta natura si activitatea complexa pe care acestia o dezvolta. Indiferent cata grija acordam in evitarea problemelor sau protectiei familiei cat si a bunurilor personale , riscul exista in viata noastra, aducand pierderi materiale si financiare.
2.2 PRIMELE FORME DE ASIGURARE
Cel mai vechi document scris despre asigurari si cunoscut pana acum, isi are originea de acum aproximativ 6500 de ani. Taietorii de piatra si mestesugarii din Egiptul Antic au constituit un fond de intrajutorare,format anticipat,prin contributia tuturor pentru acoperirea pagubelor provocate de diverse evenimente neplacute ce emenintau membrii colectivitatii.
In Evul Mediu se practica o asa numita "impartire a riscului" si acesta era necesar si venea in avantajul comerciantilor angajati in comertul la distanta. Faptul ca bunurile puteau fi transportate mai usor a insemnat totodata ca acestea puteau fi mai usor de pierdut sau de furat asadar cand unul dintre parteneri doreau sa transporte marfa, iar celalalt dispunea de o nava, ei se puteau asocia pentru a transporta marfurile la destinatie pentru a le vinde si pentru a imparti profitul. Asadar daca nava efectua transportul si acesta nu ajungea la destinatia propusa, ambele parti imparteau pierderea suferita.
In Babilon, Fenicia si alte tari stravechi, membrii caravanelor se constituiau in asociatii, suportand in comun pagubele din jafuri si de alta natura suportate de unul dintre ei in timpul transportului.
In Roma Antica s-a constituit o asociatie de inmormantare pe baza unui regulament al colegiului funerar din Lavinium care functiona pe baza unor cotizatii de inscriere si a unor plati periodice, astfel, ,membrii asociatiei aveau asigurate la desec, un mormant si un rug.
3. EVOLUTIA ASIGURARILOR IN ROMANIA
Activitatea din domeniul asigurarilor de bunuri, persoane si raspundere civila, desfasurata in tara noastra , se intinde pe o perioada de peste 130 de ani, care poate fi impartita in trei etape distincte.(Asigurarile in perioada 1871-1948; Asigurarile in perioada comunista; Asigurarile dupa anul 1990).
Primele forme de asigurari care au existat in Romania dateaza inca din secolele XVII-XVIII,sub denumirea de HORSA si BRESLE.
Aceste forme de asigurare erau niste asociatii de inmormantare,de ajutoare in caz de deces,incendiu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarile.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!