Asigurari Sociale de Sanatate

Cuprins referat Cum descarc?

1. Continutul economic al asigurarilor sociale pentru sanatate.pag. 3
2. Principiile asigurarilor sociale pentru sanatate.pag. 3
3. Persoanele cuprinse in asigurarile sociale pentru sanatate.pag. 4
4. Sursele de constituire a fondurilor asigurarilor sociale pentru sanatate.pag. 5
5. Drepturile si obligatiile asiguratilor.pag. 8
6. Organele asigurarilor sociale pentru sanatate.pag. 10
7. Bibliografie.pag. 11


Extras din referat Cum descarc?

1. Continutul economic al asigurarilor sociale
pentru sanatate
Asigurarile sociale pentru sanatate constituie principalul sistem de relatii economico - sociale de ocrotire a sanatatii populatiei, sunt obligatorii si functioneaza descentralizat pe baza principiului solidaritatii sociale si subsidiaritatii in colectarea si utilizarea fondurilor, precum si a dreptului alegerii libere de catre asigurat a medicului de familie, a unitatii medico - sanitare si a casei de asigurari pentru sanatate.
Concomitent, pot fi organizate si pot functiona alte forme facultative de asigurare a sanatatii, care sa acopere riscurile individuale, in diferitele situatii speciale. De asemenea, se pot organiza societati private de asigurari pentru sanatate facultative.
2. Principiile asigurarilor sociale pentru sanatate
Asigurarile sociale pentru sanatate din Romania sunt organizate si functioneaza pe baza urmatoarelor principii:
a) cuprinderea obligatorie a tuturor cetatenilor in cadrul sistemului medico-sanitar coerent de protectie sociala.
b) solidaritatea sociala cuprinzatoare intre toate categoriile sociale. Practic, solidaritatea sociala se realizeaza intre: sanatosi si bolnavi; persoanele in varsta si cele active; bogati si saraci; cei ce nu au copii si cei care si-au asumat sarcina sa creasca si sa educe generatiile urmatoare; cei angajati si cei aflati in somaj; persoanele singure si cele cu familii care au mai multi membri.
c) prestarea in favoarea asiguratilor a unui pachet definit de servicii medico-sanitare. Persoanele asigurate beneficiaza de un complex de servicii medicale si sanitare, avandu-se in vedere cerintele de ingrijire a starii de sanatate.
d) finantarea autonoma si echilibrul financiar. Asigurarile sociale pentru sanatate iti constituie fondurile in principal din contributiile in parti egale ale persoanelor fizice si a celor juridice, iar in caz de nevoie si din subventii din partea statului.
e) conducerea autonoma a asigurarilor sociale pentru sanatate. Potrivit acestui principiu, asigurarile sociale pentru sanatate au organe proprii de conducere, care cuprind reprezentanti ai asigurarilor si ai persoanelor juridice.
3. Persoanele cuprinse in asigurarile sociale
pentru sanatate
In asigurarile sociale pentru sanatate sunt cuprinse in mod obligatoriu urmatoarele categorii de persoane:
- cetatenii romani cu domiciliul in tara sau aflati temporar in strainatate;
- cetatenii straini si apatrizii care au resedinta in Romania.
Calitatea de asigurat se dobandeste din ziua incheierii contractului individual demunca si se pastreaza pe toata durata acestuia. Persoanele care nu sunt salariate dobandesc calitatea de asigurat din ziua in care au achitat contributia si o pastreaza conform legii. Calitatea de asigurat inceteaza o data cu pierderea dreptului de domiciliu sau de resedinta in Romania si se dovedeste cu un document justificativ - adeverinta sau carnet de asigurat - iar pe viitor cu cardul electronic de asigurare.
De asemenea, sunt cuprinse in asigurarile sociale pentru sanatate, fara plata contributiei, urmatoarele categorii de persoane:
- toti copiii in varsta de pana la 18 ani, tinerii de la varsta de 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, studenti sau ucenici si daca nu realizeaza venituri din munca;
- persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse si se afla in grija familiei;
- sotia, sotul si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;
- persoanele care in baza Decretului-lege nr. 118/1990 beneficiaza de drepturi ca urmare a faptului ca au fost persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945;
- pensionarii de asigurari sociale, pensionarii militari, pensionarii I.O.V.R. si alte categorii de personal;
- femeile insarcinate sau lauzele, daca nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara;
- persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul de ajutor social.
Calitatea de asigurat, fara plata contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate din venituri proprii (ea se plateste din alte surse), o are si persoana care se afla in una din urmatoarele situatii:
- satisface serviciul militar in termen;
- se afla in concediu medical, in concediu pentru sarcina si lehuzie sau in concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 6 ani;
- executa o pedeapsa privativa de libertate sau arest preventiv;
- beneficiaza de indemnizatie de somaj sau de ajutor social in conformitate cu prevederile Legii nr. 67/1995 privind ajutorul social.
Sunt exceptate de la asigurarea obligatorie urmatoarele categorii de persoane: - membrii misiunilor diplomatice acreditate in Romania;
- cetatenii straini care se afla temporar in tara noastra.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari Sociale de Sanatate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!