Asigurări și reasigurări în Europa - caracteristici, dinamică, structură

Extras din referat Cum descarc?

Asigurarea reprezinta un acord de vointa intre o persoana fizica sau juridica in calitate de asigurat si o persoana juridica in calitate de asigurator, prin care asiguratul cedeaza asiguratorului un risc sau o clasa de riscuri pentru care obtine protectia asiguratorului. Pentru aceasta protectie, asiguratul plateste asiguratorului o suma de bani, numita prima de asigurare, urmand ca in cazul producerii riscului sau riscurilor asigurate, asiguratorul sa il despagubeasca pe asigurat pentru daunele suferite. Astfel, asigurarea se concretizeaza intr-o tranzactie al carei obiect il constituie cumpararea unui serviciu, respectiv a protectiei pentru pierderea posibila si viitoare datorita producerii riscurilor agreate. Pretul acestei protectii este prima de asigurare. 
Reasigurarea reprezinta un acord incheiat intre doua parti numite companie cedent (reasigurat, asigurator direct) si reasigurator, prin care prima consimte sa cedeze, iar cea de-a doua accepta sa preia o anumita parte a riscului (uneori intregul risc), conform conditiilor stabilite in acord, in schimbul platii de catre compania cedenta reasiguratorului a unei anumite sume denumita prima de reasigurare , ce reprezinta o cota din prima originala de asigurare, urmand ca in cazul producerii evenimentului asigurat reasiguratorul sa contribuie la acoperirea pierderii. 
riscuri parte din 
riscuri
prima de prima de reasigirare
asigurare (parte din prima
de asigurare)
daune 
daune (in 
functie de 
prima de reasigurare
retinere
proprie
CARACTERISTICILE PIETEI DE ASIGURARE SI REASIGURARE
Este important de precizat ce fel de piata de asigurari exista:perfecta sau imperfecta. Caracteristicile pietei perfecte sunt omogenitatea produsului, transparenta si atomizarea pietei, libertatea de intrare-iesire a participantilor pe (si de pe) piata si descentralizarea deciziilor.
Omogenitatea produsului
Pe piata asigurarilor se comercializeaza mai multe tipuri de produse sau servicii, si anume asigurari impotriva diferitelor riscuri. O anumita asigurare nu poate fi inlocuita cu alta asigurare. De exemplu, produsul "asigurarea automobilelor impotriva riscului de avarii(autocasco)" nu poate fi inlocuit cu produsul "asigurarea de raspundere civila auto"si cu atat mai putin cu"asigurarea bunurilor gospodaresti" ori cu "asigurarea de viata". Concurenta pe piata asigurarilor consta intre societati comerciale de asigurare cu acelasi profil care "vand" acelasi tip de produs, adica incheie asigurari impotriva aceluiasi risc. Principalele forme de asigurare ce pot fi practicate sunt: de viata, de persoane, altele decat cele de viata, de autovehicule, maritime si de transport, de aviatie, de incendiu si alte pagube la bunuri, de raspundere civila, de credite si garantii, de pierderi financiare din riscuri asociate, agricole.
Transparenta pietei
Persoanele fizice si juridice, nefamiliarizate cu problemele asigurarilor, nu constientizeaza avantajele ce le ofera un contract de asigurare, ce raport exista intre prima datorata si indemnizatia obtinuta in caz de sinistru. Atunci cand aceste persoane vad cota de prima pentru bunul sau persoana ce se doreste a fi asigurata, nu sunt convinsi de avantajele date de contractul de asigurare. Ei trebuie sa se adreseze unui agent de vanzare, in vederea luarii unei decizii, de la care obtine mai multe informatii. 
Atomizarea pietei
Pentru ca o piata sa fie atomizata, ea trebuie sa reuneasca un numar mare de ofertanti si de solicitanti, astfel incat intre acestia sa nu aiba loc nici o influenta de o maniera sensibila pentru functionarea pietei.
Libertatea de intrare-iesire a participantilor pe (si de pe) piata
Piata este locul unde poate sa vina oricine doreste sa vanda sau sa cumpere ceva si sa ramana acolo atata timp cat are interes sa o faca. Piata asigurarilor nu este o piata inchisa, ci una in continua miscare, datorita cresterii sau scaderii numarului organizatiilor de asigurare. Aceasta este supravegheata de autoritatile publice,mai precis de un organ specializat ce functioneaza pe langa Ministerul Finantelor, Ministerul Industriei si/sau Comertului ori pe langa alta institutie a administratiei centrale de stat.
Descentralizarea deciziilor
Fiecare organizatie de asigurare ia decizii in limitele capacitatii sale financiare. La luarea deciziilor ce produc efecte asupra tertilor, organizatiile de asigurare sunt obligate sa tina seama si de prevederile legale in materie, pentru a nu-si prejudicia nici interesele proprii si nici pe cele ale tertilor. Astfel, de exemplu, in Romania, cand se constituie o societate de asigurare, de asigurare-reasigurare ori de reasigurare, capitalul subscris trebuie sa fie minim 2500RON, iar atunci cand se constituie o agentie de intermediere, capitalul subscris trebuie sa fie cel putin 150RON. Iar capitalul subscris varsat trebie sa fie mai mare de 50% decat cel subscris. La acestea se mai adauga si alte prevederi ce trebuie respectate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari si Reasigurari in Europa - Caracteristici, Dinamica, Structura.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!