Asigurari si Reasigurari - Asigurarea Creditelor de Export

Extras din referat Cum descarc?

Prin asigurarea creditelor de export, asiguratul se protejeaza impotriva riscului neincasarii creantelor externe in cazul producerii anumitor evenimente care fac imposibila plata datorata de cumparatorii externi.
Pot exista mai multe tipuri de asigurare: 
Polita pentru o? singura tranzactie;
Polita pentru o anumita durata pe? baza cifrei de afaceri.
Polita cea mai frecvent folosita este polita generala pe cifra de afaceri.
Corespunzator cu durata acordarii creditului de export, avem:
- Asigurarea exportului pe? credit pe termen scurt si
- Asigurarea exportului pe? credit pe termen mediu si lung.
Asigurarea exportului pe credit pe termen scurt. Exportul pe credit presupune efectuarea unei plati ulterioare livrarii marfurilor ce fac obiectul contractului de zanzare-cumparare pe o perioada de timp determinata de maximum un an, In aceasta perioada, incasarea contravalorii marfurilor exportate este determinata de situatia financiara a importatorului si, in multe cazuri, de situatia economica si politica a tarii acestuia. Evident, riscurile acoperite pot fi comerciala sau politice. Riscurile comerciale pot fi insolvabilitatea cumparatorului, incapacitatea de plata pe o numita perioada de timp a acestuia si refuzul marfurilor importate. Riscurilepolitice pot fi: razboi, revolte, miscari sociale, care impiedica importul de marfuri sau fac imposibil transferul sumelor corespunzatoare in tara exportatorului. Asigurarea poate fi incheiata pe diverse perioade de timp din derularea unui contract si anume:
Pentru perioada de- pre-livrare se acopera insolvabilitatea cumparatorului sau aparitia unor pierderi din cauze politice intre momentul acceptarii ofertei si cel al livrarii bunurilor;
Pentru perioada de post-livrare, se acopera intervalul dintre- livrarea marfii si acceptarea platii;
Pentru perioada de depozitare, in- situatiile in care comerciantii creaza depozite in alte tari, asiguratul este despagubit in cazul in care marfurile sunt confiscate, pierdute sau deteriorate din anumite cauze specificate, inainte de eliberarea lor din depozit.
Pentru perioada de tranzitare se acopera riscul- de confiscare sau pierdere a marfurilor din motive politice, atunci cand se afla in tranzit.
Asigurarea exportului pe credit pe termen mediu si lung, obiectul contractului il reprezinta expoprtul de bunuri de capital de valori mari (mijloace fixe cu volum si valoare mare) sau de servicii care se livreaza esalonat, implicand plata in transe pe perioade indelungate de timp, ce pot fi cuprinse intre 5 si 10 sau chiar 20 de ani. Asigurarea ofera protectie pentru neplata din cauze comerciale sau politice. Acoperirea poate fi acordata bancilor sau institutiilor financiare care crediteaza opratiunile comerciale; despagubirea va cuprinde si dobanda la creditul acordat debitorului.
Polita de asigurare individuala se incheie pe baza declaratiiei de asigurare, completata si semnata de asigurat, care reprezinta o dovada a exactitatii datelor, precum si asupra informarii a tuturor acelora considerate necesare pentru evitarea riscului. Declaratia contine informatii referitoare la vanzator sau prestator (asigurat), cumparator (debitor), precum si unele date privind contractul comercial. 
Printre acestea mentionam:
- denumirea si adresa- completa a asiguratului si a cumparatorului;
- perioada si termenul de- executare a cuntractului de livrare de bunuri sau prestare de servicii;
- valoarea, conditiile si termenele de livrare a creditului;
- modul de- garantare a creditului;
- date referitoare la bonitatea si solvabilitatea- debitorului;
-modul de calcul al dobanzii la creditul acordat, daca se- solicita includerea acesteia in asigurare;
-orice alte informatii relevante- pentru evaluarea coracta a riscului.
Pe baza analizarii acestor date, asiguratorul decide suma asigurata, riscurile pentru care este dispus sa acorde protectie, nivelul fransizei si a primei de asigurare.
Nivelul primei de asigurare difera in functie de valoarea asigurarii, perioada asigurata, "natura" cumparatorului (public sau privat), tara acestuia (riscul de tara), modalitatea de plata si de eventualele garantii prevazute in contract. Ea se plateste odata cu incheierea politei de asigurare, intr-o transa unica sau in rate periodice, dupa cum se agreaza de catre parti.
Perioada de creditare reprezinta intervalul de timp dinrtre livrarea de bunuri sau livrarea de servicii si momentul platii. 
Raspunsul asiguratourlui incepe, in general, de la data intrarii in vigoare a contractului dintre asigurat si cumparator si expira la rambursarea integrala a creditului, la aparitia unei daune sau daca asiguratul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin polita de asigurare. Este necesara definirea unor termeni cu care se opereaza in cazul creditelor de expport. 
Perioada de prelivrare reprezinta intervalul dintre momentul incheierii contractului dintre asigurat si sumparator si momentul livrarii efective a marfurilor, iar perioada de postlivrare, intervalul cuprins intre momentul livrarii produselor si primirea platii de catre asigurat.
Limita de credit reprezinta limita sumelor neachitate de catre debitor si asigurate intr-un anumit moment. Livrarile care stabilesc aceasta limita stabilita in contractul de asigurare sunt excluse de asigurat.
Procentul asigurat reprezinta partea din risc preluata de asigurator conform prevederilor politei de asigurare, pe baza careia se face si despagubirea calculata din pierderea suferita de asigurat. Polita de asigurare este valabila pe perioada stabilita, in functie de obiectul tranzactiei comerciale - livrare de marfuri sau prestare de servicii.
Momentul intrarii in risc poate fi:
In cazul asigurarii- creantelor rezultate din livrari de bunuri, la data la care, potrivit prevederilor contractului de livrare, s-a efectuat prima livrare de bunuri si drepturile de proprietate sau transferat la cumparatorul;
In cazul- asigurarii creantelor rezultate din prestari de servicii, la data la care a inceput prestarea, conform contractului de prestari servicii.
Evaluarea riscului de neplata se face pe baza analizei unei game variate de informatii legate de mediul de afaceri si de cumparator precum: istoricul firmei, solvabilitatea si bonitatea sa, situatia financiara, informatii privind relatiile de afaceri cu diversi parteneri, gradul de contral al creditului, procedurile de credit ale vanzatorului si altele. Pe baza acestora se va decide acceptarea sau respingerea riscului, a limitelor de credit pentru care se acorda acoperirea, a riscurilor asigurate si a celor excluse si a fransizei.
Evaluarea riscului este mai complexa decat in cazul altor tipuri de asigurari, datorita varietatii elementelor ce se au in vedere si particularitatilor riscului. Se analizeaza activitatea cumparatorului, a calitatii, profesionalismului si competentei acestuia, rolul sau ramura economica din care face parte, pozitia pe piata si performantele, relatiile cu furnizorii, beneficiarii, bancile, experienta anterioara in domeniul creditului, preponderent al rambursarii creditelor integral si la termenele scadente, capacitatea de plata.
La toate acestea se adauga urmarirea indeaproape a scopului pentru care se acorda creditul, achizitionarea unor active noi, investitii etc. precum si daca toate acestea sunt in concondanta cu situatia sa financiara, determinand capacitatea societatii si toate caracteristicile necesare pentru incadrarea intr-un anumit tip de debitor. Analiza financiara completeaza imaginea despre cumparator si se bazeaza pe bilant, situatia contului de profit si pierderi, sursele si utilizarea numerarului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari si Reasigurari - Asigurarea Creditelor de Export.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!