Asigurări obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule

Cuprins referat Cum descarc?

Caracterizare generala 2
Practici interne 3
Practici pe piata internationala 10
Planuri de evaluare 16
Evolutii pe piata interna 17
Evolutii pe piata internationala 20
Bibliografie 25
ANEXE 26


Extras din referat Cum descarc?

Caracterizare generala
Raspunderea Civila Auto reprezinta modalitatea prin care o persoana fizica sau dupa caz juridica ,ce detine un vehicul omologat si care a parcurs toate procedeele pentru inmatricularea in Romania si punerea in legalitate a vehicului , incheie un acord intre acesta si o companie de asigurari autorizata de catre Autoritatea de Supravegherea Financiara , rezultand ca beneficiarul sa primeasca polita de asigurare RCA, cu scopul de a putea sa se protejeze de riscul de a platii o suma mare de bani intr-un interval scurt de timp, astfel ca, in cazul in care , beneficiarul produce prejudicii uneia sau mai multor vehicule implicate in accident ,acesta are obligatia de a despagubii contravaloarea pagubelor materiale sau/ si prejudicii din urma vatamarii sanatatii si a integritatii corporale sau producerea decesului uneia sau a mai multor persoane, acesta fiind asigurat , are posibilitatea de a prezenta o copie a politei de asigurat , iar compania de asigurari vor despagubii ,pagubitului, valoarea datorata din urma accidentului provocat de asigurat.
Din toate timpuriile au existat modalitati prin care oamenii doreau sa se protejeze de evenimentele neprevazute ce provocau efecte nedorite , astfel ca , au aparut companiile ce pot prelua daunele nedorite , in limitele stabilite de comun acord , in schimbul unor sume banesti oferite periodic, astfel protejand asiguratul de acele neplaceri.
Acesta asigurare functioneaza in beneficiul asiguratului prin protejarea impotriva riscului de cheltuirea unor sume mari de bani intr-un timp scurt , dar functioneaza si in beneficiul pagubitului , altul decat cel asigurat in sine , deoarece ii sunt despagubite pagubele intr-un timp relativ scurt .Aceasta fiind diferita de asigurarea CASCO, in care , prin aceasta se despagubesc daunele afectate de asigurat si aceasta fiind facultativa.
R.C.A. beneficiaza de o lege (legea nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie), astfel ca proprietarii de vehicule ,precum si tramvaiele se obliga sa incheie asigurarea obligatorie R.C.A. si sa o mentina valabila prin plata primelor stabilite prin contract la datele stabilite .
Persoanele fizice sau juridice ce sunt exceptate de la aceasta obligativitate , sunt persoanele ce utilizeaza vehiculul doar in scopul antrenamentelor , curselor , intrecerilor sau raliilor , ce au fost organizate in cadrul legal , acestia putand incheia asigurari facultative.
Aceasta asigurare functioneaza in anumite limite teritoriale : Pe teritoriul Romaniei , pe teriotoriul statelor apartinatoare membrelor Uniunii Europene, statelor ce apartin Spatiului Economic, precum si statelor care sunt legate direct de doua tari membre ale Uniunii Europene si nu exista birou national .Astfel ca asiguratul are obligatia de a prezenta documentele de asigurare obligatorie si , dupa caz , de plata a primei de asigurare obligatorie la intrarea si iesirea din tara.
Practici interne
Proprietarul unui autovehicul trebuie sa aiba in vedere mai multe aspecte ce tin de incadrarea in conditiile de acordare a asigurarii , astfel ca :
Proprietarul trebuie sa fie major si sa aiba capacitatea de exercitiu, persoanele cu varste cuprinse intre 14-18 ani au capacitate de exercitiu restransa , fiind nevoit de acordul unui parinte sau tutore.
Proprietarul trebuie sa aduca dovada ca automobilul a fost inmatriculat in Romania, supus inmatricularii sau inregistrat in Romania.
Datele proprietarului trebuie sa fie inscrise in documentele de identificare a autovehicului , acest lucru este valabil si in cazul in care masina a fost achizitionata prin leasing.
Obligativitate de a prezenta si de a le avea la valabile urmatoarele documente : Certificat de inmatriculare/ Carte de identitate/ document care atesta dreptul de proprietate al persoanei care urmeaza sa inmatriculeze autovehiculul.
Asigurarea R.C.A. se poate incheia de la orice companie asigurata de catre A.S.F. , de asemenea , recomandat ar fi sa se incheie asigurarea din momentul achizitionarii autovehicului de la vanzator ce va pune in legatura cu reprezentantul asiguratorului autorizat, deoarece , aceasta asigurare intra in vigoare imediat dupa incheierea contractului , astfel ca proprietarul nu va fi nevoit sa conduca fara asigurare.
Pentru a putea efectua asigurarea , proprietarul are nevoie sa prezinte sau sa divulge urmatoarele documente si date :
Date ce privesc Proprietarul si Conducatorul:
- Numele si prenumele asiguratului (proprietarul auto), C.U.I. firma sau C.N.P. proprietar si numele si prenumele conducatorului, C.U.I. firma sau C.N.P. conducator
- Adresa si numar de telefon al asiguratului , proprietar cat si conducator
Date ce privesc autovehicului asigurat:
- Felul auto, tipul, marca, modelul vehiculului
- Numarul de inmatriculare sau inregistrare
- Numarul de identificare -  serie CIV/numar inventar
- capacitatea cilindrica a motorului/puterea motorului
- numarul de locuri si masa totala maxim autorizata.
Actele necesare pentru incheierea politei sunt:
- Buletinul sau Cartea de identitate a proprietarului
- Certificatul de inmatriculare a autovehiculului.
Documentele emise in urma incheierii unei asigurari R.C.A.
- decont de asigurare -  contine elementele legate de pretul si de modalitatea de plata a acestuia, tinand loc de factura;
- chitanta aferenta achitarii primei de asigurare -  este oferita in cazul platii cash/ramburs;
- polita de asigurare propriu-zisa ce include si documentul numit ,,carte verde" -  partea din polita inscriptionata pe fundal verde;
- un formular de constatare amiabila -  ce poate fi folosit in cazul unui eveniment auto in care nu au existat persoane ranite. Completarea acestui document ajuta la evitarea aglomeratiei de la politie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari obligatorii de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Ciurel, V -  Asigurari si reasigurari - O perspectiva globala, Editura Rentrop&Straton, Bucuresti 2011
2. Gheorghe D. Bistriceanu -  Asigurari si reasigurari in Romania, Ed. Universitara, Bucuresti, 2006
3. Negru, T.- Asigurari- Ghid practic, Editura C. H. Beck, Bucuresti, 2006
4. www.csa-isc.ro
5. asfromania.ro 
6. www.portaldeasigurari.ro
7. www.asigurari-auto-online.ro
8. www.asigurareamasinilor.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!