Asigurări de viață și tipuri de prime

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4818
Mărime: 258.59KB (arhivat)
Publicat de: Augustin Oros
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Firtescu Bogdan
prezentat in cadrul FEAA

Cuprins

  1. Introducere în ştiinţa asigurărilor 2
  2. Activitatea de asigurare 2
  3. Asigurarea de viata 3
  4. Ce inseamna asigurarea de viata- 3
  5. Cum se incheie o asigurare de viata - 3
  6. Cum functioneaza o asigurare de viata- 3
  7. Care sunt riscurile acoperite de o asigurare de viata- 4
  8. Ce ofera in plus o asigurare de viata- 5
  9. De ce sa ne cream un fond privat de pensie- 5
  10. Tipuri de asigurări de viata 5
  11. Tipuri de prime la asigurarile de viata 6
  12. Prima bruta 7
  13. Rezerve de asigurare in asigurarile de viata 9
  14. Rezerva matematică în asigurările de viaţă 10
  15. Analiza pietei asigurarilor de viata din Romania 12
  16. Anul 2006 12
  17. Anul 2007 13
  18. Anul 2008 14
  19. Societati de asigurari din Romania 15

Extras din referat

Introducere în ştiinţa asigurărilor

Apariţia asigurărilor este legată de necesitatea ca oamenii să se ajute reciproc în cazul daunelor în permanentă creştere, iar a reasigurărilor pentru sprijinirea între ei a celor care administrează fondurile şi activităţile de asigurare. Altfel spus este vorba de preluarea daunelor şi a procesului de dezdăunare pe cât mai multe umere.

Datorită acurateţii, incertitudinii dar şi răspunderilor cu care se întâlnesc la fiecare pas, asigurările de bunuri, persoane şi răspundere civilă, experienţa dar şi practica curentă au impus necesitatea reglementării raporturilor dintre persoanele fizice şi juridice care iau parte la asigurare, în calitate de asiguraţi, şi respectiv societăţile de asigurare, bunurile şi persoanele care sunt cuprinse în asigurare, riscurile acoperite prin asigurare, drepturile şi obligaţiile ce revin părţilor din asigurare, etc.

Activitatea de asigurare

Activitatea de asigurare este acea prestaţie, care desemnează, în principal oferirea, intermedierea, negocierea, încheierea de contracte de asigurare şi reasigurare, încasarea de prime, lichidarea de daune, activitatea de regres şi de recuperare, precum şi investirea sau fructificarea fondurilor proprii şi atrase prin activitatea desfăşurată.

Asigurarea este operaţiunea prin care un asigurător constituie, pe principiul mutualităţii un fond de asigurare, prin contribuţia unui număr de asiguraţi, expuşi la producerea unor anumite riscuri, şi îi indemnizează pe cei care suferă un prejudiciu pe seama fondului alcătuit din primele încasate, precum şi pe seama celorlalte venituri rezultate ca urmare a activităţii desfăşurate.

Asiguratorul este persoana juridică (societatea de asigurare), care în schimbul primei de asigurare încasate de la asiguraţi îşi asumă răspunderea de a acoperi pagubele produse bunurilor asigurate de anumite calamităţi naturale sau accidente, de a plăti suma asigurată la producerea unui anumit eveniment în viata persoanelor asigurate sau de a plăti o despăgubire pentru prejudiciul de care asiguratul răspunde - în baza legii - faţă de terţe persoane.

Asiguratul este persoana fizică sau juridică (clientul) care, în schimbul primei de asigurare plătite asigurătorului, îşi asigură bunurile împotriva anumitor calamităţi na¬turale sau accidente, ori persoana fizică ce se asigură împotriva unor evenimente ce pot apărea în viaţa sa, precum şi persoana fizică sau juridică ce se asigură pentru prejudiciul pe care îl poate produce unor terţe persoane.

La asigurările de persoane, în calitate de asigurat poate apărea orice persoană fizică ce îndeplineşte condiţiile prevăzute în actele normative.

In contractul de asigurare sunt menţionate de fiecare dată:

- interesul asigurării;

- riscul asigurat;

- suma asigurată;

- prima de asigurare.

Asigurarea de viata

Ce inseamna asigurarea de viata-

Asigurarea de viata este un mijloc de protectie financiara a unui individ si a familiei sale. Ca mijloc de protectie al individului, asigurarea de viata creaza un venit suplimentar pentru un anumit moment din viata prin asigurarea unui capital sau a unei pensii.

Asigurarea de viata este resursa financiara a familiei unui individ in cele mai placute momente ale vietii sale, dar si in situatii nefericite ca: decesul sau invaliditatea. De asemenea, asigurarea de viata vine in sprijinul individului in momentul in care acesta, in urma unui accident, are nevoie de sprijin financiar. Ca mijloc de protectie a familiei, asigurarea de viata, aduce un venit compensatoriu in conditiile pierderii intretinatorului financiar, mentinand in conditii normale nivelul de trai al celor dragi.

Totodata, asigurarea de viata, prin posibilitatea de a fi cesionata, lichideaza datorii financiare (credite bancare), evitandu-se lasarea familiei cu datorii.

Pe lânga protectie, asigurarea de viata este singurul mod de economisire, garantat 100% de statul român, pe o perioada lunga de timp, cu protectie la inflatie.

Cum se incheie o asigurare de viata -

Pentru a incheia o polita de asigurare de viata, se intra in legatura cu o companie de asigurare cu care se va incheia un contract. In baza acestui contract, compania de asigurare iti va plati contractantului sau beneficiarilor o suma de bani in momentul producerii evenimentului asigurat. In schimb, contractantul va plati periodic o suma de bani numita prima de asigurare.

Valoarea primei de asigurare depinde, in general, de factori ca: varsta, sex, valoarea sumei pentru care se face asigurarea, starea de sanatate. Unele polite de asigurare pot necesita realizarea unor examinari medicale prealabile. Costurile examinarilor medicale sunt suportate de compania de asigurari.

Cum functioneaza o asigurare de viata-

Asigurarea de viata are la baza un contract - contractul de asigurare poarta denumirea de polita de asigurare. Cele doua parti contractante sunt:

- asiguratorul, care se obliga sa plateasca sumele asigurate in cazul implinirii riscurilor aferente lor;

- contractantul (asiguratul), care se obliga sa plateasca primele de asigurare pentru preluarea anumitor riscuri.

Suma ce va fi platita de asigurator la producerea riscului asigurat poarta denumirea de suma asigurata.

Pe baza sumei asigurate se va calcula prima de asigurare care reprezinta "pretul" protectiei oferite de asigurator.

Care sunt riscurile acoperite de o asigurare de viata-

Societatile de asigurare care ofera asigurari de viata acopera riscul standard, respectiv riscul de deces. In tarile cu traditie in asigurari, cea mai mare parte a populatiei are incheiata o asigurare de viata. Acest lucru este necesar si firesc datorita grijii pe care fiecare o are si trebuie sa o aiba fata de familie. Elementul de protectie financiara este decisiv. Totusi, pentru ca nu intotdeauna acest tip de asigurare este foarte atragator, societatile de asigurare combina in produsele oferite elementul de protectie cu cel de economisire sau de investitie. Astfel, daca asiguratul traieste la expirarea contractului suma asigurata ii va fi platita lui.

Preview document

Asigurări de viață și tipuri de prime - Pagina 1
Asigurări de viață și tipuri de prime - Pagina 2
Asigurări de viață și tipuri de prime - Pagina 3
Asigurări de viață și tipuri de prime - Pagina 4
Asigurări de viață și tipuri de prime - Pagina 5
Asigurări de viață și tipuri de prime - Pagina 6
Asigurări de viață și tipuri de prime - Pagina 7
Asigurări de viață și tipuri de prime - Pagina 8
Asigurări de viață și tipuri de prime - Pagina 9
Asigurări de viață și tipuri de prime - Pagina 10
Asigurări de viață și tipuri de prime - Pagina 11
Asigurări de viață și tipuri de prime - Pagina 12
Asigurări de viață și tipuri de prime - Pagina 13
Asigurări de viață și tipuri de prime - Pagina 14
Asigurări de viață și tipuri de prime - Pagina 15
Asigurări de viață și tipuri de prime - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Asigurari de Viata si Tipuri de Prime.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul de asigurări sociale în Germania

Introducere – sistemul public de pensii german Sistemul de pensii german este apreciat ca fiind unul dintre cele mai performante sisteme de...

Analiză comparatorie între asigurările tip RCA oferite de companiile ARDAF și OTP Garancia Asigurări

I.1 Descrierea asigurarii de tip RCA Asigurarea de raspundere civila auto - cunoscuta sub numele de RCA, reprezinta in momentul de fata una din...

ING Groupe

Grupul ING este unul dintre cele mai mari gupuri financiare din lume oferind o gama larga de servicii financiare integrate clientilor individuali...

Teste Grilă

TESTE GRILĂ 1. Se fac următoarele afirmaţii legate de prima de asigurare: A) Prima de asigurare reprezintă suma de bani dinainte stabilită,...

Asigurări

CAP I Def: Asigurarea este un mijloc de a acoperi o parte a riscurilor cu care se confruntă persoanele sau firmele în activitatea lor de zi cu zi...

Asigurări internaționale

1) Subiectele asigurarii: asigurarea implica o serie de factori: persoane fizice si juridice intre care se nasc raporturi sau sau relatii juridice...

Asigurări și Reasigurări

1. OBIECTIVELE CURSULUI Cursul oferă bazele teoretice referitoare la cunoaşterea necesităţii apariţiei activităţii de asigurare, la sensul unor...

Asigurări Sociale

Statul „bunăstării”: concept şi modele Politicile sociale reprezintă o disciplină de studiu a serviciilor sociale şi a statului bunăstării....

Te-ar putea interesa și

Asigurări de Viață de Tip unit-linked

INTRODUCERE Istoria asigurărilor Primele operaţiuni de asigurări şi reasigurări nu au putut fi identificate cu precizie dar în urma unor lungi...

Planificarea Pensionării prin Asigurări de Viață

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să evidenţieze necesitatea, caracteristicile şi beneficiile unei asigurări de viaţă ca mijloc în cadrul...

Particularități ale asigurărilor de viață

Capitolul I: Abordari conceptuale privind asigurarile de viata I.1. Notiunea de asigurare de viata Asigurarea de viata este o forma de protectie...

Prime în Asigurări de Decese

PRIME IN ASIGURARI DE DECESE 1. INTRODUCERE: Cele mai vechi forme ale asigurarii de viata sunt indemnizatiile de deces, acordate in vederea...

Asigurări de Viață cu Acumulare de Capital

Cap.1 -Delimitãri ale Asigurãrilor de viaţã. 1.1. Necesitatea şi evoluţia asigurărilor 1.1.1.Riscurile şi nevoia de asigurare Omul, parte...

Asigurarea de Viață

1. Ce înseamna asigurarea de viata ? Asigurarea de viata este un mijloc de protectie financiara a unui individ si a familiei sale. Ca mijloc de...

Istoria asigurărilor în România, Europa și America

Introducere Încă din timpuri străvechi, oamenii au fost preocupaţi să prevină şi să suporte în comun pagubele generate de producerea unor...

Directive Europene în Domeniul Asigurărilor de Viață

Cap 1. Directive europene în domeniul asigurărilor de viaţă 1.1 Despre piaţa europeană a asigurărilor Pornind de la conceptul ce defineşte piaţa...

Ai nevoie de altceva?