Asigurari de Raspundere Civila

Extras din referat Cum descarc?

acestora sunt incheiate prin efectul legii.Acestea reprezinta si un interes economic.
"Asigurarea de raspundere civila este o asigurare incheiata intre asigurat (persoana fizica sau juridica)si un asigurator(societate de asigurare) conform careia la aparitia unui prejudiciu creat de catre asigurat unei terte persoane,asiguratorul va plati despagubirea beneficiarului."
Asigurarile de raspundere civila se pot incheia atat de catre persoane fizice cat si de persoane juridice.Aceste asigurari acopera prejudiciul produs de catre asigurat unei terte persoane,in urma unor imprejurari in care a incalcat legea in mod neintentionat.Prejudiciul produs trebuie sa se produca accidental,neintentionat.
Prejudiciile care fac obiectul raspunderii civile in asigurare trebuie sa indeplineasca concomitent patru conditii:
? Prejudiciul sa fie ca urmare a unei fapte ilicite;
? Paguba rezultata sa fie produsa unei terte persoane;
? Sa existe un raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciul tertei persoane;
? Sa se poate constata culpa.
In cazul in care nu sunt indeplinite concomitant cele patru conditii nu se considera a fi un prejudiciu pentru care asiguratorul este obligat sa raspunda.
In momentul incheierii contractului asiguratul si asiguratorul nu cunosc beneficiarul contractului ci numai fapta ilicita pe care o poate produce asiguratul.De asemenea nici suma pe care asiguratorul o va plati beneficiarului.
Suma asigurata se stabileste in valoarea solicitata de asigurat si agreata de societatea de asigurare,separate pentru deces vatamari corporale sau pagube ale bunurilor.Pe parcursul desfasurarii asigurarii ,asiguratorul poate plati de mai multe ori sume ,care sa nu fie mai mari decat suma asigurata ,dar insumandu-le ,la finalizarea contractului ,suma totala poate depasi cu mult suma asigurata initial.
Asigurarea de raspundere civila profesionala decurgand din practica medicala 
Acest tip de asigurare acopera prejudicii aduse pacientilor,decurgand din culpa personalului medical.Contractul de asigurare poate fi incheiat atat de catre medici de orice specialitate cat si de personalul cu studii medii care isi desfasoara activitatea in cabinete particulare,unitati sanitare autorizate,centre de diagnosticare si tratament si farmacii.
Raspunderea societatii de asigurare va acoperi sumele datorate de catre asigurat ca urmare a greselilor profesionale prin care a cauzat pacientilor vatamari corporale sau psihice,imbolnaviri sau decese,dar si costurile de judecata effectuate in legatura cu pretentiile de despagubirre.
Cine se poate asigura: 
- medici cu autorizatie de libera practica medicala, conform art. 8 din Legea 74/95, privind exercitarea profesiunii de medic;
- asistente, surori, si orice personal medical autorizat;
- unitati medicale (spitale, crese, maternitati etc.) in numele si pentru fiecare angajat, pe baza de tabel anexat la polita de asigurare. 
Pentru ce riscuri se asigura:
- pierderile banesti pe care asiguratul ar trebui sa le suporte ori de cate ori, a provocat un prejudiciu unui pacient al sau - ca urmare a unor acte sau fapte savarsite din culpa sa, prin care devine raspunzator in baza legii speciale, a normelor si statutului profesiei, a regulilor de conduita, etica si deontologie profesionala - si este obligat sa il repare.
Ce despagubiri se primesc:
- sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de daune pentru prejudicii provocate, in timpul exercitarii profesiei, pacientilor sai prin vatamari corporale si/sau pagube materiale;
- cheltuielile de judecata facute de reclamant pentru indeplinirea formalitatilor legale in vederea obligarii asiguratului la plata despagubirilor, daca asiguratul a fost obligat prin hotarare judecatoreasca la plata acestora;
- cheltuielile de judecata facute de asigurat in procesul civil, daca a fost obligat la desdaunare (inclusiv in cazul in care actiunea penala pusa in miscare nu mai este judecata, iar actiunea civila ramane in competenta instantelor penale). 
Cine are nevoie de asigurarea malpraxis? 
Malpraxisul este acea eroare profesionala care genereaza pagube. Se extinde asupra a multor categorii profesionale, precum: 
-asigurarea de raspundere civila legala 
-asigurarea de raspundere civila a transportatorului 
-asigurarea de raspundere civila a producatorului 
-asigurarea de raspundere civila profesionala


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari de Raspundere Civila.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!