Asigurari de Persoane

Extras din referat Cum descarc?

Cap 1. Conceptul de moneda
1.1. Aparitia si evolutia istoricaa banilor
Moneda = este constituita din ansamblul mijloacelor de plata direct utilizabile pentru a efectua platile pe pietele de bunuri si servicii, adica ansamblul de active acceptate pretutindeni pentru a regla datoriile generate prin schimbul de marfuri.
Folosirea banilor constituie un aspect esential al vietii economice moderne.Pe de o parte dezvoltarea productiei si schimbului de marfuri face necesara si posibila aparitia banilor iar pe de alta parte existenta banilor si utilizarea lor in forme adecvate stimuleaza dezvoltarea productiei si schimbului de mf.
D p d v monetar evolutia istorica a productiei si schimbului de mf poate fi impartita in 3 mari parioade:
1.Economia nemonetara
2.Economia in care se utilizeaza banii mf
3.Economia in care se utilizeaza banii simbol
1.Economia nemonetare
A existat la inceputurile civilizatiei umane cand omenirea nu a cunoscut banii.Poate fi subimpartita in 2 subperioade:
1.economia naturala = se caracterizeaza prin aceea ca bunurile produse sunt destinate necesitatilor de consum ale producatorului respectiv si nu pentru schimb
2.schimbul in natura (trocul sau trampa) = in faza schimbului in natura exista deja un anumit schimb de marfuri, cand o marfa era schimbata cu o alta marfa.
2.Economia in care se utilizeaza banii marfa
Datorita dificultatilortrocului in toate civilizatiile chiar si in cele mai primitive oamenii au inceput ca in loc sa schimbe direct marfurile cu alte marfuri, sa vanda intai marfurile si apoi a foloseasaca banii respectivi pentru a cumpara alte marfuri de care aveau nevoie.
Banii simplifica foarte mult viata economica.Totusi trebuie aratat ca in ceea ce priveste soc in ansamblul ei, simpla crestere a cantitatii de bani pe care-i foloseste nu-i permite acesteia sa consume mai multe bunuri decat cele susceptibila a fi create tehnic cu ajutorul factorilor de productie de care aceasta dispune.In evolutia multiseculara a monedei matalice pot fi delimitate 3 mari perioade: 
-o faza de ascensiune si de triumf a rolului monetar al aurului 
-o faza de reducere a rolului monetar al aurului ca moneda interna
-o faza de diminuare a rolului aurului ca moneda internationala
3.Economia in care se utilizeaza banii simbol
In aceasta epoca esenta banilor este simbolizata printr-o bucata de hartie, iar banii ca bani si nu ca marfa, sunt doriti si cautati pentru ceea ce reprezinta adica pentru cantitatea de bunuri si servicii care poate fi cumparata cu ajutorul lor.
Epoca banilor de hartie se interfereaza si pare a fi urmata de epoca banilor de cont (scripturali) constand in disponibilitatile in conturile deschise la banci asupra carora pot fi trase cecuri sau alte instrumente de plata.
Tendinta de evolutie a banilor continua inca aparand ceea ce unii autori numesc moneda electronica (cardurile).Ca rezultat al indelungatei evolutii istorice a monedei practica monetara actuala se caracterizeaza in marea majoritate a tarilor lumii prin utilizarea urmatoarelor categorii principale de bani: 
- banii divizionari
- banii de hartie
- banii de cont
- banii electronici
1.2. Functiile monedei
Puterea de cumparare intruchipata de bani are o dubla caracteristica: este generala si imediata.In aceasta calitate de putere de cumparare generala si imediata, banii indeplinesc mai multe functii care le sunt proprii:
1. mijloc de masura a valorii =cu ajutorul careia se exprima valoarea tuturor 
marfurilor si serviciilor, precum si valoarea tuturor tranzactiilor imediate, viitoare sau decalate in timp.De asemenea banii servesc ca etalon comun de evidenta si ca instrument de calcul, de analiza si de decizie economica
2. mijloc de schimb = cu ajutorul caruia de realizeaza tranzactiile cu marfuri generatoare de produs social, fara a recurge in acest scop la procedeul ineficare al trocului
3. mijloc de plata = cu ajutorul caruia se sting datoriile nelegate direct de schimburi de marfuri precum si obligatiile la termen
4. rezerva de valoare = caci posesorul lor nu este obligat sa-i utilizaze pentru a achizitiona bunuri si servicii in perioada curenta
5. instrument de politica guvernamentala 
Cap 2. Sistemul monetar national
2.1 Conceptul de sistem monetar si succesiunea sistemelor monetare
Sistem banesc (monetar) = se intelege ansamblul normelor legale si institutiile care reglementeaza, organizeaza respectiv supravegheaza relatiile banesti dintr-un stat.Sitemul banesc este la fel ca sistemul financiar, de credit, de preturi, de salarizre, o componenta a sitemului social - economic de ansamblu.
Prin sistemul banesc sunt reglementate aspectele esentiale ale utilizarii, cunoscute sub denumirea de elemente ale sistemului banesc.Acestea sunt:
1. denumirea unitatii monetare nationale
2. precizarea instrumentelor efective de circulatie si de plata si reglementarea emisiunii acestora
3. organizarea platilor fara numerar
4. organizarea si functionarea aparatului institutional care supravegheaza si sprijina aplicarea reglementarilor monetare
In cursul timpului s-au succedat mai multe sisteme banesti:
1. Sistemul comercial
2. Sistemul bimetalist aur - argint 
3. Sistemul etalon aur - monede 
4. Sistemul etalon aur - devize 
5. Sistemul etalon aur - lingouri 
Sistemul comercial. Principalele trasaturi: 
-Pluralitatea autoritatilor care bateau moneda
-Existenta unor monede de calcul diferite de monedele de piata
-Variabilitaea raportului de schimb intre etaloanele monetare
-Absenta unei definitii stabile a monedei de calcul
Sistemul bimetalist aur - argint.Principalele trasaturi:
-Circulatia legala paralela a pieselor din aur si din argint
-Stabilirea unui raport legal de valoare intre aur si argint
-Transformarea monedei de calcul in moneda efectiva
Sistemul etalon aur - monede.Principalele trasaturi:
-Baterea libera a monezilor din aur si circulatia lor efectiva in interiorul tarii
-Circulatia, paralel cu monezile din aur, a monezilor divizionare si a bancnotelor convertibile nelimitat in aur
-Circulatia libera a aurului dintr-o tara in alta


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari de Persoane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!