Asigurari Credite pentru Export

Cuprins referat Cum descarc?

Creditul pentru export 2
Asigurarea creditelor pentru export 2
Principiile asigurarii si asigurarea creditelor pentru export 3
Natura operatiunilor de export si felul asigurari de credite pentru export 5
Beneficiarii asigurarii credite pentru export 5
Riscurile cuprinse in asigurare a creditelor pentru export 6
Riscuri ce nu fac obiectul contractului de asigurare a creditelor pentru export 6
Limitele asigurarii creditelor pentru export 7
Suma asigurata in contractul de asigurare a creditului pentru export 8
Prima de asigurare in contractul de asigurare a creditului pentru export 9
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

CREDITUL PENTRU EXPORT
Plata operatiunilor de export se poate face la diferite momente. Uneori, exportatorul obtine ca plata sa se faca anterior sau simultan livrarii; alteori el trebuie sa accepte plata dupa un anumit termen, caz in care avem de-a face cu un credit.
In practica se pot distinge doua forme de credit pentru export:
Creditul furnizor, consta, in creditul consimtit cumparatorului de chiar exportatorul. De cele mai multe ori pentru contractele importante exportatorul nu are mijloacele financiare care sa ii permita acordarea acestui tip de credit, caz in care el se va adresa unui banci pentru acordarea unui credit pentru export care va fi asigurat, iar beneficiarul politei de asigurare va fi banca.
Un caz particular de credit furnizor il intalnit in situatia in care se stabileste ca modalitate de plata incasso-ul documentar, iar exportatorul este de acord sa elibereze documentele cumparatorului in schimbul emiterii de catre acesta a unui bilet de ordin sau in schimbul acceptarii unei cambii trase asupra sa.
Creditul acheteur consta in creditul acordat de o banca unui cumparator strain pentru achitarea pretului unui export facut de un furnizor de aceeasi nationalitate cu banca. Plata se va efectua in acest caz de catre banca direct exportatorului, pe masura executarii de catre acesta a prestatiilor la care s-a obligat. In situatia aceasta operatiunea de export face obiectul a doua contracte distincte:
-contractul comercial incheiat de exportator si cumparator 
-contractul bancar de imprumut care stabileste modalitatile de utilizare a creditului, incheiat de catre cumparator cu banca.
ASIGURAREA CREDITELOR PENTRU EXPORT
Asigurarea creditelor are rolul de a da furnizorilor posibilitatea sa isi desfaca productia in strainatate in conditii de credit, fara a-si primejdui echilibrul financiar, prin asumarea responsabilitatii in ceea ce priveste riscurile excesiv de mari.
Contractul de asigurare a creditului la export este un contract prin care un creditor, in calitate de asigurat, se obliga sa plateasca asiguratorul de credite pentru export, o prima, iar asiguratorul se obliga ca, in ipoteza survenirii cazului de neplata a unor creante rezultand din acordarea unui credit pentru export (creante datorate de persoane straine, care au fost identificate prealabil), sa plateasca asiguratului ori tertului beneficiar indemnizatia de asigurare, in conditiile stabilite in contract.
PRINCIPIILE ASIGURARII SI ASIGURAREA CREDITELOR PENTRU EXPORT
La baza organizarii activitatii de asigurare stau urmatoarele principii: 
- principiul unitatii, ce presupune dezvoltarea unei politici unitare in acest domeniu precum si la nivelul normelor si tarifelor de asigurare, atat la nivelul sistemului cat si la nivelul fiecarei societati de asigurare
- principiul universalitatii asigurarilor, presupune ca o gama variata de credite pentru export poate fi asigurata impotriva mai multor riscuri. Principiul universalitatii asigurarii nu presupune asigurarea oricaror credite dar nici acoperirea tuturor riscurilor; societatile de asigurare a creditelor pentru export putand determina tipurile de credite ce le pot asigura, riscurile pe care sunt dispuse sa le acopere, in functie de politica firmei si limitele permise de lege.
- principiul indemnitar al despagubirii - nivelul de despagubire nu poate depasi valoarea daunelor, urmarinduse sustinerea patrimoniala a asiguratului iar nu imbogatirea acestuia . O parte din risc in cazul asigurari de credite este lasata in sarcina asiguratului, in sensul ca despagubirile se limiteaza in functie de cotitatea asigurata, restul (fransiza) fiind lasat in sarcina asiguratului.
- principiul realitatii asigurarilor face ca contractele de asigurare a creditului pentru export sa se incheie in baza unor date reale, ce sunt, in unele cazuri, verificate in prealabil de catre asiguratori. Culegerea unor date reale se realizeaza, in principal, prin completarea unor chestionare de catre viitorii asigurati, in cazul promisiunilor de asigurare sau a contractului de asigurare individuala a creditului sau prin cererea de asigurare a creditului fata de un anumit client in cazul contractului de asigurare globala a creditelor.
- principiul individualizarii asigurarii. Asigurarea se incheie numai pentru credite la export si pentru riscurile determinate clar. Individualizarea asiguratului sau a beneficiarului asigurarii se face inainte de incheierea contractului fiind in acest domeniu un mod de analiza a riscurilor de asumat.
- neaplicarea principiului mutualitatii asigurarilor. Principiul mutualitatii are la baza existenta unei comunitati de risc, in sensul ca mai multe persoane (exportatori sau bancheri), amenintate de aceleasi riscuri (ca debitorilor sa nu isi plateasca datoriile sau ca sumele de bani platite de acestia sa nu poata fi transferate) vor plati anumite sume de bani (prime de asigurare) in scopul formarii unui fond comun (fond de asigurare) . Compensarea riscurilor dupa principiul mutualitatii presupune organizarea sistemului de asigurari de credite dupa legile statisticii. Din punct de vedere tehnic, pentru stabilirea unei statistici valabile pentru diferite riscuri, solutia ar consta in subdivizarea fiecarui risc in categorii suficient de restranse, astfel incat, in cele din urma, aceste categorii sa fie omogene. Dar, devenita omogena, o categorie este de obicei prea restransa pentru a permite recoltarea unui mare numar de observatii necesare calculului probabilitatilor. Operatiunile de export ale unei anumite tari catre a alta tara prezinta caracteristici similare din punct de vedere al riscurilor, dar nu sunt intotdeauna foarte numeroase. Scurgerea unei anumite perioade de timp nu permite recoltarea unui numar suficient de operatii necesare stabilirii unei statistici; intre timp, circumstante precum situatia economica sau climatul politic se modifica, ceea ce face ca riscurile sa nu fie omogene. Omogenitatea este insa elementul cheie pentru stabilirea comunitatii de risc, in vederea aplicarii legilor statistice. Datorita acestui fapt, riscul de neplata a creditului pentru export datorat cauzelor comerciale si a celor politice nu se preteaza la calculul probabilitatilor. Anumite cauze ale riscurilor creditului pentru export prezinta o mare intensitate si o anumita dispersare. Aceste caracteristici nu se opun in sine calculului probabilitatilor, dar ele cer prime excesive. Ori, riscurile din cauze politice sau de non-transfer au tendinta de a se concentra in anumite tari in care intensitatea lor este foarte pronuntata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari Credite pentru Export.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!