Asigurari

Extras din referat Cum descarc?

1. CONCEPTUL DE "ASIGURARE" Sl MOMENTELE DE REFERINTA IN EVOLUTIA ACESTUIA
Istoria atesta faptul ca inca din timpuri stravechi, oamenii au fost preocupati de prevenirea si mai ales de existenta unor posibilitati de a suporta in comun pagubele generate de producerea unor evenimente incerte, nedorite.
Odata cu dezvoltarea societatii s-au accentuat si stradaniile individuale si colective de prevenire a unor evenimente nedorite pricinuite de calamitati ale naturii, de accidente, de boli, de efectele imbatranirii etc. De asemenea, au crescut preocuparile oamenilor in ceea ce priveste limitarea pagubelor pe care le genereaza aceste evenimente si de acoperire a acestor pagube, deci de inlaturare a efectelor acestor evenimente.
Oamenii au construit sisteme de irigatii, au plantat paduri si perdele de protectie, au construit baraje, diguri, au luat masuri de protectie in domeniul sanatatii publice, au initiat actiuni zoo-veterinare, au creat un cadru organizat de prevenire si combatere a incendiilor, au luat masuri de siguranta in functionarea mijloacelor de transport, au intensificat masurile de imbunatatire a asistentei sanitare si de conservare a bunurilor si averilor. Cu toate aceste masuri intreprinse, oamenii au ramas neputinciosi in fata unor evenimente generatoare de mari pagube, cum sunt calamitatile naturii: seisme, uragane, ploi torentiale, grindina, furtuni etc. Alaturi de acestea, stiinta, tehnologia si tehnica moderna, odata cu avantajele pe care le genereaza pentru existenta si dezvoltarea social-umana, contribuie la cresterea frecventei unor accidente.
Toate acestea au dus la o mobilizare a populatiei si a societatii in general pentru gasirea unor metode eficiente de aparare, de prevenire si compensare a eventualelor pagube pricinuite.
Compensarea prejudiciilor este posibila prin doua modalitati:
a) prin efortul individual al fiecarei persoane fizice sau juridice, care isi poate constitui rezerve proprii, cu destinatie speciala in acoperirea diferitelor pagube;
b) prin efortul comun de constituire a unui fond bazat pe aportul unui numar mare de persoane fizice sau juridice, amenintate de aceleasi pericole. Din acest fond sunt despagubiti cei afectati de evenimente nedorite, care s-au produs.
Din experienta s-a constatat ca nu este suficienta constituirea unei rezerve de catre fiecare individ sau agent economic in parte, pentru a se acoperi riscul cauzat de evenimente generatoare de prejudicii. Rezervele banesti substantiale care pot fi utilizate eficient in spatiu si timp, in vederea prevenirii si inlaturarii prejudiciilor generate de evenimente probabile, se creeaza prin unirea in fata a unor riscuri comune, a unui numar foarte mare de persoane fizice si juridice, care sa depuna in acelasi fond sumele banesti.
Modul unitar de constituire a rezervelor banesti intr-un fond comun se constituie intr-un principiu de baza al conceptului de asigurare.
Se poate spune ca asigurarile se constituie intr-un sistem de relatii economice, care implica aportul unui numar mare de persoane fizice si juridice la constituirea unui fond banesc, in conditiile in care, fiind amenintate de aceleasi pericole, in existenta si activitatea lor, concep si recunosc oportunitatea prevenirii si inlaturarii pe baze mutuale a prejudiciilor generate de producerea acestor pericole in viitor, probabil, posibile dar nesigure.
Sub aspect juridic, pentru a fi operanta, asigurarea trebuie sa capete o anumita forma, evidentiata printr-un contract. Alaturi de contractul propriu-zis de asigurare intervine legea de organizare a activitatii de asigurare, emisa de puterea legislativa, ca izvor de drepturi si obligatii in materie de asigurari.
Dezvoltarea societatii omenesti este marcata de efortul si stradania omului pentru propria propasire si aparare in fata unor eventuale evenimente care ii pot periclita existenta si evolutia. Astfel, asigurarea s-a nascut din nevoia de protectie a omului in fata unor pericole si pentru gasirea unor solutii adecvate de prevenire sau de inlaturare a acestora.
2. ASIGURAREA RISCURILOR FINANCIARE SI POLITICE
Acest tip de asigurare face parte din sfera asigurarilor de bunuri, fiind generata de cadrul relatiilor economice si financiare care se deruleaza intre agentii economici pe plan intern si, cu deosebire, pe plan international, de abilitatea debitorului de a face fata sau nu obligatiilor sale la scadenta convenita in raport cu creanta creditorului.
Aceste riscuri pot fi structurate in:
1. riscuri comerciale;
2. riscuri generate de forta majora si provocate de calamitati naturale;
3. riscuri politice;
4. riscuri valutare.
1. Riscurile comerciale se pot manifesta atat in tranzactiile interne, cat si in cele internationale, si constau in deteriorarea sistemului financiar al cumparatorului astfel incat acesta ajunge in starea de imposibilitate de plata a sumei datorate la scadenta. Uneori, neonorarea obligatiilor de plata poate constitui rea credinta din partea cumparatorului.
2. Riscurile generate de forta majora si provocate de calamitati naturale sunt, in general, imprevizibile si se manifesta prin fenomene naturale sau cauzate de o forta majora care pun cumparatorul in imposibilitate de plata fata de furnizor (cutremur, inundatii).
3. Riscurile politice constau in evenimentele social-politice, independente de vointa si solvabilitatea cumparatorului, care il impiedica sa-si onoreze obligatiile de plata fata de furnizor (razboi, greve).


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!