Asigurari

Extras din referat Cum descarc?

1.1. NECESITATEA EXISTENTEI SI PRACTICARII ASIGURARILOR IMPOTRIVA CALAMITATILOR NATURII, ACCIDENTELOR SI BOLILOR
Asigurarile s-au nascut din nevoia imperioasa de protectie a omului si a avutului sau agonisit cu truda, impotriva fortelor distructive ale naturii, accidentelor si bolilor, din nevoia constituirii unor mijloace de existenta in conditiile pierderii sau reducerii capacitatii de munca in urma accidentelor, bolilor sau atingerii unei anumite varste.
Astfel, oamenii s-au solidarizat si ajutat reciproc pentru suportarea in comun a efectelor calamitatilor naturii, accidentelor si bolilor prin asigurare, prin care, pagubele provocate de un eveniment sunt suportate de mai multe persoane fizice si juridice cuprinse in asigurare.
Pentru prevenirea, limitarea, combaterea si mai ales compensarea daunelor, persoanele fizice si agentii economici isi pot constitui individual, din resursele lor, unele rezerve materiale si banesti. Marimea acestor rezerve trebuie sa fie egala cu valoarea bunurilor pe care le poseda cetatenii si agentii economici respectivi, ceea ce practic este neeconomicos si aproape imposibil de realizat pentru fiecare persoana fizica si agent economic.
De aceea, in vederea ducerii luptei impotriva fortelor distructive ale naturii, accidentelor, bolilor etc., s-a ivit necesitatea folosirii unei cai mai convenabile si mai eficiente, si anume trecerea riscurilor (in anumite conditii) asupra unor societati specializate in domeniul asigurarilor si reasigurarilor. Aceasta lupta impotriva calamitatilor naturii, accidentelor si bolilor, impune necestitatea constituirii unor fonduri de rezerva si de asigurare. Fondul de asigurare contribuie la refacerea bunurilor avariate sau distruse si, intr-o anumita masura, la extinderea activitatii economice. Fondurile de rezerva si asigurare au putut fi constituite numai atunci cand factorii si relatiile de productie si productia de marfuri s-au dezvoltat in asa masura incat au facut posibila acumularea de rezerve.
1.2. CONTINUTUL JURIDIC, ECONOMIC SI FINANCIAR AL ASIGURARILOR
1.2.1. Asigurarea sub aspect juridic
Abordarea sub aspect juridic a asigurarii este necesara si justificata intrucat asigurarea trebuie sa fie operanta si sa capete o forma juridica. Forma juridica i-o ofera contractul, care constituie legea partilor, precum si legea propriu-zisa, promulgata de puterea legislativa. Contractul de asigurare si legea cu privire la activitatea de asigurare in calitate de izvoare de drepturi si obligatii in materie de asigurari, se completeaza reciproc.
Potrivit Legii nr.136/1995, prin contractul de asigurare, asiguratul se obliga sa plateasca o prima asiguratorului, iar acesta se obliga ca, la producerea unui anume risc, sa plateasca asiguratului sau beneficiarului despagubirea sau suma asigurata, denumita in continuare indemnizatie, in limitele si termenele cuvenite .
Contractul de asigurare prezinta urmatoarele trasaturi caracteristice:
" este un contract consensual;
" este un contract sinalagmatic ;
" este un contract cu titlu oneros;
" este un contract aleatoriu; 
" este un contract succesiv;
" este un contract de adeziune; 
" este un contract de buna credinta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!