Asigurarea Obligatorie a Locuintelor

Extras din referat Cum descarc?

Asigurarea de locuinte este considerata cea mai importanta asigurare pe care o putem incheia pe tot parcursul vietii..Importanta ei este data de faptul ca fenomenele naturale, inundatiile pot distruge agoniseala de o viata.
In perioada februarie 2005 - mai 2007, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) au colaborat pentru a elabora proiectul legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor. 
La finele lunii august 2007, guvernul a aprobat proiectul de lege, care a fost elaborat cu larga participare a reprezentantilor societatilor de asigurari generale care desfasoara activitate in Romania. 
De asemenea, au fost consultate Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), structura reprezentativa a asociatiilor de proprietari, structurile asociative ale administratiei publice locale, societati de asigurare care nu sunt membre ale UNSAR, Uniunea Nationala a Brokerilor de Asigurari din Romania (UNSICAR) si, nu in ultimul rand Banca Mondiala (BM) si brokerii internationali de reasigurare.
In perioada septembrie - decembrie 2007, proiectul de lege a trecut prin comisiile parlamentare de specialitate si prin Senat. Apoi, pana in octombrie 2008, proiectul legii a fost dezbatut de Comisiile si de plenul Camerei Deputatilor. De abia in noiembrie 2008, legea a fost aprobata de Parlament si promulgata.
In termenul stabilit prin lege, CSA a elaborat la randul sau normele privind autorizarea asiguratorilor pentru incheierea asigurarii obligatorii a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor, privind constatarea, evaluarea si lichidarea daunelor la asigurarea obligatorie a locuintelor si privind Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
Inundatiile puternice din ultima luna au determinat PAID sa demareze activitatea de emitere a politelor, chiar daca pachetul de modificari la Legea 260/2008 nu a iesit inca din Parlament.
In acest sens, in noiembrie 2009, companiile Groupama, Astra, Paltinum, Uniqa, City Insurance, Certasig, Ardaf, Generali, Carpatica Asigurari, RBC Asigurari - Reasigurari, Euroins, Grawe Romania si Credit Europe Asigurari -Reasigurari au infiintat PAID.
Pool-ul de asigurare impotriva dezastrelor (PAID) este societatea comerciala de asigurare-reasigurare, constituita cu aportul integral al societatilor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte.
Legea aflata astazi in vigoare se poate aplica prin eforturile financiare realizate de cele 13 companii private actionarii PAID, care au inteles importanta si caracterul social al Legii 260/2008. Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost adoptata in 2008, dar aplicarea ei a fost intarziata de crearea bazei de date cu locuintele din Romania si stabilirea regulilor contractului de reasigurare, fara de care nu se pot vinde politele. Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), inceput emiterea politelor de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. ,,Inundatiile din ultima luna a determinat PAID sa demareze emiterea primelor polite chiar daca un pachet de modificari legislative este inca in Parlament", a declarat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). 
Art. 1 - Prezenta lege reglementeaza:
a) conditiile asigurarii obligatorii a locuintelor aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice;
b) raporturile dintre asigurat si asigurator, precum si drepturile si obligatiile fiecarei parti la contractul de asigurare obligatorie a locuintelor;
c) constituirea, atributiile, organizarea si functionarea Poolului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale.
Art. 2 - In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) Locuinta, locuinta sociala, locuinta de serviciu, locuinta de interventie, locuinta de necesitate, locuinta de protocol, casa de vacanta - au sensurile stabilite la art. 2 din Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; in cazul locuintelor situate in condominii, prin locuinta se inteleg atat spatiile aflate in proprietate exclusiva, cat si cota parte din coproprietatea indiviza asupra spatiilor si a elementelor de constructii comune;


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Obligatorie a Locuintelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!