Asigurarea Marfurilor pe Timpul Transportului

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I
Esenta, rolul si functiile asigurarii in economia de piata 5
I.1. Conceptul de asigurare 5
I.2. Esenta, functiile si rolul asigurarii 6
I.3. Clasificarea asigurarilor 8
I.4. Importanta asigurarii in activitatea economica 10
Capitolul II
Contractul de asigurare 11
II.1. Definirea si trasaturile juridice ale contractului de asigurare 11
II.2. Elementele contractului de asigurare 13
II.3. Riscul 13
II.4. Suma asigurata 14
II.5. Prima 15
II.6. Partile contractului de asigurare 16
II.7. Conditiile de validitate ale contractului de asigurare 16
II.8. Declaratia (cererea) de asigurare 17
II.9. Analiza declaratiei de risc 17
II.10. Obligatia asiguratorului de a incheia contractul 18
II.11. Momentul incheierii contractului 18
II.12. Continutul contractului 18
II.13. Durata contractului 19
II.14. Proba contractului 19
II.15. Interpretarea contractului 20
II.16. Efectele contractului de asigurare 20
II.17. Drepturile si obligatiile partilor pana la ivirea evenimentului asigurat 20
II.18. Drepturile si obligatiile partilor dupa producerea evenimentului asigurat 22
II.19. Limitarea garantiei de asigurare 23
Capitolul III
Asigurarea marfii (CARGO) 23
III.1. Tipuri de asigurari 23
III.2. Asigurarea bunurilor pe timpul transportului terestru (CARGO) - obiectul asigurarii 24
III.3. Interesul asigurarii 24
III.4. Riscuri excluse 25
III.5. Riscuri asigurabile 27
III.6. Asigurarea intreprinderii de transporturi 28
III.7. Asigurarea de raspundere a transportatorului, in calitate de caraus, pentru marfurile transportate 28
III.8. Raspunderea transportatorului in calitate de caraus pentru marfurile transportate 29
III.9. Alte circumstante neacoperite prin asigurare 30
III.10. Obligatiile asiguratului 30
III.11. Stabilirea si plata despagubirilor 31
Capitolul IV
Tehnologii moderne de transport 32
IV.1. Depozitarea marfurilor 32
IV.2. Progrese in transporturile de marfuri 32
IV.3. Caracteristici tehnico-economice 33
IV.4. Contractul de transport rutier in traficul intern de marfuri 34
IV.5. Scrisoarea de transport 36
IV.6. Reglementari si institutii in traficul rutier international de marfuri 37
IV.7. Continutul contractului de transport de tip CMR 38
Capitolul V
Studiu de caz - Asigurarea si transportul auto al marfurilor in cadrul S.C. Stabo Sticky S.R.L. si S.C. Rom Term Centrale si Accesorii S.R.L. 39
Bibliografie 41


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Lucrarea de fata isi propune sa se concentreze asupra problematicii asigurarii marfurilor in conditii de transport auto, incercand sa surprinda elementele esentiale si fundamentale teoretice, contextul istoric si prezentul in care se desfasoara aceasta activitate.
Lucrarea este structurata in patru capitole. In prima parte a lucrarii am abordat aspecte teoretice privind necesitatea activitatii de asigurare, conceptul de asigurare, esenta, functiile si rolul asigurarii. Deosebit de important pentru activitatea de asigurare este contractul de asigurare, prezentat in partea a doua a lucrarii, punand un accent deosebit pe elementele tehnice privind activitatea, suma asigurata, riscul asigurat, drepturi si obligatii ale asiguratorului si ale asiguratului. 
Esenta partii a treia a lucrarii consta in asigurarea de raspundere si raspunderea transportatorului in calitate de caraus pentru marfurile transportate, unde am prezentat toate etapele procesului de transportare si asigurare a marfurilor in regim auto, din momentul contractarii si pana la finalizarea fluxului de proceduri.
In partea a patra a lucrarii, prezentam tehnologiile moderne si progresele facute in depozitarea marfurilor si efectuarea transportului rutier, intocmirea documentatiei necesare pentru ca expeditia marfurilor sa se desfasoare in conditii optime.
Ultima parte a lucrarii o constituie studiul de caz cu referinte aplicative in demersul activitatii practicate in afacerile personale si inovatii practice in conformitate cu problemele intampinate de-alungul vietii economice a societatilor proprii, prima infiintata din 2002, respectiv a doua din 2004. 
Existenta individuala si socio-umana se greveaza pe necesitati si trebuinte, a caror satisfacere justifica si orienteaza activitatea omului. Unele trebuinte pot fi satisfacute imediat sau intr-un orizont de timp apropiat, altele sunt posibile intr-o anumita eventualitate sub aspectul incertitudinii si al nesigurantei.
Observatiile de ordin statistic evidentiaza regularitatea si realitatea producerii anumitor evenimente generate de factori naturali sau de insasi activitatea omului, pagubele produse putand fi evaluate macar cu aproximatie. Incertitudinea consta in faptul ca nu pot fi identificate subiectele (persoane fizice sau juridice) asupra carora planeaza pericolele respective, intensitatea si momentul producerii evenimentului.
Inca din timpuri stravechi, oamenii au fost preocupati sa previna si sa suporte in comun pagubele generate de producerea unor evenimente incerte nedorite (calamitati naturale si accidente).
O compensare a pagubelor este posibila prin doua modalitati:
- efortul individual al fiecarei persoane care isi poate constitui rezerve proprii cu destinatie speciala (acoperirea pagubelor in caz de producere a pagubei);
- efortul comun de constituire a unui fond bazat pe aportul unui numar mare de persoane amenintate de acelasi pericol.
Ambele solutii au in vedere constituirea unor fonduri cu destinatie speciala, si anume acoperirea unor pagube pricinuite de calamitati naturale si accidente.
A doua solutie s-a impus in timp. Aceasta se bazeaza pe principiul comunitatii de risc si al mutualitatii, in virtutea caruia fiecare contribuabil participa cu sume mici pentru a fi sprijiniti, despagubiti cei care au suferit prejudicii in urma evenimentelor care au generat unirea lor. Acest principiu sta la baza conceptului de asigurare.
Asigurarea reprezinta un sistem de relatii economice care implica aportul unui numar mare de persoane fizice si juridice in constituirea unui fond banesc, in conditiile in care sunt amenintate de aceleasi pericole in existenta si activitatea lor, pericole probabile, posibile, dar nesigure. 
In tarile dezvoltate asigurarile au devenit o importanta ramura a economiei nationale pentru ca, prin valoarea adaugata creata, societatile de asigurare, de intermediere sau de prestari de servicii inedite participa la sporirea produsului intern brut, ofera locuri de munca, participa la oferta de capital de imprumut pe piata financiara si prin sumele acordate asiguratilor contribuie la refacerea bunurilor distruse sau avariate.
Unii specialisti pun in evidenta anumite valente ale asigurarilor: calitatea de ramura prestatoare de servicii; de intermediar financiar; si de activitate financiara.
Piata asigurarilor reprezinta un segment de piata cu o dubla finalitate: pe de o parte apararea interesului general al eliminarii pagubelor materiale ca urmare a producerii - aparitiei unor riscuri pe diferitele argumente de piata - domenii de activitate, iar pe de alta parte desfasurarea pe principii economice a unor activitati economice speciale, evenimente sociale; prestarile de servicii de asigurare. Ca orice alta piata, si piata asigurarilor este compusa din cele trei elemente esentiale: oferta, cerere, pret.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Marfurilor pe Timpul Transportului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!