Asigurarea de răspundere civilă obligatorie

Extras din referat Cum descarc?

I. Asigurarea de raspundere civila obligatorie
1.Conceptul de asigurare
In literatura de specialitate sunt prezentate puncte de vedere diferite in legatura cu conceptul de asigurare. Asigurarea reprezinta un sistem de relatii economico-sociale, un proces obiectiv necesar al dezvoltarii economice si sociale izvorat din actiunea legilor economice obiective care consta in crearea in comun, de catre persoanele fizice si juridice amenintate de anumite riscuri, a unui fond din care se compenseaza daunele si se satisfac alte cerinte economico-financiare probabile, imprevizibile.
Caracteristicile exclusive ale asigurarii sunt scopul si metoda. Scopul reprezinta compensarea pagubelor produse de calamitati ale naturii si accidente, precum si prevenirea pagubelor. Metoda e constituita din acoperirea unor riscuri, crearea unei comunitati de risc. Scopul si metoda sunt materializate prin formarea si utilizarea fondului de asigurare .
Alti autori definesc conceptul de asigurare ca o operatie prin care unei parti, asiguratul, i se permite in schimbul unei prime sau cotizatii o prestatie furnizata de catre o alta parte, asiguratorul, in cazul aparitiei unui eveniment.
Exista formulari diferite ale conceptului de asigurari, fara a exista un consens si aceasta datorita unor dificultati de ordin economic,social si juridic, dintre care cele mai importante sunt: sfera vasta de actiune a asigurarilor,precum si practicile complexe felsites in asigurari; negare de catre juristi a faptului ca asigurarea este o categorie economica si prezentarea acesteia ca un raport juridic, punand semnul de egalitate intre asigurarea comerciala si o serie de practici si conditii care fac obiectul contractului de asigurare;
2.Trasaturile caracteristice ale asigurarilor
Aceste trasaturi se desprind din definirea conceptului de asigurare si sunt: acoperirea unor riscuri si suportarea pagubelor dupa criteriul mutualitatii; evenimentul trebuie sa fie intamplator si realizarea lui sa nu depinda de vointa asiguratului, fie din cauza ca acest lucru este imposibil, fie ca interesul asiguratului sau legea il impiedica sa-l provoace; evenimentul sa fie evaluabil, sa se bazeze pe calcule statistico-matematice, atat in privinta frecventei lui, cat si a proportiilor valorice ale fiecarui caz in parte; persoanele fizice sau juridice sa fie egal amenintate, adica necesitatea de desdaunare a grupului de personae respective, trebuie sa fie pricinuita de acelasi fel de eveniment cauzator de pagube;
Aceste elemente statistice redau in ultima instanta esenta conceptului de asigurare, fiind valabile pentru orice tip de societate.
3.Clasificarea asigurarilor
Clasificarea traditionala, asa cum aparea ea inainte de 1990 avea in vedere cinci criterii si anume:
o domeniul sau ramura de asigurare: asigurari de bunuri, de personae si asigurari de raspundere civila;
o forma juridica de realizare a asigurarilor: asigurari obligatorii prin efectul legii; asigurari facultative;
o riscurile cuprinse in asigurare: asigurari impotriva incendiului, trasnetului, miscarilor seismice; asigurari contra grindinii, furtunii, uraganului, ploilor torentiale, inundatiilor, prabutirilor sau alunecarilor de teren; asigurari pentru boli sau accidente in cazul animalelor; asigurari contra, avariilor si altor riscuri specifice pentru mijloacele de transport si marfurile transportate in traficul intern si international; asigurari impotriva unor evenimente ce apar in viata,oamenilor; asigurari contra prejudiciilor cauzate tertelor persoane;
o dupa sfera de cuprindere in plan teritorial: asigurari interne; asigurari externe;
o dupa raporturile stabilite intre asigurat si asigurator: asigurari directe; asigurari indirecte; 
Dupa 1990, in literatura autohtona s-a introdus si un al saselea criteriu, datorita modificarilor din legislatie. Prin Legea nr.47/1991 societatile de asigurari din tara noastra puteau oferi zece categorii de asigurari. Au fost mentionate si alte criterii de clasificare:
o in functie de locul unde se produc riscurile asigurate: asigurari terestre; asigurari maritime; asigurari aeriene;


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea de Raspundere Civila Obligatorie.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!