Asigurarea Cladirilor

Extras din referat Cum descarc?

Societatile de asigurari abordeaza in mod diferit problema asigurarii cladirilor. Astfel unele societati emit conditii particulare, unice privind asigurarea bunurilor impotriva incendiilor, indiferent daca aceastea se refera la bunuri cu destinatie civila (cladiri de locuit, anexe gospodaresti) sau alte bunuri cu destinatie comerciala sau industriala (unitati de alimentatie publica, magazine, depozite de marfuri, unitati de productie, prestari de servicii, ateliere).
Alte societati grupeaza bunurile acceptate in asigurare in functie de destinatia acestora si de natura riscurilor la care sunt supuse. Ca urmare ele stabilesc conditii particulare distincte privind, spre exemplu: polita de incendiu, dupa cum este vorba de riscuri civile sau de riscuri comerciale si industriale. In ambele cazuri, insa, tarifele de prime se diferentiaza in functie de felul si destinatia bunurilor respective.
In continuare voi prezenta modalitatile de cuprindere in asigurare a cladirilor, a altor constructii si a continutului lor.
Obiectul asigurarii
In sensul conditiilor de asigurare prin "locuinta" in general se intelege: in cazul gospodariilor din mediul urban sau rural, casa, vila, cabana sau alta constructie destinata locuirii permanente sau temporare (casa de vacanta), avand dotarile necesare acestui scop, iar in cazul blocurilor, apartamentul.
Locuinta se asigura in integritatea ei constructiva, respectiv cu fundatie, soclu, pereti, plansee, acoperis, pardoseli, ferestre, usi, scari, putul liftului. Impreuna cu cladirea (sau dupa caz, anexa gospodariei) se asigura ca facand parte din aceasta si conductele de alimentare cu apa (inclusiv caloriferele) din interiorul constructiei, conductele de canalizare ulterioare, obiectele sanitare, instalatia electrica a cladirii, tavanele false si corpurile de iluminat tip plafoniera sau spot inglobate in acestea.
Nu se considera ca facand parte din cladire corpurile de iluminat tip candelabru, lustra, aplica si lampile electrice, instalatiile fixe ale cladirii (centrala termica, instalatie centralizata sau locala de climatizare, ascensor, antena radio/TV/Satelit, recipiente GPL (Gaz Petrolier Lichefiat) pentru incalzirea locuintelor, boiler, statie pompa-hidrofor si altele) precum si amenajarile constructive, utilitare sau artistice speciale ( seminee, sobe de teracota speciale cu valoare deosebita, vitralii, pereti cortina, picturi murale, bazoreliefuri si alte asemenea)
Aceste elemente se considera ca fiind asigurate numai daca valoarea acestora este cuprinsa in suma asigurata si daca au fost mentionate expres in polita sau in specificatia de asigurare.
Imbunatatirile constructive si dotarile cu instalatii si echipamente ulterioare emiterii politei se asigura in baza unui supliment de asigurare si cu plata diferentelor de prima de asigurare.
Anexele din gospodaria Asiguratului, magazie, sopron, grajd, garaj, sauna, piscina, imprejmuiri si altele se asigura numai ca extindere la asigurarea cladirii de locuit, cu acordul Asiguratorului si mentionarea expresa in polita de asigurare. In cazul apartamentului in bloc, cu mentionarea expresa in polita se pot asigura si anexele acestuia (boxa, garaj, camera de serviciu) amplasate in afara apartamentului.
Ca extindere la asigurarea cladirii mai pot fi asigurate cheltuielile de proiectare, de curatare a locului ca urmare a producerii riscurilor asigurate, legate de interventia pompierilor pentru stingerea incendiilor in cazul in care Asiguratul este obligat, potrivit legii, la plata acestora, de expertiza a daunei.
? pagube produse de incendiu si alte calamitati produse de incendiu si alte calamitati
a) cladirile si alte constructii (inclusiv instalatiile fixe aferente de incalzire, electrice, sanitare, ascensoare etc.) servind pentru: locuinte, birouri, magazine, restaurante, bufete, depozite de marfuri, ateliere, unitati de productie, teatre, cinematografe, cluburi, muzee, expozitii, dependinte etc; cladirile in curs de constructie; imprejmuirile etc;
b) masinile, utilajele, instalatiile, motoarele, uneltele, inventarul gospodaresc si alte mijloace fixe;
c) obiectele de inventar;
d) marfurile, materiile prime si auxiliare, materialele, semifabricatele, produsele finite si alte mijloace circulante materiale.
e) mobilier (ex: mobila din lemn, metal, plastic etc.);
f) articole de imbracaminte, incaltaminte, obiecte de marochinarie (ex: haine, costume, pardesie, pantaloni, fuste, bluze, ciorapi, lenjerie de corp, genti, posete, serviete, manusi, caciuli, blanuri etc.);
g) aparatura electrica, electronica, electrocasnica, tehnica de calcul, scule si aparate casnice si de uz gospodaresc, precum si ceasuri (ex: calculatoare, imprimante, echipamente periferice, aparate telefonice fixe, faxuri, fotocopiatoare, aparatura foto, audio si video (TV, radio, videocasetofoane, CD-player, magnetofoane, combine muzicale, camere video etc.), sisteme de alarma, centrale termice de apartament, aspiratoare, frigidere, masini de spalat, masini de cusut, aragaze, fiare de calcat, robot de bucatarie, cuptoare cu microunde etc.);
h) alte bunuri de uz casnic si gospodaresc folosite in gospodarie (ex: oglinzi, lampi, vesela, obiecte de bucatarie, perne, lenjerie de pat, saltele, covoare, carpete, mochete, perdele, draperii, jaluzele, produse cosmetice, parfumerie si igiena (sampoane, sapunuri, detergenti, deodorante, parfumuri, farduri etc.); obiecte de sport, de vanatoare, de voiaj si jucarii, produse de hartie, papetarie si birotica (carti, jurnale, agende etc); obiecte de arta sau reproduceri ale acestora (tablouri, picturi, statui, statuete, ornamente, reproduceri dupa obiecte si tablouri de arta));
i) produse agricole (cereale, faina, legume etc.), viticole, pomicole, produse animaliere si alimente;
j) unelte agricole, viticole, pomicole, apicole si pentru deservire zootehnica; stupi de albine (fara familia de albine); mijloace de transport (carute si alte vehicule cu tractiune animala, combustibili, materiale de constructie pentru uzul gospodaresc (cherestea, lemn cioplit, barne etc.), produse din lemn (tocuri, usi etc.);
k) furaje (fan, paie, coceni si alte tulpini de plante furajere), chiar daca sunt depozitate temporar sub forma de stoguri, clai etc. la locul de recoltare sau in imediata apropiere a domiciliului asiguratului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Cladirilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!