Asigurarea Bunurilor sau Valorilor pentru Cazurile de Furt prin Efractie si Acte de Talharie

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. Caracterizare generala a asigurarilor de bunuri sau a valorilor pentru cazurile de furt prin efractie si acte de talharie 3
1.1. Asigurarea de furt pentru locuinte si birouri 5
1.2. Asigurarea de furt si talharie pentru riscuri comerciale si industriale 6
1.3. Asigurarea de furt si talharie limitata la anumite bunuri si valori 7
Capitolul 2. Practici interne si internationale ale asigurarilor de bunuri pentru cazurile furt prin efractie si acte de talharie 11
2.1. Practici interne ale societatilor de asigurari 11
2.2. Practici ale societatilor de asigurari pe piata internationala 19
Capitolul 3. Evolutia asigurarilor de bunuri sau valori pentru cazurile de furt prin efractie sau prin alte acte de talharie pe piata interna si internationala 21
Concluzii 29
Bibliografie 30


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. Caracterizare generala a asigurarilor de bunuri sau a valorilor pentru cazurile de furt prin efractie si acte de talharie
Asigurarea este importanta pentru protejarea bunurilor mobile si imobile de care cineva dispune. Asigurarea de bunuri compenseaza acele cheltuieli ce trebuie efectuate cu repararea sau cu inlocuirea acelor bunuri ce sunt avariate, distruse sau pierdute. In cazul acestor tipuri de asigurari, societatea de asigurari are obligatia sa plateasca asiguratului sau beneficiarului desemnat in polita, o despagubire in momentul producerii riscului asigurat .
Importanta asigurarilor de bunuri este evidenta deoarece acestea permit atat protectia bunurilor aflate in proprietate individuala, dar si posibilitatea ca acele entitati care au fost distruse sau avariate sa isi reinceapa procesele economice si sociale. 
Datorita aparitiei unor noi domenii de activitate, a dezvoltarii activitatii productive si a amplificarii si modernizarii transporturilor, bunurile asigurabile si-au crescut valoarea si s-au diversificat. Pe de alta parte, cresterea si diversificarea mijloacelor de transport, cat si cresterea valorii bunurilor asigurabile conduc la amplificarea si diversificarea expunerilor la daune si la cresterea propriu-zisa a acestora din urma. Cu toate ca o data cu evolutia tehnologiei au aparut si s-au perfectionat mijloacele de prevenire si de limitare a consecintelor evenimentelor cauzatoare de pagube, acestea nu pot fi evitate in totalitate, lucru ce explica necesitatea practicarii asigurarilor de bunuri si in conditiile actuale .
Asigurarile de bunuri difera de la o tara la alta in functie de sfera de cuprindere si de tipurile de contracte practicate. Astfel, in Romania, s-au practicat asigurari obligatorii de bunuri pentru cladiri, animale, culturi agricole, pana in anul 1995. Din 1996, odata cu modificarea reglementarii asigurarilor, au incetat practicarea acestor tipuri de asigurari, bunurile fiind asigurate in Romania numai in mod facultativ. Exceptie fac locuintele, care pe fondul volumului pagubelor si a cerintelor Uniunii Europene se asigura in mod obligatoriu de la 1 ianuarie 2010. Prin urmare, fiecare societate de asigurare are dreptul de a stabili continutul contractelor de asigurari de bunuri prin numeroase regulamente, conditii generale, conditii speciale si instructiuni .
Aspectele comune ale asigurarilor de bunuri se evidentiaza in functie elementele tehnice ale acestora, pe cand aspectele specifice, cum sunt bunurile si riscurile asigurate, sunt prevazute in conditiile speciale aferente fiecarui tip de asigurare .
Notiunea de ,,furt prin efractie" semnifica obtinerea obiectelor sau a dispozitivelor ce se interpun intre infaptuitor si bunul pe care acesta intentioneaza sa-l sustraga prin violenta. Faptuitorul poate sa comita urmatoarele fapte: intra in cladire prin spargere, forteaza un seif, o nisa sau un alt spatiu inchis de pastrare a valorilor din cladire sau poate intra in cladire folosind chei originale obtinute prin sustragere sau talharie .
Riscul de furt este preluat de asigurator doar in conditiile in care, pentru bunurile asigurate, se indeplinesc urmatoarele masuri de siguranta :
- usile exterioare ale incaperilor in care se afla bunurile asigurate sa fie incuiate cu brose, cu chei, lacate, zavoare sau sa fie prevazute cu sisteme de alarma;
- geamurile, in special cele de la parter, trebuie sa fie prevazute cu sisteme de alarma, obloane sau grilaje incuiate.
Se accepta in asigurare bunuri sau valori fara existenta sistemelor de alarma sau a dispozitivelor de protectie, doar in situatia in care asiguratul declara in scris ca are organizata paza permanenta si calificata.
Asigurarea bunurilor impotriva furtului se realizeaza atat cu persoane fizice cat si cu persoane juridice. Continutul contractelor de acest gen difera de la o societate de asigurare la alta in functie de persoanele asigurate cat si de bunurile cuprinse in asigurare. Astfel de contracte de asigurare se incheie pentru protejarea impotriva sustragerii prin furt sau talharie atat a bunurilor din locuinte si birouri (riscuri civile), cat si a celor din locatiile de productie si comercializare (riscuri comerciale si industriale) si sunt practicate de catre societatile de asigurari cu conditii diferite pentru cele doua categorii de bunuri. Unele societati accepta sa acopere prin asigurare atat riscuri civile cat si riscuri comerciale si industriale, altele accepta asigurari doar pentru acoperirea riscurilor civile sau doar pentru acoperirea riscurilor comerciale .
Furtul si talharia sunt tratate de unele societati de asigurari ca fiind riscuri de sine statatoare oferind contracte distincte pentru aceste evenimente, pe cand, alte societati de asigurari, le considera evenimente asigurate pe care asiguratii le pot accepta in mod complementar sau pot fi refuzate, si care se includ in alte contracte sub forma unor clauze suplimentare, cu plata primelor corespunzatoare. Un exemplu de contract de asigurare care prevede si alte riscuri pe langa cel principal este contractul privind asigurarea cladirilor si continutului .
Asigurarile care au ca scop protejarea asiguratilor impotriva acestor doua riscuri sunt :
- asigurarea de furt si talharie pentru locuinte si birouri;
- asigurarea de furt si talharie pentru riscuri comerciale si industriale;
- asigurarea de furt si talharie limitata la anumite bunuri si valori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Bunurilor sau Valorilor pentru Cazurile de Furt prin Efractie si Acte de Talharie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!