Asigurarea aeronavelor

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE . 3
CAPITOLUL I.
1.1. Evolutia asigurarilor 4
1.2. Asigurarea aeronavelor . 5
1.3. Specificul asigurarilor in aviatie ... 7
1.4. Clasificarea a aeronavelor dupa scopul utilizarii acestora . 8
1.5. Tipuri de polite de asigurari a aeronavei . 10
CAPITOLUL II.
2.1. Modul de contractare a asigurarilor aeronavelor .. 14
2.2. Analiza economica a asigurarii aeronavelor 17
2.3. Accidente aviatice cu implicarea aeronavelor Republicii Moldova .. 20
CAPITOLUL III.
3.1. Asigurarea aeronavelor in Romania . 25
3.2. Asigurari de aeronave in India 28
3.3. Problemele cu care se confrunta piata asigurarilor 31
3.4. Carente ale asigurarilor ... 31
CONCLUZIE ... 34
BIBLIOGRAFIE 35


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Aviatia este un domeniu care presupune un nivel ridicat de risc si fie ca este vorba de producatori de aeronave, fie de companii aeriene, de accidente ale personalului navigant sau de raspundere civila legala fata de terti, asigurarea reprezinta o garantie pentru companiile care isi desfasoara activitatea in acest domeniu. Transportul aerian de marfuri si pasageri s-a dezvoltat mai ales dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial si a cunoscut o evolutie spectaculoasa intr-un timp scurt: capacitatea navelor a crescut rapid atat pentru marfa cat si pentru pasageri, numarul curselor a crescut simtitor si teritoriul deservit a ajuns sa acopere tot pamantul. Transporturile aeriene moderne presupun, prin importanta lor, si servicii auxiliare cum ar fi intretinerea aeronavelor si a motoarelor, pregatirea personalului (care include pilotii, insotitorii de bord, agentii, echipajele de sol), operativitatea si rapiditatea derularii expeditiei, dar si reducerea in mod constant a pretului de transport, confortul primirii si expedierii marfurilor, siguranta si cooperarea existenta intre companiile aeriene. Prin transportul de bunuri se realizeaza distributia marfurilor, se pun in legatura punctele de oferta cu cele de cerere si se stabilesc o serie de legaturi intre zone diferite din lume. In ceea ce priveste transportul de persoane, prin acesta se acopera nevoia de deplasare a indivizilor, atat in scop personal cat si profesional si se stabilesc o serie de contracte intre oamenii de pretutindeni.
Asigurarea reflecta un sistem de relatii economico-sociale, proces obiectiv necesar dezvoltarii economice si sociale izvorat din actiunea legilor economice obiective, care consta in crearea in comun a unui fond din care se compenseaza daunele si se satisfac si alte cerinte economico-financiare, probabile, imprevizibile.
Asigurarile de aeronave reprezinta o categorie de asigurari extrem de specializata, aparuta in secolul XX, cu un caracter international mult mai accentuat decat in orice alta modalitate de transport, motiv pentru care se tranzactioneaza preponderent pe pietele internationale de asigurari.
Scopul lucrarii il constituie analiza particularitatilor asigurarilor aeronavelor, a modului de asigurare, precum si a conceptului si expunerea riscurilor.
Sumarul lucrarii este structurat in concordanta cu scopul cercetarii stiintifice. Capitolul I- partea teoretica a lucrarii, Capitolul II- explicarea modului de contractare a asigurarilor aeronavelor cat si riscurile ce pot aparea, Capitolul III- analiza asigurarilor aeronavelor in Romania.
CAPITOLUL I
1.1. Evolutia asigurarilor
Asigurarile nu sunt o moda a ultimelor decenii, nici macar un produs al revolutiei industrial, in realitate, ele sunt la fel de vechi ca si banii, pentru ca, odata cu aparitia banilor, au aparut si riscurile.
Asigurarea se poate de afirmat cu certitudine ca a aparut odata cu aparitia societatii umane. Avem cunostinta de doua tipuri de economii care au caracterizat societatea de-a lungul timpului: economiile de schimb (realizate cu elemente corespunzatoare: piete de schimb, bani, instrumente financiare diverse) si economiile naturale, in lipsa acestor elemente, acestea datand din timpuri mult mai vechi decat primele.
Intr-o astfel de economie naturala, putem privi conceptul de asigurare ca pe o forma de ajutorare intre indivizii din societate. De exemplu, daca o casa sufera un incendiu devastator, membrii comunitatii respective vor ajuta impreuna la reconstruirea casei, altfel nu vor primi nici ei ajutor in viitor. Acest tip de asigurare a supravietuit pana in zilele noastre in regiunile in care economiile de schimb moderne nu au patruns decat superficial (de exemplu in unele tari de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice).
Datele concrete care afirma ca totusi asigurarile, avand initial alte caracteristice diferite decat acele din zilele noastre, dar unele elemente mai esentiale pot fi observate, au aparut cu mult timp in urma. Primele dateaza din antichitate.
-  1750 i. lui Hristos -- Codul lui Hammurabi
Aparitia primelor forme de asigurari a avut loc in stransa legatura cu dezvoltarea puterilor maritime. Babilonienii au fost primii care au legiferat si reglementat statutul asigurarilor in celebrul Cod al lui Hammurabi. Astfel, negustorii care calatoreau pe apa aveau posibilitatea sa primeasca un imprumut pentru a-si finanta transporturile. Pentru a-si asigura transportul, ei puteau plati o suma aditionala creditorilor, care ii asigura ca, in situatia in care transportul de marfa ar fi fost furat, negustorii nu mai erau nevoiti sa ramburseze imprumutul creditorului. Se poate afirma deci ca prima asigurare legiferata a fost cea impotriva furtului.
-  700 i. lui Hristos -  Primele fonduri de asigurari
Tot in stransa legatura cu comertul maritim au fost dezvoltate asigurarile in Rhodos -- negustorii a caror marfa facea parte dintr-un transport comun plateau o suma de bani, care era colectata intr-un fond comun, iar aceasta era folosita in cazul in care marfa unuia dintre ei era deteriorata pe durata voiajului.
-  600 i. lui Hristos -  Primele asigurari de viata
Insa asigurarile din Antichitate nu s-au oprit doar la cele impotriva furturilor navale, ci s-au extins in zona asigurarilor de viata si medicale, intr-o forma foarte apropiata fata de cum intelegem in ziua de azi acest tip de asigurari. Primele forme de asigurari medicale si de viata au aparut tot in bazinul mediteraneean, in jurul anului 600 i. Hr. Membrii unor comunitati din Grecia Antica si din Roma au initiat fonduri comune, car erau folosite in momentul in care unul dintre membri deceda, cu scopul de a-i sustine familia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea aeronavelor.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

I. Legi normative
1. Legea cu privire la asigurari: LEGE Nr. 407-XVI din 21.12.2006, in Monitorul Oficial Nr. 47-49/213 din 06.04.2007. Disponibil :
< http://old.cnpf.md/file/BazaNormativa/acte_legis_normat/2018/04.05.2018/Lege_407.pdf >
2. COD Nr. 301 din 21.12.2017 Codul aerian al Republicii Moldova, in Monitorul Oficial Nr. 95-104 art. 189 din 23.03.2019. Disponibil :
< https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=79683&lang=ro >
II. Lucrari stiintifice
1. CATANA, R. Septul asigurarilor. Reglementarea activitatii de asigurare. Teoria generala a
contractelor de asigurare. Cluj-Napoca: Editura Sfera juridica. 2007;
2. CIUREL V. Asigurari si reasigurari. Abordari teoretice si practici internationale. Bucuresti:
Editura All BECK. 2000;
3. NEGRU, T. Asigurari, ghid practic. Bucuresti: Editura C.H. Beck. 2006;
4. STEFAN, C., NEGOITA, I., ENACHE S., Asigurari si reasigurari in afacerile economice.
Bucuresti: Editura Economica. 2002;
5. BADEA, D.G. Manualul agentului de asigurari . Bucuresti: Editura Economica. 2008;
6. NEGRU T. Asigurari. Teorie si metodologie. Bucuresti: Editura Fundatiei Romania de Maine, 2006;
7. STEFAN, C., NEGOITA, I., ENACHE S., Asigurari si reasigurari in afacerile economice. Bucuresti: Editura Economica. 2002.
III. Surse statistice si de date
1. https://www.cnpf.md/ro;
2. https://statistica.gov.md/.
IV. Webografie
1.https://www.digi24.ro/stiri/externe/moldova/doua-avioane-au-evitat-la-limita-o-coliziune-la-chisinau-autoritatile-ar-incerca-sa-treaca-sub-tacere-incidentul-1177534
2. https://www.caa.md/rom/la_materials/
3.http://www.primm.ro/1452_accidentele-aviatice-si-riscul-preluat--dereasiguratori.html
~ 36 ~
4.https://www.qreferat.com/referate/economie/Asigurarea-de-aviatie735.php
5. https://www.caa.md/rom/econom_transport/
6. https://graduo.ro/referate/asigurari/asigurarea-aeronavelor-411762
7. https://www.renomia.ro/aviation
8. https://www.asigurari-sanatate.ro/generale/aviatie.htm
9. https://works.doklad.ru/view/RydpkREceKM.html
10. https://www.aex.ru/docs/2/2013/3/4/1753/
11. http://www.cnaa.md/files/theses/2018/53951/cristina_ungur_abstract.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!