Asigurarea Aeronavelor

Extras din referat Cum descarc?

Obiectul asigurarii sunt navele aeriene apartinand companiilor de transport si asociatiilor sportive care se asigura pentru:
- pierderea si avarierea navei;
- raspunderea fata de pasagerii sau bagajele acestora si pentru marfurile transportate;
- raspunderea civila fata de terti.
Riscurile asigurate
In baza contractului de asigurare se acorda despagubiri pentru:
- pierderea fizica directa sau pierderea totala constructiva ori avarierea navei in timpul zborului, rularii la sol si al stationarii la sol;
- disparitia aeronavei;
- avarii pricinuite aeronavei de masurile de salvare;
- cheltuielile facute pentru salvarea si conservarea aeronavelor;
- cheltuielile de judecata si arbitraj facute de asigurat cu ajutorul asiguratorului in scopul formularii pretentiei fata de terti.
Pierderea fizica directa inseamna distrugerea completa a aeronavei, fiind imposibila repunerea ei in stare de functionare.
Pierderea totala constructiva reprezinta avarierea grava a aeronavei, astfel incat cheltuielile implicate: de operatiunile de salvare, de masurile de limitare a pagubelor, de transport, de reparatii si repunere in stare de folosire, depasesc 75% din suma asigurata.
In baza asigurarii aeronavelor pentru raspunderea legala fata de terti, asiguratorul acorda despagubiri pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de despagubiri si cheltuieli de judecata, pentru:
- vatamarea corporala sau decesul pasagerilor, ca urmare a accidentarii acestora la bordul navei sau in cursul operatiilor de imbarcare / debarcare;
- pierderea, avarierea sau distrugerea bagajelor si a bunurilor aflate asupra pasagerilor;
- pierderea, avarierea sau distrugerea marfurilor transportate;
- vatamarea corporala sau decesul persoanelor ori avarierea sau distrugerea bunurilor din afara aeronavelor, cu conditia ca acestea sa fi fost cauzate, in mod direct, de aeronava sau de obiectele desprinse sau cazute din aceasta.
Excluderi
La asigurarea aeronavelor nu sunt acoperite:
- pierderea suferita ca urmare a folosirii pistelor sau a terenurilor de aterizare neautorizate, cu exceptia cazurilor de forta majora;
- pierderi provocate de transportul de pasageri sau de marfuri peste numarul de locuri si capacitatea de transport a aeronavelor;
- pierderi provocate de actiunea intetionata a asiguratului;
- pierderi suferite in perioada in care aeronava este folosita in scop ilegal sau este utilizata in alt mod decat cel prevazut in contractul de aeronavigabilitate;
- pierderi suferite in legatura cu transferul de interese a asiguratului in legatura cu aeronava, fara existenta consimtamantul scris al asiguratorului;
- pierderi provocate de razboi, piraterie aeriana, greve si alte pericole asemanatoare;
- pierderi produse din cauza zgomotului, poluarii.
Asiguratul nu are raspundere civila legala daca accidentul a fost produs:
- dintr-un caz de forta majora;
- din culpa exclusiva a persoanei pagubite;
- din culpa exclusiva a unei terte persoane.
Suma asigurata
Aeronavele se asigura la sumele declarate de asigurat si agreate de asigurator si care nu trebuie sa depaseasca valoarea de inlocuire a aeronavei la data incheierii asigurarii.
Raspunderile se asigura la sumele declarate de asigurat pentru pasageri, pentru bagaje si pentru marfuri, in limita prevazuta de legislatia din Romania, in conventiile internationale cu care tara noastra este parte sau in acordurile incheiate intre asigurat si partenerii sai externi.
Despagubiri
In caz de pierdere fizica directa sau disparitie, asiguratul este despagubit cu suma asigurata.
In caz de pierdere totala constructiva, despagubirile se acorda astfel:
- daca aeronava poate fi reparata, despagubirea este reprezentata de costurile necesare, din care se scade valoarea reperelor care pot fi intrebuintate sau valorificate;
- daca aeronava nu poate fi reparata sau daca reparatia nu este justificata, despagubirea este reprezentata de suma asigurata, din care se scade valoarea reperelor care se pot valorifica.
Perioada asigurata
Asigurarea aeronavelor se poate incheia pentru:
- o perioada determinata de timp;
- pentru o calatorie determinata.
Raspunderile asiguratorului
In asigurarea pentru pierderea sau avarierea aeronavei, la asigurarea incheiata pentru o perioada de timp, raspunderea asiguratorului incepe si inceteazaa la date precise in polita de asigurare.
La asigurarile incheiate pentru o calatorie, raspunderea asiguratorului incepe in momentul inceperii reparatiilor de imbarcare a calatorilor sau de incarcare a marfurilor sau in momentul pornirii motoarelor, in cazul unei calatorii fara pasageri sau marfuri si inceteaza in momentul incheierii opertiilor de debarcare sau descarcare a marfurilor pe aeroportul de destinatie sau in momentul opririi motoarelor, in cazul calatoriilor fara pasageri sau marfuri.
Raspunderea civila a companiilor de navigatie aeriana este reglementata, pe plan international, prin:


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Aeronavelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!