Aparitia si Evolutia Asigurarilor Sociale in Lume

Extras din referat Cum descarc?

Politicile sociale nu reprezinta doar un studiu asupra societatii si asupra problemelor acesteia - saracie, inegalitate, discriminare, somaj, marginalizare ci reprezinta studierea mecanismelor de raspuns la aceste probleme astfel ca prin actiunile promovate sa fie atinsa bunastarea. De asemenea, studiul politicilor sociale este aplecat spre crearea structurilor institutionale care sa le implementeze programele de furnizare si de sustinere a bunastarii.
In dezvoltarea socio-economica a unor tari, alaturi de politica economica un rol important ii revine politicii sociale. Deoarece sistemul economic nu poate satisface in totalitate necesitatile aparute in societate trebuie conceputa o politica sociala care sa compenseze disfunctionalitatile aparute. In acest context, politica sociala are o serie de functii a caror importanta nu poate fi neglijata:
1. functii de reglare prin care se incearca restabilirea unui echilibru in acele sectoare in care piata produce dereglari. De aceea, interventia programelor sociale se recomanda ca o complementaritate pentru imperfectiunile pietei;
2. functii compensatorii care se refera la mecanismul redistribuirii prin care se inlatura o parte din distribuirile inegale ale pietei;
3. functii protective care urmaresc acoperirea unor situatii de risc: batranete, boala, incapacitate de munca
4. functii de satisfacere a unor nevoi colective prin consum individual care nu pot fi realizate eficient prin mecanismele pietei: invatamantul, cultura, stiinta.
Securitatea sociala este, evident, unul dintre aspectele majore ale politicii sociale in prezent si, totodata, o preocupare constanta a statelor moderne. De la inceputurile sovaitoare din cateva tari, in primele decenii ale secolului al XIX-lea, securitatea sociala a devenit rapid unul din factorii importanti in viata a miliarde de oameni din intrega lume.
Scopul esential al securitatii sociale este acela de ,,a asigura sprijin comunitar sau colectiv acelor persoane aflate intr-o imprejurare din cauza careia sunt lipsiti, temporar sau permanent, de resurse suficiente pentru subzistenta sau ingrijire medicala de baza"5. Colectivitatea strange de la membrii sai, pe cat posibil proportional cu capacitatea contributiva a acestora, cotizatii care alimenteaza fondurile de ajutor, securitate si pensii, in beneficiul respectivilor membri si al persoanelor care fac parte din familiile acestora
In viziunea Organizatiei Internationale a Muncii7, ,,intrucat statul este o asociatie a cetatenilor care exista pentru a le asigura acestora bunastarea generala, promovarea securitatii sociale este atributul propriu al statului."
Fiind responsabilitatea statului, sistemele de securitate sociala au la baza legislatia care indreptateste anumite categorii de persoane, in anumite conditii, sa primeasca prestatii. Aceste sisteme sunt gestionate de obicei de institutii ale statului, ceea ce nu exclude, insa, existenta si functionarea in acest domeniu si a unor societati de asigurare private.
Inainte de revolutia industriala, protectia sociala se realiza prin intermediul asistentei si actelor de caritate ale bisericii. In Anglia, conflictul dintre regalitate si biserica a determinat statul sa-si asume acest rol caritabil in 1601, prin legea saraciei, care asigura asistenta bolnavilor si infirmilor. In Franta, Henri IV cerea ,,sa se colecteze de la fiecare mina o suma destinata remunerarii unui medic si achizitionarii de medicamente, astfel incat ranitii saraci sa fie ingrijiti gratuit..."
Termenul de securitate sociala a fost utilizat, pentru prima data, in SUA, ca titlu al unei legi votate de Congres (Social Security Act din 14 august 1935). Ideea de securitate sociala este contemporana nasterii drepturillor omului11. Desi termenul a aparut pentru prima data in legea americana din 1935, mentionata anterior, introducerea notiunii a fost pregatita prin diverse proceduri de asigurare contra riscurilor sociale si, in special, prin legea germana a lui Bismarck. Se considera ca statul nu are doar misiunea defensiva de a proteja drepturile existente, dar si pe cea de a promova, prin institutiile corespunzatoare si utilizand mijloacele colectivitatii de care dispune, bunastarea tuturor membrilor sai si, mai ales, a celor aflati in nevoie.
Evolutia securitatii sociale
Primul program obligatoriu de asigurari sociale la scara nationala a fost demarat in Germania in timpul Cancelarului Otto von Bismarck: asigurare pentru sanatate in 1883, compensatii pentru muncitori in 1884, pensii pentru varsta inaintata si pentru invaliditate in 1889. Exemplul german a fost, la scurt timp, urmat de Austria si de Ungaria. Provocarea asigurarilor sociale, oriunde in Europa, a fost dominata de o serie de dezbateri intre cei ce preferau sistemul voluntar, ca asigurari pentru subzistenta si cei care erau sustinatorii sistemului public obligatoriu. Marea Britanie a adoptat un plan obligatoriu de asigurari pentru sanatate la nivel national incepand cu 1911 pe care apoi la dezvoltat continuu pana in 1948. Dupa 1920, asigurarile sociale obligatorii au fost rapid asimilate in tarile europene. Statele Unite raman in urma Europei pana in 1935 cand introduc Actul Securitatii Sociale, un program national de asigurari sociale aflat in responsabilitatea guvernamentala centrala si locala. Trei programe federale de asigurari sociale, adoptate in Statele Unite dupa 1935, se refera la beneficii de retragere si pentru urmasi, ingrijire medicala pentru persoane varstnice si asigurare impotriva dizabilitatii (B, Maurice, 1961).
Dezvoltarea pana in 1900
Caritatea, in multe societati, a fost o modalitate traditionala de sustinere a saracilor. Activitatile caritabile au fost incurajate si sustinute de multe confesiuni religioase si in multe parti ale lumii agentiile caritabile au dezvoltat actiuni de colectare si de distribuire de diverse bunuri pentru populatia saraca.
Obligativitatea pentru plata taxelor in comunitate cu scopul de a aduna bani pentru saraci apare cu multe secole in urma in diverse tari ale lumii. Legea saracilor de la oras dateaza, in Germania din 1520, iar in 1530 s-a extins la toate comunitatile impunand populatiei taxe din care sa fie sustinuta populatia saraca. In 1794 Prusia isi asuma responsabilitatea furnizarii hranei si locuintei cetatenilor care sunt incapabili a le avea. Din secolul al 16-lea in Anglia incepe a fi intarita ideea ca exista oameni care nu-si pot gasi de lucru astfel fiind creata o lege prin care se ofera saracilor o slujba dar si case de corectie pentru pungasi si pentru lenesi. Din 1598 s-a introdus obligativitatea strangerii taxelor locale de catre parohii iar acestea erau obligate sa desemneze un responsabil in ajutorarea saracilor oferind alinare pentru cei care nu pot lucra si o slujba celor in putere. Aceasta a fost esenta Legii elisabetane a saracilor care a reprezentat o prima forma de asistenta sociala.
Legea saracilor a fost imbunatatita in secolul al 17-lea iar, la sfarsitul secolului al 18- lea a fost abrogata. S-a creat o noua lege a saracilor, in 1834, cu o viziune aspra, din punct de vedere moral, asupra saraciei, cerand ca saracii sa fie admisi in "case de munca" si sa primeasca alinare dupa caz, cu exceptii ocazionale. A fost considerata legea saracilor cel mai putin populara dintre cele care au existat in Anglia. O parte din statele americane au preluat legea elisabetana a saracilor si au aplicat-o imigrantilor.
De asemenea, aceasta lege a fost preluata de Jamaica in 1682 si mult mai tarziu in Mauritius (1902) si Trinidad (in 1931). In America latina colonialistii spanioli au creat o agentie publica pentru sprijinirea saracilor. Se ofereau servicii caritabile sub forma de "ingrijire spitaliceasca" persoanelor sarace.
Primele scheme generale de asigurari sociale au fost introduse in Germania, in 1883. Schema a avut trei precedente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aparitia si Evolutia Asigurarilor Sociale in Lume.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!