Apariția și evoluția asigurărilor pe plan mondial și în România

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
1. Aparitia si evolutia asigurarilor pe plan mondial 4
1.1. Premisele aparitiei asigurarilor pe plan mondial 4
1.2. Evolutia asigurarilor pe plan mondial 5
2. Aparitia si evolutia asigurarilor in Romania ..6
2.1. Aparitia asigurarilor in Romania 7
2.2. Evolutia asigurarilor in Romania 8


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Activitatile specifice de asigurari au aparut ca urmare a existentei unor evenimente probabile care constituiau un real pericol. Inca din cele mai vechi timpuri asupra vietii, dar si a bunurilor de care dispuneau oamenii s-au manifestat forte variate si distructive ale naturii. Astfel, trasnetele, incendiile, furtunile si inundatiile au distrus si avariat locuintele oamenilor, bunurile pe care acestia le aveau prin gospodarie, culturile agricole si au pus in pericol viata oamenilor si a animalelor. Conform literaturii de specialitate aparitia si evolutia asigurarilor constituie un proces destul de complex si de durata care se maifesta si in prezent, asupra caruia se manifesta o sserie de factori sociali dintre care se pot aminti: realizarea importantei si convenientei pe care il are acest mijloc de protectie contra riscurilor, de factori economici precum: extinderea si modernizarea pietelor specifice asigurarilor in statele aflate in plin proces de dezvoltare, internationalizarea pietei aferente, cat si existenta unei evolutii semnificative in cadrul procesului tehnologic care presupune existenta unui numar mai mare de riscuri. In zilele noastre, orice locuinta construita, orice autoturism achizitionat, orice credit contractat determina si apelarea la o polita de asigurare, lucru care reflecta importanta acesteia in viata oamenilor. Potrivit Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, procesul de asigurare reprezinta actiunea prin intermediul careia o persoana denumita asigurator, tinand cont de principiul mutualitatii, creeaza un fond de asigurare prin contributia unor persoane denumite asigurati ce sunt expusi la declansarea unor riscuri si ii despagubeste pe cei care suporta consecintele unui prejudiciu pe baza fondului constituit din primele incasate, cat si pe baza altor venituri provenite activitatile efectuate.
1. Aparitia si evolutia asigurarilor pe plan mondial
Stabilirea cu exactitate a momentului in care au aparut primele forme de asigurari este dificil de efectuat, insa, autori din literatura de specialitate precizeaza ca acestea dateaza inca din antichitate. In prezent, procesul de asigurare este privit drept una din cele mai complexe industrii, o retea care dispune de reguli clare stabilite in prealabil si care pune la dispozitia populatiei o gama diversificata de produse si servicii utile in situatii de risc. Cu toate acestea, asigurarile nu au existat in aceasta forma din totdeauna, acestea urmand un amplu proces dezvoltare pentru a ajunge la forma existent astazi. Mai exact, evolutia pe care au inregistrat-o asigurarile s-a realizat concomitent cu cea a legislatiei, a contabilitatii, cat si a formelor de comert. 
Totodata, pentru a putea intelege necesitatea aparitiei asigurarilor si importanta pe care o au acestea in viata de zi cu zi, trebuie luate in considerare si functiile pe care le indeplinesc acestea din urma. Astfel, conform literaturii de specialitate principalele functii ale asigurarilor sunt:
Figura nr. 1.1. Functii asigurarilor


Fisiere in arhiva (1):

  • Aparita si evolutia asigurarilor pe plan mondial si in Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!